Προς εξαφάνιση δύο εκατομμύρια φυτά και ζώα

Μια ανάλυση 14.669 ειδών, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% της βιοποικιλότητας της Ευρώπης, διαπιστώνει ότι το 1/5 των ευρωπαϊκών ειδών κινδυνεύει.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Axel Horchkirch του Μουσείου National d' Histoire Naturelle του Λουξεμβούργου, διαπίστωσε ότι διπλάσια είδη κινδυνεύουν τώρα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, με πρώτα τα ασπόνδυλα, αναφέρει η daily mail.

Η λίστα περιλαμβάνει πολλά ζώα όπως τη μπλε

φάλαινα, τον καρχαρία «Άγγελο», το ευρωπαϊκό μινκ (βιζόν) και τη γιγάντια σαύρα Gomera, αλλά και σημαντικά φυτά, όπως το πανέμορφο Aster des Pyrenees μέχρι το πανύψηλο ισπανικό έλατο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ασπόνδυλα -μια ποικιλόμορφη ομάδα συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των δίθυρων και των κεφαλόποδων- κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν υποδείξει προηγούμενες εκτιμήσεις.

Ο Δρ. Horchkirch το αποδίδει στην αλλαγή χρήσης της γεωργικής γης, συμπεριλαμβανομένων των δενδροφυτειών, η οποία αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη απειλή για τη χλωρίδα και την πανίδα της Ευρώπης.

Από τα είδη που αξιολογήθηκαν, περίπου 2.389 ταξινομήθηκαν ως απειλούμενα με εξαφάνιση από την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN Red List of Threatened Species) η οποία από το 1948 που δημιουργήθηκε θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη πηγή πληροφοριών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Από τα απειλούμενα το 18% είναι σπονδυλωτά, το 24% ασπόνδυλα (προηγούμενες εκτιμήσεις έδιναν μόνο 10%) και το 27% φυτά. Η μελέτη σημειώνει ότι τα σπονδυλωτά, η ομάδα που περιλαμβάνει τα πουλιά, τα θηλαστικά, τα ψάρια και τα ερπετά, έλαβαν «ουσιαστικά μεγαλύτερη προσοχή για τη διατήρησή τους».

Ο Δρ. Hochkirch είπε στη MailOnline ότι χρειάζεται περισσότερη δράση για την προστασία των ασπόνδυλων ειδών. «Για τα άκρως απειλούμενα είδη, πρέπει να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε σχέδια δράσης για τη διατήρησή τους», είπε.

«Η προσπάθεια διατήρησης πολλών πρώην απειλούμενων σπονδυλωτών δείχνει ότι αποδίδει, αλλά πρέπει να γίνει.»

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί ότι και η διακοπή της καλλιέργειας θα μπορούσε να βλάψει ακόμη περισσότερο τη βιοποικιλότητα, καθώς τα είδη απειλούνται τόσο από τη μετατροπή της φυσικής γης σε γεωργική γη και την εντατικοποίηση των γεωργικών πρακτικών, όσο και από την εγκατάλειψη της γεωργικής γης.

Οι συντάκτες της έκθεσης γράφουν: «Η γεωργία των μικροπαραγωγών βρίσκεται σε παρακμή, οδηγώντας στην εγκατάλειψη περιθωριακές εκτάσεις, οι οποίες είναι συχνά ιδιαίτερα πλούσιες σε είδη και που εξαρτώνται από εκτεταμένη χρήση γεωργικής γης.»

Σημειώνουν επίσης ότι πολλά απειλούμενα είδη προσαρμόζονται σε λιβάδια που μπορούν να συντηρούνται μόνο με βοσκή ή κούρεμα ζώων. Για αυτό και προτείνουν ως καλύτερο τρόπο για την προστασία των απειλούμενων ειδών της
Ευρώπης τη συνεργασία των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων με τους αγρότες. «Εάν προωθήσουμε καλύτερα τη μικρογεωργία θα αποκτούσαμε μια μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη χρήση γης στην Ευρώπη και αυτό θα ωφελούσε πολλά είδη αλλά και αγρότες.

Εάν δημιουργούσαμε μεγαλύτερες απαγορευμένες ζώνες σε θαλάσσιες περιοχές, αυτό θα βοηθούσε στην ανάκτηση των πληθυσμών των ψαριών και θα καθιστούσε την αλιεία βιώσιμη», λένε.

Αυτή η μελέτη έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη βιοποικιλότητα παγκοσμίως. Τον περασμένο μήνα η US Fish and Wildlife Service (Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ) δήλωσε ότι 21 είδη θεωρούνται πλέον επίσημα εξαφανισμένα, συμπεριλαμβανομένων 10 πτηνών και δύο ψαριών γλυκού νερού.

Ομοίως, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να χάσει τα μισά από τα μελλοντικά φάρμακα λόγω της εξαφάνισης τόσων πολλών φυτών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 45% των ανθοφόρων φυτών παγκοσμίως απειλούνται, θέτοντας σε κίνδυνο εξαφάνισης μια πολύτιμη πηγή μελλοντικών φαρμάκων.

Ο Δρ Hochkirch και οι συν-συγγραφείς της μελέτης τονίζουν επίσης τη σημασία της βιοποικιλότητας για την υγεία και την οικονομική επιτυχία της ανθρωπότητας. «Η βιοποικιλότητα είναι το θεμέλιο της επισιτιστικής ασφάλειας, της ανθρώπινης ευημερίας και της δημιουργία πλούτου», σημειώνουν.

#ΧΛΩΡΙΔΑ #ΠΑΝΙΔΑ #ΦΥΤΑ #ΖΩΑ #ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Προς,pros