Πηγές υπ. Ναυτιλίας: Ποιους επηρεάζει η οδηγία τον ΦΠΑ σε υπηρεσίες πλοίων

Από το 2006 θα έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από τη χώρα μας το άρθρο 148 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2006/112/ΕΚ που προβλέπει ότι στα πλοία που δεν κάνουν πλόες στην ανοιχτή θάλασσα θα πρέπει να επιβάλλεται φόρος προστιθέμενης αξίας για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν όπως (επισκευές, τροφοδοσίες, καύσιμα, ακόμα και εκτελωνισμό).

Σε περίπτωση μη εφαρμογής της, η χώρας μας δεν αποκλείεται να κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα, ενώ ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας έχουν δεχθεί και σχετικές παρατηρήσεις από τη ΕΕ για το θέμα.

Ήδη καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου

ο όρος της «ανοιχτής θάλασσας» να συμπεριλάβει όσο των δυνατόν περισσότερες κατηγορίες πλοίων που εκτελούν συγκεκριμένα δρομολόγια στη χώρα μας και να μην υπάρξουν επιπτώσεις αναφορικά με χρέωση ΦΠΑ 24% στις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας θα επηρεάσει μόνο κάποιες γραμμές πορθμείων και κυρίως αυτών που είναι σε μικρή απόσταση.

Ανοιχτή θάλασσα σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που προετοιμάζεται, ορίζεται ο θαλάσσιος χώρος πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τη φυσική ακτογραμμή της ηπειρωτικής ή νησιωτικής χώρας ενώ ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα θεωρείται ο πλους που η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του λιμένα άφιξης είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων και σε περίπτωση που μεσολαβούν ενδιάμεσοι λιμένες, μόνο εάν η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του πρώτου ενδιάμεσου λιμένα, ή μεταξύ δύο διαδοχικών ενδιάμεσων λιμένων, ή του τελευταίου ενδιάμεσου λιμένα με το λιμένα άφιξης, είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης με επιστολές του προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, με αφορμή το Σχέδιο της ΚΥΑ, αναφορικά με τους «Όρους και τις προϋποθέσεις για τη διενέργεια δραστηριότητας των πλοίων, κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα, για σκοπούς χορήγησης απαλλαγών από το φόρο προστιθέμενης αξίας», ζητά να δοθεί άμεση λύση.

Ειδικότερα, επισημαίνει: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον σχετικό προβληματισμό μας, καθώς πιστεύουμε ότι, εάν τελικά υπογραφεί η ΚΥΑ, θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστική και ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και δημιουργία αντεγκλήσεων μεταξύ φορέων και τελωνειακών-φορολογικών αρχών, λόγω της ασάφειας των ρυθμίσεων γύρω από την έννοια της “ανοιχτής θάλασσας”.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε τέλος ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πρέπει να συμπεριλάβει στους διεθνείς πλόες και τα κρουαζιερόπλοια, που κάνουν κυκλικά ταξίδια, καθώς θεωρούμε ότι, ένα πλοίο εκτελεί διεθνείς πλόες, όταν ο τελικός προορισμός του είναι ένα λιμάνι της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από τα λιμάνια προσόρμισης, πριν την έξοδο από την Ελληνική Επικράτεια».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών τα οποία προορίζονται για εφοδιασμό των πλοίων, που χρησιμοποιούνται στη ναυσιπλοΐα «ανοικτής θαλάσσης» και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική και βιομηχανική ή αλιευτική δραστηριότητα, καθώς και των ναυαγοσωστικών και άλλων πλοίων. Επίσης απαλλάσσονται οι παραδόσεις, κατασκευές, επισκευές, η συντήρηση, η ναύλωση και η μίσθωση πλοίων, καθώς και οι παροχές που πραγματοποιούνται για τις άμεσες ανάγκες των πλοίων του φορτίου, εκτός από τα εφόδια των πλοίων που εξυπηρετούν την παράκτια αλιεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα