Πέτσας: Θα χειροτερέψει η κατάσταση στο ΕΣΥ τις επόμενες μέρες

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία, άρα όλα είναι πάνω στο τραπέζι, αν τηρήσουμε όμως τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα μέτρα. Να έχουν οι ακροατές δύο πράγματα στο μυαλό τους, ότι θα δούμε την κατάσταση στο ΕΣΥ να χειροτερεύει πριν καλυτερεύσει, οι επόμενες 7-10 ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει. Θα υπάρξει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων με το lockdown.

Στην Ελλάδα

δεν θα έχουμε εικόνες Ιταλίας, αυτό είναι βέβαιο, αυτό που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, που είχαμε εκπονήσει από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και εφαρμόζεται και τώρα στη Θεσσαλονίκη" δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον Real fm. "Έχουμε κι άλλα σχέδια στο τραπέζι όπως η όσο δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει για τις επόμενες 10 ημέρες" συμπλήρωσε.

"Ο,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι μέτρο με άμεσο αποτέλεσμα στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κινητικότητα αρχίζει να πέφτει, με τα στοιχεία που βλέπουμε δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο, ούτε τη Δευτέρα και Τρίτη. Αλλά από την Τρίτη και μετά βλέπουμε μια κάμψη στηνκινητικότητα στα στοιχεία που παρακολουθούμε στα διόδια, στους δρόμους και στα ΜΜΜ. Φτάνει στο 40% σε μέσα επίπεδα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Όποιος κυβερνάει είναι σίγουρο ότι θα κάνει κάποια λάθη. Είναι λάθος να λες ότι δεν κάνεις λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι ιδιαιτέρως σε μια περίοδο όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε αχαρτογράφητα νερά, να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας. Λάθος βασικό που θα έπρεπε να κάνουμε αυτό και κάναμε κάτι άλλο δεν καταγράφεται αυτή τη στιγμή ως τέτοιο. Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, στο διάστημα κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα, αρχικά σε ορισμένες περιοχές και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη ενώ ήταν πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο μετά εξελίχθηκε σε μια εκρηκτική κατάσταση που οδήγησε σε αυτά τα κρούσματα που αγγίζουν τα περίπου 1.000 ημερησίως. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα, απέναντι σε ένα τεράστιο κύμα της πανδημίας, το οποίο χτύπησε πολύ πιο γρήγορα από ότι όλοι προέβλεπαν" τόνισε.

"Μέτρα που επαφίονται στη χρήση από τους πολίτες δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα καθολικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Ακούω το επιχείρημα για τη χρήση της μάσκας αλλά εξαρτάται από το πόσοι την φοράνε, πόσο σωστά την φοράνε και πόσο συχνά την φοράνε είτε σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο. Ενώ η κινητικότητα έχει δεδομένο αποτέλεσμα, περιορίζει τις επαφές, γι'αυτό τα μέτρα lockdown και απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι τα πιο αποτελεσματικά και δυστυχώς αναγκάστηκαν να τα πάρουν όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης" πρόσθεσε.

"Απέναντι σε μια δραματική κατάσταση πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα, να προειδοποιήσουμε τους πολίτες ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και αυτά που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες, εικόνες που μπορεί να είναι αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, να έχουν στο μυαλό τους ότι αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο" υπογράμμισε. "Στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ότι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα επιστημονικά δεδομένα. Όλες οι μετρήσεις των κρουσμάτων τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν ότι ήταν λιγότερα τα εισαγόμενα κρούσματα από τα εγχώρια. Και μάλιστα τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν σε μεγάλο ποσοστό από τα χερσαία σύνορα" ανέφερε και πρόσθεσε "δεν ήταν τα τουριστικά κύματα που προκάλεσαν την έκρηξη του κορονοϊού και μια ακόμη απόδειξη είναι ότι η κορύφωση των κρουσμάτων ήρθε προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτώβρη και μετά. Δεν είχε να κάνει με τις μεγάλες ροές των τουριστών. Αυτό που πρέπει να μας παραδειγματίσει όμως από την περίοδο αυτή, είναι ότι όταν βλέπουμε ότι ένας κυματισμός πάει να γίνει κύμα και μετά τσουνάμι, να παίρνουμε τα μέτρα μας γρήγορα. Αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός".

Keywords
Τυχαία Θέματα