Πισωγύρισμα στις παιδικές λοιμώξεις, λόγω Covid
Από την έναρξη της Covid-19 οι παιδικοί εμβολιασμοί έχουν σημειώσει παγκοσμίως τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων 30 ετών. Μόνο πέρυσι 25 εκατομμύρια παιδιά δεν εμβολιάστηκαν για λοιμώξεις ρουτίνας όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.
Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ένα πισωγύρισμα στα λοιμώδη νοσήματα, με την μαζική επανεμφάνιση των παλιών και την προσθήκη νέων. Από το 2011 έως το 2019, η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών παρέμεινε στάσιμη περίπου στο 85%. Αυτό το ποσοστό έπεσε κατακόρυφα τη 2ετία 2020-2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ιδιαίτερα
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF δείχνουν ότι το ποσοστό των παιδιών που έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου DTP (διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη) μειώθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία 3ετία φτάνοντας το 81% παγκοσμίως. Από τα 18 εκατομμύρια παιδιά που το 2021 δεν έλαβαν ούτε μία δόση DTP, τα περισσότερα ζουν στην Ινδία, τη Νιγηρία, την Ινδονησία, την Αιθιοπία. και τις Φιλιππίνες. Μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες σχετικές αυξήσεις ανεμβολίαστων παιδιών μεταξύ 2019 και 2021 είναι η Μιανμάρ και η Μοζαμβίκη. Το DTP θεωρείται δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης και αν τα παιδιά χάνουν αυτά τα τρυπήματα, πιθανότατα χάνουν επίσης σημαντικούς εμβολιασμούς και για πολλές άλλες ασθένειες.
«Εάν αυτή η πτωτική τάση συνεχιστεί, αναμένουμε να δούμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν πλήρως», σχολίασε εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο περιοδικό Nature .
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα είδαν μόνο μια ελαφρά μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης από το 95% το 2019 στο 94% το 2021. Όμως ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε ότι «ακόμα και μια μικρή μείωση στην εμβολιαστική κάλυψη σε συνδυασμό με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό παγκοσμίως μπορεί να ανοίξει την πόρτα για να εμφανιστούν εστίες οπουδήποτε».
Χαμένες δόσεις
Η οπισθοδρόμηση στον εμβολιασμό έχει θέσει εκτός τροχιάς τις προσπάθειες για την επίτευξη παγκόσμιων στόχων εμβολιασμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού των παιδιών που δεν έχουν λάβει εμβόλια ρουτίνας κατά 50% έως το 2030. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν 25 εκατομμύρια παιδιά (5 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019) έχασαν το 2021 την πρώτη τους δόση για την ιλαρά, ενώ άλλα 14,7 εκατομμύρια δεν έλαβαν τη δεύτερη δόση. Ομοίως, σε σύγκριση με το 2019, 6,7 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά έχασαν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2022, αναφέρθηκαν σχεδόν 50.000 κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως, αριθμός υπερδιπλάσιος από τα κρούσματα που αναφέρθηκαν κατά το πρώτο 4μηνο του 2021. Τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2022, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα επιθετικού ιού πολιομυελίτιδας τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ΠΟΥ και η UNICEF διαπίστωσαν επίσης ανησυχητικές μειώσεις στον αριθμό των κοριτσιών που έλαβαν το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ενός παθογόνου παράγοντα που αργότερα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου. Το 2021 3,5 εκατομμύρια κορίτσια έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου HPV. Δυστυχώς, η παγκόσμια κάλυψη της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι μόλις 15%, παρά το γεγονός ότι τα πρώτα εμβόλια αδειοδοτήθηκαν πριν από 15 χρόνια.
Unicef.orgΣύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πτώση των παιδικών εμβολιασμών αποδίδεται, εν μέρει, στην πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτροπή πόρων και lockdown, που περιόρισαν τις υπηρεσίες ανοσοποίησης. Οι οικονομικές προκλήσεις έχουν επίσης μειώσει τη χρηματοδότηση από ορισμένες κυβερνήσεις για τους συνήθεις εμβολιασμούς. Άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση του αριθμού των κοινοτήτων που πλήττονται από συγκρούσεις ή από φυσικές καταστροφές, αλλά και το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχουν επίσης παίξει ρόλο.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να ξαναβρούν τον δρόμο τους πριν να είναι πολύ αργά. Πολλές χώρες εφαρμόζουν εκστρατείες ανοσοποίησης catch-up. Η Ινδία, για παράδειγμα, έχει εντείνει την αποστολή της Indradhanush , ενός έργου-μαμούθ για την εμβολιαστική κάλυψη όλων των παιδιών στην Ινδία.
Ωστόσο, καθώς οι χώρες προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία, πιθανότατα θα μετατοπίσουν πόρους από την υγειονομική περίθαλψη σε άλλους τομείς, υποθέτει ο Giridhar Babu, επιδημιολόγος στο Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας. «Οι επόμενοι μήνες θα πρέπει να αφιερωθούν σε εκστρατείες κάλυψης των κενών εμβολιασμού, ειδικά σε εκείνες τις χώρες όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων παιδιών», λέει ο ίδιος συμπληρώνοντας πως:. «Η διάσωση παιδικών ζωών δεν μπορεί να σταματήσει».
Πηγή: doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-02051-w
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σάκης Αρναούτογλου – Καιρός: Τι θερμοκρασίες θα έχουμε τις επόμενες 10 ημέρες
- Αυτοάνοσα Νοσήματα: Τα 7 συχνότερα – Ύποπτα συμπτώματα και θεραπείες
- Ελένη Φιλίνη: «Αν ήμουν πιτσιρίκα τώρα, θα έφευγα και θα πήγαινα στον πατέρα μου»
- Τα τρίδυμα που χώρισαν στη γέννα, ενώθηκαν ενήλικες και τα διέλυσε μια τραγωδία
- Καλυβάκια: Θρήνος για 64χρονη που «έσβησε» έπειτα από τσιμπήματα σφηκών
- Εντοπίστηκε η Γερμανίδα τουρίστρια που είχε εξαφανιστεί – Είναι καλά στην υγεία της
- Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ταύρο
- Ανακοινώθηκε και επίσημα στον ΑΝΤ1...
- Γρεβενά: Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους – «Ο πυρετός δεν έπεφτε κάτω από 38» λέει η μητέρα
- Τέλος η αγωνία: Στο Σούλι εντοπίστηκε η 24χρονη Γερμανίδα που αγνοούνταν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Πισωγύρισμα στις παιδικές λοιμώξεις, λόγω Covid
- ΕΦΚΑ: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών
- Δυνατά παιχνίδια απόψε στο Champions League και το Conference League
- Ο κορονοϊός προκαλεί σοβαρές καρδιακές επιπλοκές και θανάτους, τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε και πόσες μέρες μετά τη νόσηση
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Αλεξανδρόπουλο και Σένκεφελντ στην Πράγα, «μέσα» ο Σπόραρ
- Λουτρό αίματος σε νηπιαγωγείο στην Κίνα με 3 νεκρούς και 6 τραυματίες
![Πισωγύρισμα, Covid,pisogyrisma, Covid](https://images32.inewsgr.com/4607/46074790/pisogyrisma-stis-paidikes-loimoxeis-logo-Covid-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Πισωγύρισμα στις παιδικές λοιμώξεις, λόγω Covid
- ΕΦΚΑ: Έρχεται παραγραφή χρεών και αύξηση των δόσεων ρύθμισης οφειλών
- Δυνατά παιχνίδια απόψε στο Champions League και το Conference League
- Λουτρό αίματος σε νηπιαγωγείο στην Κίνα με 3 νεκρούς και 6 τραυματίες
- Ο κορονοϊός προκαλεί σοβαρές καρδιακές επιπλοκές και θανάτους, τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε και πόσες μέρες μετά τη νόσηση
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Αλεξανδρόπουλο και Σένκεφελντ στην Πράγα, «μέσα» ο Σπόραρ
- Fuel Pass 2: Πότε κλείνει το vouchers.gov.gr για τις αιτήσεις, πότε μπαίνουν τα χρήματα
- Κορονοϊός: Συχνότερα τα προβλήματα μνήμης σε όσους έχουν συνεχιζόμενη απώλεια όσφρησης
- Θεσσαλονίκη: Πτώμα ηλικιωμένου εντοπίστηκε στην παραλία της Περαίας
- Φωτιά στον Ταύρο: Έγιναν τρεις συλλήψεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θα «φάει» πάγκο ο Ρονάλντο
- Mαρία Αναστασοπούλου: Στον ΑΝΤ1 και δίπλα στον Γιώργο Παπαδάκη
- Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών στην ανατολική και νότια Ελλάδα τις επόμενες ημέρες
- Θυμάστε τον Λυκειάρχη από το «θα βρεις τον δάσκαλο σου» – Δείτε πώς είναι σήμερα
- Γυναικοκτονία στη Ζάκυνθο: Πήρε τον γιο του να τον ρωτήσει εάν η μάνα του ζει ή πέθανε
- Ελένη Φουρέιρα: Εκπλήρωσε την ευχή της 8χρονης Ειρήνης και τραγούδησαν μαζί
- Το παράπονο του Τζέιμς Γκιστ: «Ο Τομ Χανκς κατάφερε να πάρει ελληνικό διαβατήριο, εγώ όχι»
- Αυτά είναι τα μέρη του σώματος που οι περισσότεροι δεν πλένουν σωστά
- Χαλκιδική: Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στα Νέα Μουδανιά
- Fuel Pass 2: Περισσότερες από 1 εκατ. αιτήσεις – Ανοιχτή η πλατφόρμα για όλα τα ΑΦΜ