Προβλήματα διαβίωσης και υγείας στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Διαβατών καταγγέλει το ΚΙΑ

Προσπάθειες για την εύρεση και διάθεση φαρμάκων στους πρόσφυγες που διαβιούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών Θεσσαλονίκης, καταβάλλει η διοίκηση 3η Υγειονομικής Περιφέρειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αποκτήσουν ΑΜΚΑ

οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες για να μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα.

Η ίδια επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιδημίας γαστρεντερίτιδας, κάτι που καταγγέλλει το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) Θεσσαλονίκης.

Το ΚΙΑ, αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε στις 22 Ιουνίου το καμπ των Διαβατών, αναφέρει ότι εκεί «υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι -κάποιοι εδώ και ενάμιση χρόνο- και θεωρούνται σχετικά "τυχεροί" αφού διαμένουν σε κοντέινερ.

Ενώ παραδίπλα άλλες/οι που έχουν έρθει πιο πρόσφατα, κυρίως Κούρδοι από το Αφρίν της Συρίας, διαμένουν σε σκηνές κάμπινγκ που πλημμυρίζουν από τις βροχές, εξυπηρετούνται με λίγες χημικές τουαλέτες τοποθετημένες ακριβώς δίπλα στο σημείο διανομής του φαγητού το οποίο, επιπλέον, δεν μπορεί να συντηρηθεί λόγω ανυπαρξίας ψυγείων».

«Αναρωτιόμαστε τι κάνουν η Πολιτεία, το ΚΕΕΛΠΝΟ και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια, για τους εμβολιασμούς των παιδιών και τη φαρμακευτική αγωγή των ανθρώπων, τις άθλιες συνθήκες ζωής, την επιδημία γαστρεντερίτιδας που μαστίζει το τελευταίο 20ήμερο τους κατοίκους του στρατοπέδου - ενήλικες, παιδιά, βρέφη που καθημερινά διακομίζονται στα νοσοκομεία της πόλης μας - ενώ την ίδια στιγμή το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του στρατοπέδου προσφέρει φιλότιμα ότι περνάει από το χέρι του στους πρόσφυγες» προσθέτει το ΚΙΑ το οποίο προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Γιώργος Κίρκος, ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ο ίδιος μετά από αίτημα που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα από υπεύθυνη του καμπ των Διαβατών ξεκίνησε ενέργειες για την εύρεση και αποστολή φαρμάκων, παρότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητά του. Ο κ. Κίρκος, προσέθεσε ότι του έχει σταλεί μια λίστα φαρμάκων, κυρίως αντιβηχικών και αντιπυρετικών, και ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το ΚΕΕΛΠΟ προκειμένου να βρεθούν και να αποσταλούν στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, είπε ότι όντως είναι αυξημένος ο αριθμός των προσφύγων στο καμπ των Διαβατών, ότι γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης και ότι αύριο 350 πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο φιλοξενίας.

Όσον αφορά το θέμα της υγείας των προσφύγων επισήμανε ότι στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το πρόγραμμα Philos του ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι γίνονται προσπάθειες να πάρουν οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες ΑΜΚΑ ώστε να μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα.

Προσέθεσε, ακόμη, ότι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας τα οποία καταγγέλλει το ΚΙΑ είναι μεμονωμένα και δεν τίθεται θέμα επιδημίας, ενώ σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς είπε ότι όσοι από τους νεοαφιχθέντες δεν είναι εμβολιασμένοι θα εμβολιαστούν.

Τέλος αναφερόμενη στο θέμα του χώρου στον οποίο διαμένουν οι πρόσφυγες είπε ότι αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας αλλά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα