Πόσο αυξήθηκαν τα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων (πίνακας)

Ραγδαία αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα κατά το τελευταίο διήμερο, 6/7 και 7/7, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Πώς εξελίσσεται η καμπύλη των κρουσμάτων στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες. «Ξέραμε από την αρχή πως, όταν θα ανοίγαμε σιγά- σιγά τις πύλες μας στον κόσμο, θα είχαμε και εισαγόμενα κρούσματα», δηλώνει

ο Στέλιος Πέτσας.

Τα σύνορα της Ελλάδας άνοιξαν για τους τουρίστες από την 1/7 και ήδη συμπληρώνεται μία εβδομάδα. Κατά το διάστημα αυτό, ειδικά κατά το τελευταίο διήμερο, τα εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα εμφανίζουν ραγδαία αύξηση.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 7/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σε αυτά προστίθενται άλλα 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο σε εργαστήριο)

Μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 6/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 43 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Όλα τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων -20 περιπτώσεις- αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών.

Η αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα μετά το άνοιγμα των συνόρων

Έτσι έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία

Η ραγδαία αυτή αύξηση στα εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία, οδήγησε την κυβέρνηση να αποφασίσει το κλείσιμο των συνόρων με αυτή τη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε, «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει καθημερινά να το πράττει, την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε η αναστολή, από τη Δευτέρα, 6/07/2020, ώρα 06:00 π.μ. και μέχρι τις 15/07, της πρόσβασης υπηκόων της Σερβίας στην Ελλάδα, από όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλύει και αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα, ώστε το άνοιγμα στους ξένους επισκέπτες να γίνει χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Η Σερβία ήταν μία από τις 14 τρίτες χώρες που μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ από την Τετάρτη 1 Ιουλίου. Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο και τη Νότια Κορέα. Η ΕΕ πρότεινε να προσθέσει την Κίνα όταν η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει αμοιβαία συμφωνία για τους ταξιδιώτες της ΕΕ. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης η Αλγερία, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ουρουγουάη.

Πέτσας: Ξέραμε ότι θα είχαμε εισαγόμενα κρούσματα

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τουρισμό και για το κατά πόσο υπάρχει ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Πέτσας είπε ότι «ξέραμε από την αρχή πως, όταν θα ανοίγαμε σιγά- σιγά τις πύλες μας στον κόσμο, θα είχαμε και εισαγόμενα κρούσματα» και τόνισε: «Σημασία έχει με τον στοχευμένο έλεγχο που κάνουμε, να εντοπίζουμε γρήγορα τα όποια κρούσματα και να τα περιχαρακώνουμε για να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Και αυτό δουλεύει μέχρι στιγμής. Έχουμε δείξει ότι είμαστε έτοιμοι να αναθεωρούμε τις αποφάσεις μας, είτε επιταχύνοντας το άνοιγμα, όπως για παράδειγμα με το Ηνωμένο Βασίλειο, που -επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλά- προχωράμε σε απελευθέρωση των πτήσεων από τις 15 Ιουλίου, είτε να τα κλείνουμε όπως έγινε με την περίπτωση της Σερβίας, όταν φάνηκε ότι υπήρχε μία έξαρση στη γειτονική μας χώρα και αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τις εισροές για ένα χρονικό διάστημα. Και αυτά πάντα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις και πάντα με πρώτο γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Πάμε καλά μέχρι στιγμής».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως «είναι κρίσιμο να διατηρηθεί αυτή η εικόνα τις επόμενες 15 ημέρες, όταν θα δούμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα μετά τις 15 Ιουνίου και ιδίως από την 1η Ιουλίου, ώστε να μη θέσουμε σε κίνδυνο τον μόνο μήνα του καλοκαιριού που φαίνεται ότι θα είναι πολύ καλός, τον Αύγουστο. Κάνουμε μια ακόμη έκκληση σε όλους. Τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας και προσέχουμε τις αποστάσεις, προκειμένου να έχουμε το καλό αποτέλεσμα που είχαμε μέχρι σήμερα».

Διαβάστε επίσης:

Σύψας: Αν έπειτα από ένα πανηγύρι δούμε κρούσματα, μπορεί να απαγορευτούν

Γώγος: Ανησυχία για τα νέα κρούσματα κορονοϊού, πότε θα σκεφτούμε το κλείσιμο των συνόρων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόσο,poso