«Ψήνεται» ανατροπή στο παραπέντε με PITSOS

Διαπραγματεύσεις εξελίσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες του BnB Daily, μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να παραμείνει το εργοστάσιο της Pitsos στην Ελλάδα και να μην μεταφερθεί στην Τουρκία. Η μητρική BSH βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο προσέγγισε την εταιρεία, προκειμένου ν'αλλάξει την απόφασή της για το "λουκέτο" στην Ελλάδα

και μεταφορά της παραγωγικής μονάδας στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα λειτουργεί το εργοστάσιο έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει περιθώριο αναστολής ή και ακύρωσης αυτής της απόφασης. Στο τραπέζι έχουν πέσει και πιθανές φοροαπαλλαγές για την εταιρεία, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η παραμονή της στη χώρα μας.

Εργαζόμενοι στην εταιρεία εκφράζουν στο BnB Daily την απορία τους σχετικά με αυτή την απόφαση, καθώς όπως σημειώνουν, "η εταιρεία δεν καταγράφει ζημιές από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα και γίνονται μαζικές παραγγελίες. Η αλήθεια βέβαια είναι πως σε σχέση με δέκα χρόνια πριν οι παραγγελίες έχουν πέσει κατά 66%".

Το λουκέτο δεν παραξένεψε κανένα. Η ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με σκοπό να παραταθεί η λειτουργία του εργοστασίου. Ήδη το 2017 έτρεχε το τέταρτο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ενώ το 2018 ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου στα τέλη του 2018, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων είχε πέσει στο μισό. Σήμερα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου δεν ξεπερνούν τους 120.

Το 2009, το μερίδιο θα έπεφτε στο 16% σε τεμάχια (σ.σ. είχε πουλήσει 170.000 συσκευές) και 17% σε αξία. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μιλάμε και για τα πρώτα χρόνια μνημονίου που σχεδόν κόπηκαν μαχαίρι όλες οι περιττές αγορές με τον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών να είναι από αυτούς που είδαν κατακόρυφη μείωση πωλήσεων.

Αντίθετα με το εμπορικό κομμάτι, το παραγωγικό συνέχιζε δυναμικά. Οι εξαγωγές είχαν φθάσει στο 40% και το εργοστάσιο στον Ρέντη φάνταζε μικρό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες. Σε δημοσιογραφική εκδήλωση το 2010, με αφορμή την συμπλήρωση 145 χρόνων, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ελ. Ελευθεράκης, προαναγγέλλει την ίδρυση και λειτουργία νέου εργοστασίου της Πίτσος στην ευρύτερη περιοχή Ασπροπύργου - Μαγούλας. Ο κ. Ελευθερίου έκανε λόγο για μία επένδυση της τάξης τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ που θα προσέθετε αρκετές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στην Ελευσίνα, για μία περίπου δεκαετία, δήμαρχος ήταν ο Γιώργος Αμπατζόγλου ένας πρώην βουλευτής του Συνασπισμού και ιδιαίτερα δραστήριος στα θέματα περιβάλλοντος. Υπήρξε για δύο επιτυχείς θητείες μέχρι που "έφυγε" από καρδιακή ανεπάρκεια στο νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων, ενώ είχε συμφωνήσει στην υλοποίηση του εργοστασίου. Κάπου έκει μπαίνει ταφόπλακα στην υλοποίηση του σχεδίου καθώς ο Γιώργος Τσουκαλάς που τον διαδέχτηκε είχε εντελώς διαφορετική άποψη.

Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι άνθρωποι της BSH στην Ελλάδα προσπάθησαν έστω και μέσω plan b να υλοποιήσουν την επένδυση. Μικρότερου μεγέθους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο στου Ρέντη όμως το κλίμα για την χώρα μας μέρα με την ημέρα γινόταν πιο αρνητικό και έτσι εκεί κάπου στα τέλη του 2014 η Ελλάδα βγήκε από τον παραγωγικό χάρτη του γερμανικού ομίλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα