Προειδοποιεί η Λινού: Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε μεγάλα γλέντια που θα διασπείρουν τον κορονοϊό

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να θυμίσουμε ότι η δική μας γενιά δεν έχει ζήσει πανδημία, η τελευταία πανδημία αυτού του επιπέδου ήταν πριν από 102 χρόνια και δεν έχουμε και εμπειρία για το πώς να αντιμετωπίσουμε είτε ως άνθρωποι είτε ως πληθυσμός, είτε ως γιατροί ή πολιτεία ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής

Prolepsis, Αθηνά Λινού στην τηλεόραση του Alpha.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, «φάρμακο δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να σας θυμίσω ότι σχεδόν για κανέναν ιό δεν υπάρχει φάρμακο. Η κύρια άμυνά μας στους ιούς είναι τα εμβόλια, δηλαδή ακόμα και για το aids, πραγματικό φάρμακο που το παίρνεις και τελειώνεις, δεν υπάρχει, για τη γρίπη το φάρμακο βοηθάει εν μέρη, για άλλες ιώσεις δεν έχουμε φάρμακο, αν είχαμε φάρμακο, δεν θα ανησυχούσαμε τόσο πολύ για το ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται. Δεν έχουμε εμπειρία με τους ιούς και έχουμε μόνο παρηγορητικά φάρμακα», σημείωσε η καθηγήτρια.

Για τα κρούσματα του κορονοϊού και το γεγονός ότι δεν σταθεροποιείται και το μοντέλο της Κίνας σχολίασε πως «ίσως το της Κίνας να δούλεψε, αλλά εμείς δεν κατανοούμε τον τρόπο, σαν πληθυσμός και ίσως και σαν πολιτεία, που εξελίσσεται η πανδημία. Για παράδειγμα ξέρουμε και ξέραμε από αρκετό καιρό ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν βρεθεί σε κλειστούς χώρους, κυρίως εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης. Αργήσαμε να πάρουμε μέτρα.

Τώρα συζητάμε ότι μπορεί να πρέπει να ανοίξουμε πριν τις γιορτές. Αν ανοίξουμε πριν τις γιορτές, θα έχουμε μεγάλα γλέντια που θα διασπείρουν τον ιό. Να κρατήσει η καραντίνα υπό όρους, να γίνει δηλαδή εύκολη για τον πληθυσμό, να δοθούν κίνητρα για να εφαρμοστούν τα μέτρα, να δοθεί οικονομική υποστήριξη μεγάλη στην εστίαση γιατί το χρειάζεται».

«Τώρα βγαίνουν μελέτες που δείχνουν ότι τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες διασποράς. Αν προσπαθήσεις να έχεις ντελίβερι από το σούπερ μάρκετ θα έχει τα πράγματα μετά από μία εβδομάδα. Πρέπει και οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα θα κρατήσει και είναι προς το συμφέρον τους να φέρουν καινούριους τρόπους», τόνισε.

Για το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες είπε: «ίσως και η πολιτεία να έχει αρχίσει να αμφισβητεί τους επιστήμονες και το έχουν κάνει πολλά κράτη. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία έχει δύο κομμάτια, το ένα είναι πως κάνεις πρόληψη, το άλλο είναι πως αντιμετωπίζεις αυτούς που νοσούν και νοσούν σοβαρά. Αν χάσεις τη διασπορά θα έχεις αναγκαστικά και πάρα πολλούς διασωληνωμένους».

«Τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά είναι σωστά και είναι αποτελεσματικά εν μέρη κυρίως γιατί δεν πείσαμε τον πληθυσμό. Έπρεπε δηλαδή παράλληλα με τα μέτρα να είχαμε δώσει κίνητρα», είπε.

Για το εμβόλιο, κ. Λινού τόνισε ότι η ίδια θα το κάνει όταν αυτό κυκλοφορήσει. «Δεν έχω φόβο, στην επιδημιολογία έχουμε μάθει να μετράμε, κέρδος ωφέλεια. Το εμβόλιο θα σώσει πάρα πολλές ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρόσθεσε ότι αφού κάποιος κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου πιθανό μετά από ένα χρονικό διάστημα να χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα