Πώς θα γίνεται η μετακίνηση εκτός νομού μετά τις 15 Μαΐου - Το σενάριο για εμβολιασμένους, ο ρόλος των self test

Η μετακίνηση εκτός νομού θα επιτρέπεται από το Σάββατο 15 Μαΐου (μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού), αλλά δε θα είναι τελείως... ελεύθερη, καθώς σύμφωνα με το νέο σενάριο που έχει «πέσει» στο τραπέζι των συζητήσεων, θα απαιτείται εμβόλιο ή... self test για να πραγματοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα γράφει σήμερα Πέμπτη 6/5 η Καθημερινή, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού, μόνο με self test

ή για εμβολιασμένους, ακόμα και όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οι αποφάσεις αναμένονται εντός των επόμενων ημερών καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τις 15 Μαΐου θα γίνει άρση της απαγόρευσης.

«Στις 15 Μαΐου που θα ανοίξει ο τουρισμός θα ανοίξουν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις» είπε η κ. Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η οποία τόνισε για το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS ότι «από τις 15 Μαΐου και μετά θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί».

Σήμερα, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για τους εξής λόγους:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣSELF TESTΕΜΒΟΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα