Σανγκάη: Αυτός είναι ο λόγος που έχει μπει σε ένα από τα σκληρότερα lockdown στην ιστορία της πανδημίας

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου χαλαρώνουν τα μέτρα, η Σαγκάη έχει μπει σε ένα καθεστώς πολύ σκληρού lockdown καθώς ανεβαίνουν τα κρούσματα.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια άτομα στη Σαγκάη ζουν τη 2η εβδομάδα ενός πολύ σκληρού lockdown, μετά από μία άνοδο των κρουσμάτων της Όμικρον, όπως σημειώνει το news4health. Για πρώτη φορά, η Σαγκάη έχει επιβάλλει τόσο σκληρά περιοριστικά μέρα, καθώς μέχρι τον προηγούμενο μήνα είχε υιοθετήσει μία πιο χαλαρή

προσέγγιση σε σχέση με άλλες κινέζικες πόλεις.

Τι ακριβώς συμβαίνει στη Σαγκάη

Ο κόσμος στην πόλη βρίσκεται μέσα στα σπίτια του και οι περισσότεροι πρέπει να παραγγείλουν φαγητό και να περιμένουν από την κυβέρνηση να παραδώσει λαχανικά, κρέας και αυγά. Στα social media κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν εξαγριωμένους πολίτες να παραπονιούνται για ελλείψεις φαγητών και ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες.

Αυτή είναι η πρώτη εμπειρία ενός γενικευμένου lockdown για τους κατοίκους της Σανγκάη. Μέχρι τον περασμένο μήνα, είχε υιοθετήσει μικρότερα τοπικά lockdown. Αυτό συνήθως σήμαινε ότι ατομικά συγκροτήματα κατοικιών, το καθένα από τα οποία στέγαζε αρκετές εκατοντάδες άτομα, έμπαινε σε καθεστώς lockdown - αντί για ολόκληρη την πόλη. Και για λίγο διάστημα, φαινόταν ότι αυτή η μέθοδος λειτουργούσε.

Ακόμα και όταν τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η Σανγκάη δεν επέβαλε γενικό lockdown. Συγκριτικά, η Xi'an, στην οποία κατοικούν σχεδόν 13 εκατ. άτομα, έκλεισε σχεδόν ολόκληρη την πόλη για λιγότερο από 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021. Η πόλη της Yuzhou στο προάστιο της Henan, επέβαλε καθεστώς καραντίνας σε πάνω από 1,1 εκατ. άτομα μόνο για 3 κρούσματα COVID.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται πως αυστηροποιήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα όσο ανέβαινε ο αριθμός των καταγεγραμμένων μολύνσεων. Όπως φαίνεται στις 27 Μαρτίου κατεγράφησαν λίγο πάνω από 2,500 κρούσματα, με την πόλη να αποφασίσει να κλείσει τη μισή πόλη (πρώτα την ανατολική περιφέρεια και μετά τη δυτική λίγες μέρες αργότερα). Καθώς, όμως, αυξάνονταν τα κρούσματα, οι αξιωματούχοι της Σανγκάη εγκατέλειψαν την ιδέα να κρατήσουν ανοιχτή τη μισή πόλη. Έτσι, στις 3 Απριλίου επέβαλαν καθολικό lockdown.

«Τα τοπικά lockdown είναι απίθανο να περιορίσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επαρκώς, με τόσο μεγάλη ποσότητα ασυμπτωματικής μετάδοσης ανέφερε ο καθηγητής Martin Hibberd, από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Γιατί η Σανγκάι διαφέρει από την υπόλοιπη Κίνα

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με τη σημασία της κινέζικης οικονομίας. Τα αεροδρόμια στη Σαγκάη είναι επίσης υπεύθυνα για τη μεταφορά σχεδόν του μισού προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων που χρειαζόταν η Κίνα στις πρώτες ημέρες της πανδημίας, σύμφωνα με το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Caixin.

Το 2020, οι πτήσεις φορτίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαγκάης Pudong αντιπροσώπευαν 3,4 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων - ένα εκατομμύριο περισσότερα από τα αεροδρόμια των πόλεων του Πεκίνου, του Guangzhou και του Shenzhen μαζί.

Μελέτες από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι ένα lockdown δύο εβδομάδων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο ή η Σαγκάη θα μπορούσε να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της.

Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν 9,5 τρισεκατομμύρια γιουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) κατά μέσο όρο, επομένως η χώρα θα χάνει περίπου 190 δισεκατομμύρια γιουάν (29,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για κάθε εβδομάδα που συνεχίζεται το lockdown.

Είναι αυτά τα μέτρα επαρκή για να αντιμετωπιστεί η Όμικρον;

Ο καθηγητής Χίμπερντ υποστηρίζει ότι ακόμα και αυτά τα σκληρά μέτρα μπορεί να μην είναι επαρκή για την αντιμετώπισης της επιδημίας ενός εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους, όπως η Όμικρον.

Αντ' αυτού, υποστηρίζει ότι η υψηλότερη προτεραιότητά για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της COVID θα είναι ενθαρρυνθούν όλοι, ειδικά οι ευάλωτοι, να εμβολιαστούν. Η Κίνα έχει χορηγήσει πάνω από 11 δις δόσεις εμβολίου COVID και έχει εμβολιάσει το 86% του συνολικού πληθυσμού της.

Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στα άτομα άνω των 80 ετών -που είναι πιο ευάλωτοι - παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με άλλα ηλικιακά γκρουπ.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας λέει τώρα ότι ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις τοπικές αρχές. Έχει επίσης εγκρίνει κλινικές δοκιμές δύο εμβολίων Covid-19 που χρησιμοποιούν mRNA τεχνολογία.

Μέχρι τώρα, η χώρα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε εγχώρια παραγόμενα εμβόλια, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεπαρκή για χρήση με την παραλλαγή Όμικρον. Η Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι «τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της Όμικρον» αλλά δεν διευκρίνισε εάν περιλάμβανε τα κινεζικά εμβόλια σε αυτά.

Πότε θα χαλαρώσει το lockdown;

Η Σαγκάη έχει πλέον χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς χωρίζοντας την πόλη σε τρεις ζώνες - ζώνη αποκλεισμού, ελεγχόμενη ζώνη και ζώνη προφύλαξης.

Οι περιοχές που δεν έχουν νέα κρούσματα σε μια εβδομάδα θα επισημαίνονται ως «έλεγχος» και εάν φτάσουν τις δύο εβδομάδες χωρίς νέα κρούσματα, θα υποβαθμιστούν περαιτέρω σε «πρόληψη».

Οι άνθρωποι στις ζώνες με λιγότερα ή καθόλου κρούσματα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, όπως να τους επιτρέπεται να μετακινούνται εντός των κατοικιών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα