Πλήρες αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε τη Δαμασκό

Το Ισραήλ ισοπέδωσε την Τετάρτη πολυκατοικία στη πρωτεύουσα της Συρίας και συνέχισε να σφυροκοπά τον Λίβανο. Άγνωστο γιατί... ο Μπλίνκεν βλέπει «επιτυχία» του Ισραήλ στη Γάζα που «διασφάλισε πως δεν θα επαναληφθεί μια 7η Οκτωβρίου».

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Δαμασκό, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το SANA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, αποδίδοντάς τις σε επίθεση του Ισραήλ.

Οι πρώτες αναφορές θέλουν στόχος του ισραηλινού βομβαρδισμού να ήταν «πολυκατοικία» στη συνοικία Καφρ

Σούσα της Δαμασκού, ενώ η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες».

«Ισραηλινή επίθεση στοχοποίησε πολυκατοικία στην Καφρ Σούσα», ανέφερε το SANA, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και στηρίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη χώρα, έκανε λόγο για «ανθρώπινες απώλειες» στον βομβαρδισμό.

Εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σάρωσαν όμως χθες το βράδυ και τα νότια προάστια της Βηρυτού, περιοχή που χαρακτηρίζεται οχυρό της Χεζμπολά, με τα τουλάχιστον δεκαεπτά πλήγματα να καταστρέφουν αρκετά κτίρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο του Λιβάνου, επρόκειτο για τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή αφότου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά έδωσαν την θέση τους στη χερσαία επιχείρηση του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το ANI, ισοπεδώθηκαν έξι ακίνητα μόνο στη συνοικία Λαϊλάκι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν ανέφερε πως χτυπήθηκε γραφείο του στη νότια Βηρυτό. Μάλιστα δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τον βομβαρδισμό στη συνοικία Τζνα, ο οποίος σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους πέντε, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Χθες το πρωί, ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε την Τύρο, στον νότιο Λίβανο, τρέποντας σε φυγή μέρος των κατοίκων της παραθαλάσσιας πόλης. «Σείστηκε όλη η πόλη», αφηγήθηκε η Ράνα, κάτοικος η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, όταν εξαπολύθηκαν οι βομβαρδισμοί «στην καρδιά της Τύρου».

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης και βιομηχανικής εγκατάστασης κοντά στο Τελ Αβίβ, τη μεγαλούπολη του κεντρικού Ισραήλ, καθώς και ότι στοχοποίησε άλλες δύο στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Χάιφα, στον βορρά. Το κίνημα επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο σε ισραηλινό βομβαρδισμό του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον Χασάν Νασράλα.

Τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο αφότου εντατικοποιήθηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου.

Ο Λίβανος «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης», προειδοποίησε χθες στη Βηρυτό η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ, υποσχόμενη πως η κυβέρνησή της θα προσφέρει επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπλίνκεν βλέπει «επιτυχία» του Ισραήλ στη Γάζα

Εν μέσω ισραηλινού σφυροκοπήματος, ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε χθες την άποψη πως έχει έρθει η «στιγμή» να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Για τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Ισραήλ έχει πετύχει «τους περισσότερους από τους στρατηγικούς στόχους του» στον παλαιστινιακό θύλακα, ιδίως να «εγγυηθεί πως δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά 7η Οκτωβρίου».

Προχθές Τρίτη, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτη της Χαμάς, από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών τη 16η Οκτωβρίου, προσφέρει «ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους» και να «τελειώσει ο πόλεμος».

Ωστόσο, πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ που μίλησε στον Τύπο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για «μήνες μαχών» στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Το Ισραήλ, πρόσθεσε η πηγή αυτή, δεν διεξάγει «πόλεμο εναντίον της Γάζας, ούτε πόλεμο εναντίον του Λιβάνου», αλλά «πόλεμο εναντίον του Ιράν, ενίοτε άμεσα, ενίοτε έμμεσα, με τους συμμάχους του Ιράν».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θεωρεί «πολύ σημαντικό το Ισραήλ να ανταποδώσει με τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση», καθώς το Ιράν έχει διαμηνύσει πως θα αντεπιτεθεί σε περίπτωση ισραηλινής ανταπόδοσης στην εκτόξευση 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

#ΠΟΛΕΜΟΣ #ΙΣΡΑΗΛ #ΛΙΒΑΝΟΣ #ΣΥΡΙΑ #ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πλήρες, Μέση Ανατολή, Ισραήλ, Δαμασκό,plires, mesi anatoli, israil, damasko