Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτός είναι ο άνθρωπος που θέλει να βάλει στη θέση του Ζελένσκι ο Πούτιν

Τα διεθνή ΜΜΕ φαίνεται πως έχουν καταλήξει στον άνθρωπο με τον οποίο θέλει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Κιέβου ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας φιλορώσο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Όταν οι ρωσικές δυνάμεις θέσουν υπό τον έλεγχό τους την Ουκρανία και ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξασφαλίσει την παραίτηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, φαίνεται πως σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, έχει έτοιμη τη

διάδοχη κατάσταση που δεν είναι άλλη από την επαναφορά του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Την είδηση δημοσίευσε πρώτη η Ukrayinska Pravda, μια διαδικτυακή ουκρανική εφημερίδα. Ο Γιανουκόβιτς ζει τα τελευταία χρόνια εξόριστος στη Ρωσία από όταν εγκατέλειψε την χώρα του το 2014, ενώ αυτές τις ώρες βρίσκεται στη Λευκορωσία στα σύνορα της οποίας με την Πολωνία αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Ποιος είναι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Ο 72χρονος Γιανουκόβιτς ήταν πρόεδρος της της Ουκρανίας από το 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2014 όταν και ανατράπηκε εξαιτίας της φιλορωσικής γραμμής του που ήθελε να κρατήσει τη χώρα μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα συμφώνησε για οικονομική βοήθεια με τη Ρωσία, κάτι που έδενε τη χώρα ακόμα πιο στενά στο άρμα της Μόσχας.

Ο Γιανουκόβιτς κατηγορούνταν συχνά για διαφθορά, έχει μια τεράστια περιουσία και πολύ στενές σχέσεις με την ελίτ της χώρας. Παρά το γεγονός πως στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του υπήρξε μεσαίο στέλεχος επιχειρήσεις ο Γιανουκόβιτς ζει – σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα- μια πλουσιοπάροχη ζωή. Η βίλα του στα περίχωρα του Κιέβο λέγεται ότι περιλαμβάνει ακόμα ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, υπόγειο σκοπευτήριο, γήπεδα τένις, πίστα μπόουλινγκ αλλά και ένα γήπεδο γκολφ.

Γεννημένος στο Ντονετσκ και σε φτωχή οικογένεια έγινε πρωθυπουργός της Ουκρανίας το 2002. Εθεωρείτο φιλορώσος, παρά το γεγονός πως είχε δηλώσει δημόσια τη θέση του για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Η κυβέρνησή του συμφώνησε να στείλει Ουκρανούς στρατιώτες στο Ιράκ πλάι στους Αμερικανούς, όμως είχε ξεκάθαρη θέση ενάντια της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Το 2003 κατέβηκε για πρόεδρος, παίρνοντας το μεγαλύτερο μέρος της στήριξής του από τις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες παραδοσιακά έχουν καλύτερη σχέση με το ρωσικό στοιχείο. Οι εκλογές καταγγέλθηκαν για νοθεία και ακολούθησαν τα γεγονότα που έγιναν γνωστά ως Πορτοκαλί Επανάσταση στη χώρα. Οι εκλογές ξαναέγιναν και νικητής αναδείχτηκε ο αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, Βίκτορ Γιουτσένκο.

Στις εκλογές του 2010 όμως ο Γιανουκόβιτς κέρδισε την Τιμοσένκο και έγινε τελικά πρόεδρος. Ο νέος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ έτρεξε και πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης της χώρας. Ακόμα ανανέωσε τις συμβάσεις της χώρας του με τη Ρωσία για την ενοικίαση του λιμανιού της Κριμαίας, που έληγε το 2017 για ακόμα 25 χρόνια και σε αντάλλαγμα πήρε για τη χώρα του έκπτωση στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Γιανουκόβιτς αντιμετώπισε σφοδρότατη κριτική για τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της βασικής του αντιπάλου Γιούλιας Τιμοσένκο, η οποία καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλακή για κατηγορίες διαφθοράς, η οποίά θεωρήθηκε πολιτική δίωξη, που σχετιζόταν με την σύμβαση που υπέγραψε με τη Μόσχα η τελευταία ως πρωθυπουργός. Ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να της δώσει χάρη αν και ήταν άρρωστη

Έπειτα ο Ουκρανός πρόεδρος προκάλεσε τον Πούτιν όταν πήγε σε συνέδριο στη Βαλτική για να υπογράψει συμφωνία για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Η αντίδραση του Πούτιν ήταν άμεση με μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου και μπλοκάρισμα όλων των εισαγωγών της Ουκρανία, γεγονός που πίεσε την οικονομία της χώρας. Την ίδια χρονιά ο Γιανουκόβιτς άλλαξε τελείως στάση και δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα γεγονότα αυτά και η στροφή 180 μοιρών του Γιανουκόβιτς οδήγησαν στο λεγόμενο Ευρωμαϊντάν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απάντησε με πρωτοφανή μέτρα λογοκρισίας και στέρησης ελευθεριών και η βία δεν άργησε να κυριαρχήσει. Ο Γιανουκόβιτς αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στη Ρωσία καθώς το κλίμα για τον ίδια βάραινε επικίνδυνα.

Ανατροπή με τις διαπραγματεύσεις, αύριο θα επανεκκινήσουν

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας αναμενόταν να συνεχιστούν σήμερα σε μέρος που δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, όμως αναμενόταν να είναι κάπου στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας.

Οι αντιπροσωπείες είναι οι ίδιες που συναντήθηκαν προχθές στο Πρίπιατ. Η καθυσ΄τέρηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας όμως ώθησε τις διαπραγματεύσεις πιο αργά και τελικά τις ανέβαλε για την Πέμπτη.

Νέοι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα σκοτώθηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουκρανία. Για δεύτερη ημέρα οι αναφορές μιλούν για πυραύλους που χτύπησαν το κέντρο της δεύτερης ουκρανικής πόλης.

Το Χάρκοβο μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπου, έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα από τους βομβαρδισμούς. Μετά από τον βομβαρδισμό της Τετάρτης, κατέρρευσε η στέγη του κτιρίου της Αστυνομίας. Από βομβαρδισμό χτυπήθηκε και σχολείο του Χάρκοβο.

Μιλώντας για την πολιορκημένη Μαριούπολη, ο Δήμαρχος της πόλης ανέφερε: «Ο εχθρός έχει με κάθε τρόπο προσπαθήσει να μπλοκάρει την έξοδο αμάχων από μια πόλη 500.000». Ο ίδιος τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα τους σφυροκοπούν επί 12 ώρες. «Δεν μπορούμε καν να μετακινήσουμε τους τραυματίες από τους δρόμους, από τα σπίτια και τα διαμερίσματα, καθώς οι βομβαρδισμοί δεν σταματάνε».

Πιο πεισμένοι από ποτέ για ΝΑΤΟ και ΕΕ οι Ουκρανοί

Οι Ουκρανοί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 76% τάσσεται υπέρ της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η κοινωνιολογική ομάδα «Ρέιτινγκ», μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Πριν από την έναρξη του πολέμου τα ποσοστά αυτά ήταν κατά 20 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από τα ανωτέρω ποσοστά. «Η αύξηση των ποσοστών αυτών οφείλεται στο ότι αυξήθηκε η υποστήριξη στην ένταξη στους δυτικούς οργανισμούς μεταξύ των κατοίκων της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας. Σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες παρατηρείται μεγάλη υποστήριξη για την ένταξη στη ΕΕ και το ΝΑΤΟ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προσεχές διάστημα (στα επόμενα 1-2 χρόνια). Το 13% πιστεύει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ μετά από 5 χρόνια, ενώ το 6% πιστεύει ότι θα γίνει πολύ αργότερα. Το 17% δήλωσε ότι δυσκολεύεται να κάνει κάποια εκτίμηση. Μόνο το 4% δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ.

Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο το ποσοστό εκείνων που δεν πιστεύουν στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, μειώθηκε σημαντικά, αφού τον Νοέμβριο του 2021 το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 26%. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου, σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας, εκτός από τα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η δημοσκόπηση, ήταν αντιπροσωπευτική ως προς την ηλικία το φύλο και τον τόπο διαμονής. Πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – τηλεφωνική συνέντευξη με χρήση υπολογιστή).

Keywords
Τυχαία Θέματα