Πότε παίρνουν βαθμούς τετραμήνου σε Γυμνάσια και Λυκεια
Πώς και πότε θα αξιολογηθούν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στο α' τετράμηνο που λήγει στις 20 Ιανουαρίου
Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αυτό το διάστημα έχουν φορτσάρει το διάβασμά τους καθώς έχουν «πυκνώσει» τα τεστ και τα διαγωνίσματα ενόψει της ολοκλήρωσης του α τετραμήνου και βάσει αυτών των επιδόσεων θα κριθεί η βαθμολογία τους στους ελέγχους.
Το πρώτο τετράμηνο για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας ολοκληρώνεται την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου με τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων να «δείχνει» ότι η βαθμολογία των μαθητών θα παραδοθεί στους γονείς το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο τετράμηνο διαρκεί από την 21η Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων.Τα μαθήματα λήγουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η λήξη των μαθημάτων του Γυμνασίου, του ΓΕ.Λ., του ΕΠΑ.Λ., του Γυμνασίου Ε.Α.Ε., του Λυκείου Ε.Α.Ε. και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ καθορίζεται κάθε έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), η οποία εκδίδεται μέχρι την 20ήΑπριλίου.
Οι γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες διεξάγονται μετά τη λήξη των μαθημάτων του Β’ τετραμήνου, στις εξεταστικές περιόδους Μαΐου – Ιουνίου, καθώς και την περίοδο από 1η Σεπτεμβρίου έως την έναρξη των μαθημάτων, όπου η περίοδος αυτή προβλέπεται. Δεν υφίστανται γραπτές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες για τα Ε.Ε.Ε.ΕΚ..
Την ημέρα της λήξης των μαθημάτων δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών την ημέρα αυτή αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών και εκτελεί τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κανονική και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Διαδικασία αξιολόγησης επίδοσης μαθητών σε Γυμνάσια και ΛύκειαΓια την αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή κατά τη διάρκεια των τετραμήνων συνεκτιμώνται τα παρακάτω κριτήρια:
η συνολική συμμετοχή του μαθητή στη μαθησιακή διδασκαλία (τα ερωτήματα που θέτει, οι απαντήσεις που δίνει, η συμβολή του στη μελέτη ενός θέματος μέσα στην τάξη, η συνεργασία του με συμμαθητές, η επιμέλεια στην εκτέλεση των εργασιών που του ανατίθενται), από την οποία ο εκπαιδευτικός σχηματίζει εικόνα για τις γνώσεις, την κατανόηση εννοιών και φαινομένων, τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, τις επικοινωνιακές δεξιότητες, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα κτλ., οι εργασίες που εκτελεί ο μαθητής στο πλαίσιο της καθημερινής μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο ή στο σπίτι, ατομικά ή ομαδικά, οι συνθετικές δημιουργικές εργασίες, ατομικές ή ομαδικές, οι διαθεματικές εργασίες οι τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης), οι ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες (τεστ).Όσον αφορά τις ωριαίες γραπτές δοκιμασίες αυτές είναι α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.
Στα μαθήματα της Ομάδας Α’ και Β’ διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης. Οι διδάσκοντες μαθήματα της Ομάδας Α’ και της Ομάδας Β’ δύνανται να επιλέξουν στο πρώτο και στο δεύτερο τετράμηνο, τον τρόπο διεξαγωγής της αξιολόγησης αυτής επιλέγοντας μεταξύ των εναλλακτικών που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο (περίπτωση 4).
Στα μαθήματα της Ομάδας Γ’ δεν διενεργείται καμία τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.
Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τη μία (1) κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και τις τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.
Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων. Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.
Στο τέλος κάθε τετραμήνου και μετά την κατάθεση και καταχώριση της βαθμολογίας, καλούνται οι κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση αναφορικά με την επίδοση, την επιμέλεια, τη φοίτηση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους και τους επιδίδεται ο ατομικός έλεγχος προόδου του μαθητή.
Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές των ΓΕΛΟ νέος νόμος ορίζει ότι ο βαθμός τετραμήνου στα Γενικά Λύκεια προκύπτει από τη συνεκτίμηση της προφορικής βαθμολογίας και της γραπτής επίδοσης. Ο νόμος 4823/2021 τροποποίησε τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 103 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70), καθορίζοντας νέους όρους και προϋποθέσεις για τη διαδικασία της αξιολόγησης των μαθητών, που διαμορφώνονται ως εξής:
1. Για την αξιολόγηση του μαθητή κατά τετράμηνο ο διδάσκων συνεκτιμά:
α) τη συμμετοχή του στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία,
β) την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του για το συγκεκριμένο μάθημα,
γ) την επίδοσή του στις τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης (ωριαίες γραπτές δοκιμασίες ή ανάθεση και υποβολή/παρουσίαση ατομικής ή ομαδικής συνθετικής ή διαθεματικής δημιουργικής εργασίας ή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών και των σταδίων εφαρμογής του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης),
δ) την επίδοσή του στις γραπτές δοκιμασίες,
ε) τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι.
Οι γραπτές δοκιμασίες διακρίνονται στις ολιγόλεπτες και στις ωριαίες. Οι ολιγόλεπτες δοκιμασίες πραγματοποιούνται με ή χωρίς προειδοποίηση των μαθητών με τη μορφή σύντομων, ποικίλων και κατάλληλων γραπτών ερωτήσεων. Ο αριθμός και η συχνότητα των ολιγόλεπτων δοκιμασιών που πραγματοποιούνται σε κάθε τετράμηνο επαφίενται στην κρίση του διδάσκοντος.
Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν μία (1) διδακτική ώρα και είναι: α) προειδοποιημένες, αν έπονται μιας ανακεφαλαίωσης ή β) μη προειδοποιημένες, αν καλύπτουν την ύλη που διδάχθηκε στο αμέσως προηγούμενο μάθημα.
Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαία γραπτή δοκιμασία κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από 3 κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.
Σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου διενεργούνται στα μαθήματα όλων των Ομάδων δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης, μία (1) κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία (1) κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, με εξαίρεση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, στο οποίο δεν διενεργείται τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης.
Αν για λόγους αντικειμενικούς δεν πραγματοποιηθεί η τετραμηνιαία δοκιμασία αξιολόγησης του πρώτου τετραμήνου, στο δεύτερο τετράμηνο διενεργούνται δύο (2) τετραμηνιαίες δοκιμασίες αξιολόγησης. Οι διδάσκοντες δύνανται σε κάθε τετράμηνο να επιλέξουν τον τρόπο διεξαγωγής της τετραμηνιαίας διαδικασίας αξιολόγησης επιλέγοντας μεταξύ των εναλλακτικών που προβλέπονται στην περ. γ’ του πρώτου εδαφίου.
#ΒΑΘΜΟΙ #ΣΧΟΛΕΙΑ #ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ #ΓΥΜΝΑΣΙΑ #ΛΥΚΕΙΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που μηχανάκι παρασύρει πεζή στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας
- Γαλλία: Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Μπαϊρού ότι δεν θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός
- Οι αντίπαλοι της Εθνικής μας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026
- Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες
- Γιώργος Λιάγκας απαντά με νόημα στην Κατερίνα Καινούργιου: Για να δούμε ποιοι λένε αλήθειες και ποιοι λένε ψέματα...
- Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ο Φρανσουά Μπαϊρού - Έλαβε το χρίσμα από τον Εμανουέλ Μακρόν
- Ο Φρανσουά Μπαϊρού νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας - Η ανατροπή με την απόφαση Μακρόν
- Η παρέμβαση του Κώστα Φραγκολιά και η διαμάχη με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο στον αέρα: «Εγώ είμαι παντελονάτο αρσενικό»
- Μάικλ Ρήγας: Αυτός είναι ο "εκλεκτός" του Τραμπ για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές και πανικός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Χριστούγεννα 2024: Πότε θα απολαύσουμε την «Πανσέληνο της Μεγάλης Νύχτας»
- Το «Prison Break» επιστρέφει και επίσημα με νέα επεισόδια
- Πότε το τελευταίο μάθημα στα σχολεία πριν τα Χριστούγεννα 2024
- ΗΠΑ - Τουρκία «δίνουν τα χέρια» για μάχη κατά του ISIS
- Γιατί τα Χριστούγεννα στολίζουμε δέντρο;
- Τηλεθέαση σοκ για το Survivor 2024: Το χαμηλότερο ρεκόρ στην ιστορία του σημείωσε ο τελικός
- Συνεχόμενοι σεισμοί στο Άγιο Όρος: Ο μεγαλύτερος 4,6 ρίχτερ
- Δούκας για το κλαμπ της Βουλιαγμένης: «Κλείνουμε μαγαζιά και τα ανοίγουν, χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση»
- Η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε για τις φήμες εγκυμοσύνης: «Είμαι σε μία θεραπεία και..»
- Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ο Χόιλουντ αποκάλυψε πως «δουλεύει» κινήσεις του Μαρσιάλ!
- Τραγανά και πεντανόστιμα μελομακάρονα που δεν θα χρειαστείς ζυγαριά
- Είναι ασφαλή τα παυσίπονα για συχνή και μακροχρόνια χρήση σε ηλικιωμένους;
- Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συναυλία του ΚΚΕ αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι
- Νέα μεγάλη πυραυλική επίθεση της Ρωσίας «βυθίζει στο σκοτάδι» την Ουκρανία
- Ανησυχία στην Ευρώπη: Εντοπίστηκαν κρούσματα πολιομυελίτιδας στα λύματα πολλών πόλεων
- Ώρα Μουντιάλ για την Ελλάδα: Πού και πώς θα δείτε την κλήρωση
- Γεραπετρίτης για Ελληνοτουρκικά: «Δεν έχει υπάρξει, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία απολύτως υποχώρηση»
- Έξυπνοι μετρητές: Σε ποια φάση βρίσκεται η εγκατάστασή τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής αποτελεί προσωπική μου ευθύνη»
- Δεσμεύεται η περιουσία του Κώστα Πηλαδάκη από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος
- «Φως στο Τούνελ»: Οι αντιφάσεις της Ειρήνης - Τι έκανε πριν φύγουν τα παιδιά από τη ζωή, που προκαλεί ανατριχίλα;
- Γιγαντιαίος αντικυκλώνας «ρυθμίζει» τον καιρό μέχρι τα Χριστούγεννα - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
- Αυτονόμηση Πολάκη για τις τράπεζες: Να γίνει δημόσια η Εθνική
- Κλειστά σχολεία λόγω σεισμού στη Χαλκιδική
- Η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε για τις φήμες εγκυμοσύνης: «Είμαι σε μία θεραπεία και..»
- Πανελλήνιες 2025: Νέες ισοτιμίες τμημάτων του ΠΑΔΑ με τo Πολυτεχνείο - Η λίστα
- Τα Public μας προτρέπουν να χαρίσουμε νέα ζωή σε παιχνίδια και βιβλία