Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Βουλγαρία προσφέρει έως και 200.000 θέσεις εργασίας σε Ουκρανούς πολίτες

Βούλγαροι εργοδότες μπορούν να προσφέρουν έως και 200.000 θέσεις εργασίας σε Ουκρανούς πολίτες που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στη Βουλγαρία, δήλωσε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Ένωσης Βιομηχάνων (BIA) Ντόμπρι Μίτρεφ.

Ο Μίτρεφ είπε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τομέας στον οποίο οι Ουκρανοί πολίτες δεν μπορούν να βρουν δουλειά, αναφέροντας ως παραδείγματα τον τουρισμό, τη μηχανολογία και τις μεταφορές.

Η BIA ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης Οργανώσεων Βουλγάρων Εργοδοτών (AOBE).

Η Ουκρανία έχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα, η Βουλγαρία και η Ουκρανία έχουν εγγύτητα ως προς τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τη θρησκεία, και πολλά άλλα πράγματα φέρνουν τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά, δήλωσε ο Μίτρεφ.

Ανέφερε τη μεγάλη βουλγαρική διασπορά στην Ουκρανία που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί γρήγορα να γίνει μέρος της βουλγαρικής οικονομίας.

Οι εργοδότες και η βουλγαρική κυβέρνηση συζητούν τη δυνατότητα προσθήκης στοιχείων αναζήτησης εργασίας στην πύλη πληροφοριών που άνοιξε η τελευταία για να βοηθήσει όσους εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Η Βουλγαρία έχασε μεγάλο μέρος του εργατικού της δυναμικού τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και της μετανάστευσης στη δυτική Ευρώπη. Η δημογραφική κρίση ανάγκασε τη χώρα να αναζητήσει προσωπικό και να προσφέρει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες, γιατί όχι και σε όσους διέφυγαν από τον πόλεμο, δήλωσε ο Μίτρεφ.

Τόνισε ότι οι εργοδότες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν την απασχόληση για τους Ουκρανούς πολίτες.

Ο Μίτρεφ είπε ότι οι εργοδότες προετοιμάζουν τις θέσεις τους σχετικά με το πώς θα ενταχθούν στην πράξη οι Ουκρανοί που αναζητούν καταφύγιο στη Βουλγαρία.

Οι εργοδότες θα εγγυηθούν την απασχόληση, αλλά οι κοινωνικές συνθήκες, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση για όσους φθάνουν στη Βουλγαρία είναι ευθύνη του κράτους, τόνισε ο Μίτρεφ.

Ανέφερε τη διαδικτυακή πύλη πληροφοριών που δημιούργησε η βουλγαρική κυβέρνηση ως το πρώτο βήμα για να βοηθήσει όσους εγκαταλείπουν την Ουκρανία και τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη Βουλγαρία. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια συζήτηση για τις κοινωνικές συνθήκες, τις συνθήκες διαβίωσης και τις θέσεις εργασίας.

Μαζί με την Κρατική Υπηρεσία Απασχόλησης, οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν προτάσεις στην κυβέρνηση, προσθέτοντας στην πλατφόρμα την δυνατότητα για τους εργοδότες να αναζητούν δεδομένα για άτομα με προφίλ που αντιστοιχεί στις ανάγκες τους όσον αφορά την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά προσόντα.

Οι εργοδότες επικαιροποιούν επίσης τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις στον Νόμο για τη Μετανάστευση και την Εργατική Κινητικότητα και τον Νόμο περί Αλλοδαπών, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών αποφάσεων, είπε ο Μίτρεφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της BIA, δεν υπάρχουν εμφανείς προτάσεις για μέτρα προστασίας της οικονομίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει προτάσεις για την επίλυση του θέματος της προμήθειας φυσικού αερίου και αφήνει κάθε χώρα να το φροντίσει μόνη της.

Εάν η Βουλγαρία δεν μπορεί να προπληρώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου της λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν και της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, η Ρωσία αναμένεται να τερματίσει τις παραδόσεις της στη Βουλγαρία, σχολίασε ο Μίτρεφ.

Τόνισε ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να αναζητήσει γρήγορα εναλλακτικές λύσεις, αλλά προειδοποίησε ότι οι υπόλοιπες χώρες που βασίζονται στις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα κάνουν το ίδιο, γεγονός που αναπόφευκτα θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε "δυστυχώς απίθανα υψηλά επίπεδα".

Δεν είναι σαφές πώς και από πού οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και τις προμήθειες που μέχρι σήμερα εισάγονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία και είναι ζωτικής σημασίας γι αυτές.

Οι εργοδότες θα προτείνουν την καθιέρωση πράσινων διαδρόμων για τη μεταφορά τέτοιων αγαθών, είπε ο Μίτρεφ, αλλά δεν είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς διαπραγματεύσεις και συναίνεση μεταξύ της ΕΕ και Ρωσίας.

Ο Μίτρεφ δήλωσε ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο είναι σημαντικά και υπενθύμισε το αίτημα των εργοδοτών να συνεχιστούν οι αποζημιώσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για όσο διάστημα οι τιμές του ρεύματος παραμένουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα και οι συνθήκες είναι αβέβαιες.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σήμερα είναι η μόνη ελπίδα για τις επιχειρήσεις και όλους τους λογικούς ανθρώπους στον 21ο αιώνα, σχολίασε ο Μίτρεφ, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί ο κόσμος από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Μίτρεφ, εάν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί γρήγορα και δεν βρεθούν διπλωματικές λύσεις, ο κόσμος μπορεί να αναμένει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνικοοικονομική ζωή, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού.

Το κόστος των στρατιωτικών ενεργειών θα πληρωθεί από αθώους ανθρώπους -- τους πολίτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και ολόκληρης της ΕΕ, επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα