Πρωθυπουργικά επικοινωνιακά «κόλπα» στην υγεία

Το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε μία εντυπωσιακή διαπίστωση για την αύξηση των δαπανών στην υγεία. Είπε:

Οι συνολικές δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν 75% σε σχέση με του 2019.Θέλω να θυμίσω ότι η χρησιμοποίηση των αριθμών εγκυμονεί κινδύνους. Ένας είναι γνωστός με την την φράση του Γεωργίου Παπανδρέου,

'όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι'. Ένας άλλος, να μην αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Και εδώ είναι παροιμιώδης πλέον η φράση του πατρός Μητσοτάκη ¨μηδέν συν μηδέν ίσον 14%.Ένας τρίτος είναι να λένε την μισή αλήθεια που ως γνωστό είναι χειρότερο από το ψέμα. Παραθέτω τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΕΛΣΤΑΤ και από την μελέτη του ΙΟΒΕ. Οι συνολικές δαπάνες υγείας το 2009 ήταν 9,47% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα το 2014 ήταν 7,95%.

Το 2021 η συνολική δαπάνη υγείας ήταν 9,2% εκ των οποίων 5,7% δημόσια δαπάνη έναντι 10,9% στην Ε.Ε με αντίστοιχη δημόσια δαπάνη 8,9% Στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη διαμορφώνεται στο 62,1% έναντι 81,1 % στην Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι από το 2020 μέχρι 2022 υπάρχει αύξηση δαπανών για την υγεία 25%,όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε, λόγω κορονοϊού, πολέμου στην Ουκρανία και αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης ,ιδιαίτερα στα καινοτόμα φάρμακα. Η έκθεση του ΙΟΒΕ για το διάστημα 2009-2021 διαπιστώνει σημαντική υποχώρηση της χρηματοδότησης κατά 25% στη χώρα μας συγκριτικά με την αύξηση στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Φυσικά εκείνο το διάστημα έχουμε την οικονομική κρίση στην χώρα μας και τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Ας δεχθούμε εν προκειμένω, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που εφάρμοσαν μνημόνια απέτυχαν στην διαχείριση των δαπανών υγείας. Οι ειδικοί γνωρίζουν, ότι εάν οι δαπάνες υγείας είναι κάτω από ένα σημείο δεν έχουν μόνο καταστροφικές συνέπειες για την δημόσια υγεία. Επίσης χρειάζονται περισσότερους πόρους για να αναταχθούν. Αποτύχαμε να πείσουμε τους δανειστές για τα αυτονόητα.

Ακριβώς γιατί είχαμε αυτή την υστέρηση στη χώρα μας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρότεινε να αντλήσουμε πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας στο επίπεδο του 10% όπως άλλες χώρες για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες.

Δυστυχώς η κυβέρνηση διαθέτει σήμερα σαφώς λιγότερους πόρους από το ΤΑΑ για την υγεία, και ευνοεί σκανδαλωδώς τους λίγους και ισχυρούς. Ανακαλύπτει τον πράσινο ΣΥΡΙΖΑ όταν ζητάμε να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι υγειονομικοί όπως προτείνει άλλωστε και η επιτροπή Μπεχράκη που αυτή όρισε. Δείχνει αμηχανία και ελπίζουμε να μην υπαναχωρήσει στον ανορθολογισμό που υπάρχει για τους νοσηλευτές. Δηλαδή να είναι ενταγμένοι στα βαρέα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και όχι αυτοί του δημοσίου. Φυσικά δεν είναι ο μόνος ανορθολογισμός αυτός. Ενώ γνωρίζει ότι είμαστε δεύτεροι σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ε.Ε ,προχώρησε στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Μάλιστα προσφέρει το δόλωμα των δωρεάν και αγανακτεί γιατί δεν τσιμπήσαμε το τυρί από την φάκα. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν και ο υπουργός υγείας, που δεν άφησε τον Τόμσεν να του πάρει την δόξα ,να μην καταφύγει σε αριθμητικές αλχημείες. Είπε ο Α. Γεωργιάδης στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

«Αν μετρήσεις το προσωπικό με βάση το μόνιμο προσωπικό, ναι έχουμε λιγότερο προσωπικό από το 2019. Εάν μετρήσεις το προσωπικό με το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού, όχι δηλαδή μόνο τους μόνιμους, αλλά και τις άλλες μορφές εργασίας, έχουμε περισσότερο προσωπικό. Εμένα με νοιάζει τα νοσοκομεία να έχουν γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό. Ποια είναι η σχέση εργασίας τους, είναι τελείως δευτερεύον θέμα».

Μπορεί ο κ. υπουργός να μετράει τους εργαζόμενους από το 2019 γιατί τον βολεύει. Εμμονή και αυτή με το 2019.Η αλήθεια είναι αυτή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, η πλειονότητα των οποίων αποτελείται από υγειονομικούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας είχε 94.164 άτομα μόνιμο προσωπικό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 μόλις 70.582, δηλαδή 23.582 λιγότερες μόνιμες θέσεις εργασίας.

Από δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας στις 11/9/2024

Το προσωπικό του ΕΣΥ το 2019 ήταν 78.272 άτομα, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 86.138. Δηλαδή μόνιμο και επικουρικό προσωπικό το 2024 είναι λιγότερο από το μόνιμο προσωπικό κατά 8.027 εργαζόμενους το 2012.Φυσικά και δεν είναι δευτερεύον ζήτημα οι σχέσεις εργασίας, για ένα πραγματικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Συμπερασματικά, δεν είναι μόνο η αγάπη που μερικές φορές γίνεται δίκοπο μαχαίρι, ενίοτε και οι αριθμοί.

(Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος είναι Γραμματέας τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μέλος Σ.Ε Ανανεωτικής Αριστεράς)

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΥΓΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα