Ποια είναι τα λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν είναι μαγειρεμένα

Αυτά είναι οχτώ λαχανικά που προσφέρουν περισσότερα οφέλη για την υγεία όταν τα τρως μαγειρεμένα.

Οι δίαιτες με ωμές τροφές είναι μια αρκετά πρόσφατη τάση, συμπεριλαμβανομένου του ωμού βιγκανισμού. Η πεποίθηση είναι ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένα είναι τα τρόφιμα, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα πιο θρεπτικά όταν τρώγονται ωμά. Πράγματι, ορισμένα λαχανικά είναι στην πραγματικότητα πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται. Εδώ είναι εννέα από αυτά.

1. Σπαράγγια

Όλα τα ζωντανά όντα αποτελούνται από κύτταρα, και στα λαχανικά, σημαντικά θρεπτικά συστατικά παγιδεύονται

μερικές φορές μέσα σε αυτά τα κυτταρικά τοιχώματα. Όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται, τα τοιχώματα καταρρέουν, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν πιο εύκολα από τον οργανισμό. Το μαγείρεμα των σπαραγγιών καταστρέφει τα κυτταρικά του τοιχώματα, καθιστώντας τις βιταμίνες A, B9, C και E πιο διαθέσιμες για απορρόφηση.

2. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες της αντιοξειδωτικής εργοθειονίνης, η οποία απελευθερώνεται κατά το μαγείρεμα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη διάσπαση των «ελεύθερων ριζών», χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα μας, προκαλώντας ασθένειες και γήρανση.

3. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Ωστόσο, αυτά τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο εύκολα όταν το σπανάκι μαγειρεύεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπανάκι είναι γεμάτο με οξαλικό οξύ (μια ένωση που βρίσκεται σε πολλά φυτά) που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου. Η θέρμανση του σπανακιού απελευθερώνει το δεσμευμένο ασβέστιο, καθιστώντας το πιο διαθέσιμο για απορρόφηση από τον οργανισμό.

Η έρευνα δείχνει ότι το σπανάκι στον ατμό διατηρεί τα επίπεδα του φυλλικού οξέος (Β9), το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

4. Ντομάτες

Το μαγείρεμα, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μέθοδο, αυξάνει πολύ το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο στις ντομάτες. Το λυκοπένιο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Αυτή η αυξημένη ποσότητα λυκοπενίου προέρχεται από τη θερμότητα που βοηθά στη διάσπαση των παχιών κυτταρικών τοιχωμάτων, τα οποία περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Αν και το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 29%, η περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% μέσα σε 30 λεπτά από το μαγείρεμα .

5. Καρότα

Τα μαγειρεμένα καρότα περιέχουν περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα ωμά καρότα, η οποία είναι μια ουσία που ονομάζεται καροτενοειδές που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μαγείρεμα των καρότων με τη φλούδα υπερδιπλασιάζει την αντιοξειδωτική τους ισχύ. Θα πρέπει να βράζετε τα καρότα ολόκληρα πριν τα κόψετε σε φέτες, καθώς εμποδίζει αυτά τα θρεπτικά συστατικά να διαφύγουν στο νερό του μαγειρέματος. Αποφύγετε το τηγάνισμα των καρότων καθώς έχει βρεθεί ότι μειώνει την ποσότητα των καροτενοειδών .

6. Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα των καροτενοειδών, της βήτα-καροτίνης, της βήτα-κρυπτοξανθίνης και της λουτεΐνης. Η θερμότητα διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα, καθιστώντας τα καροτενοειδή ευκολότερα για να απορροφήσει το σώμα σας . Όπως και με τις ντομάτες, η βιταμίνη C χάνεται όταν οι πιπεριές βράζονται ή μαγειρεύονται στον ατμό, επειδή η βιταμίνη μπορεί να διαρρεύσει στο νερό. Δοκιμάστε να τα ψήσετε.

7. Πράσινα φασόλια

Τα πράσινα φασόλια έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών όταν ψήνονται, στο φούρνο μικροκυμάτων, στα κάρβουνα ή ακόμα και στη σχάρα, σε αντίθεση με τα βρασμένα ή υπό πίεση .

8. Καλέ

Το κατσαρό λάχανο είναι πιο υγιεινό όταν μαγειρεύεται ελαφρά στον ατμό, καθώς απενεργοποιεί τα ένζυμα που εμποδίζουν το σώμα να χρησιμοποιήσει το ιώδιο που χρειάζεται για τον θυρεοειδή, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας .

Για όλα τα λαχανικά, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι μεγαλύτεροι χρόνοι μαγειρέματος και οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού προκαλούν την απώλεια περισσότερων θρεπτικών συστατικών.

Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες (C και πολλές από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β) είναι τα πιο ασταθή θρεπτικά συστατικά όταν πρόκειται για το μαγείρεμα, επειδή διοχετεύονται από τα λαχανικά στο νερό μαγειρέματος. Αποφύγετε λοιπόν να τα μουλιάζετε στο νερό, χρησιμοποιήστε τη λιγότερη ποσότητα νερού όταν μαγειρεύετε και χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους μαγειρέματος, όπως στον ατμό ή το ψήσιμο.

Επίσης, αν σας περισσεύει νερό για το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε το σε σούπες ή σάλτσες, καθώς συγκρατεί όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ξεπλυθεί.

ΠΗΓΗ: theconversation

#ΛΑΧΑΝΙΚΑ #ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ #ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ #ΝΤΟΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα