Σαρώνει η ακρίβεια – Πως μπορεί να την επιδεινώσουν οι πολιτικές Τραμπ

Παρά τη γενική πτώση, ο πυρήνας του πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 4,4% τον Δεκέμβριο, μόλις λίγο χαμηλότερα από το 4,5% του Νοεμβρίου.

Την ανησυχία τους για την οικονομική τους κατάσταση εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες, με έναν στους δύο να δηλώνει στη δημοσκόπηση της ALCO πως το 2025 θα είναι χειρότερο από το 2024. Παράλληλα, η αντιμετώπιση της ακρίβειας προβάλλει

ως η βασικότερη προτεραιότητα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναδεικνύουν τις δομικές δυσκολίες της οικονομίας.

Η Ελλάδα σημείωσε μικρή μείωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2024, καθώς το ποσοστό υποχώρησε στο 2,9% από 3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των τιμών σε τρόφιμα και μη ενεργειακά αγαθά, η οποία κατάφερε να αντισταθμίσει την άνοδο των τιμών ενέργειας.

Παρά τη γενική πτώση, ο πυρήνας του πληθωρισμού, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας το 4,4% τον Δεκέμβριο, μόλις λίγο χαμηλότερα από το 4,5% του Νοεμβρίου. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που διατηρήθηκε σταθερός στο 2,7% για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Οι συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα εστιάζονται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, αναδεικνύοντας τις τοπικές οικονομικές ιδιαιτερότητες και διαρθρωτικές προκλήσεις.

Η εικόνα του πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει ότι ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,4% τον Δεκέμβριο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκε στο 2,9%, με τον πυρήνα του να φτάνει το 3,2%.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει απόκλιση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κάτι που σχετίζεται με επίμονες διαφορές σε τοπικά χαρακτηριστικά, όπως η διαμόρφωση μισθών. Ενδεικτικά, οι ρυθμοί αύξησης των μισθών στην Ελλάδα επιβραδύνθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2024, ευθυγραμμιζόμενοι με μια γενικότερη τάση χαλάρωσης στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης, αν και αυτές παραμένουν σε σχετικά σφιχτό επίπεδο.

Περαιτέρω προβληματισμό για την ελληνική οικονομία προκαλεί η πιθανή επίδραση των εμπορικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαναφέρει σκληρούς δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα. Αυτή η στρατηγική, με στόχο την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας, μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιες οικονομικές αναταράξεις, εντείνοντας τις πιέσεις στις αγορές ενέργειας και πρώτων υλών. Για την Ελλάδα, που ήδη αντιμετωπίζει αυξημένο κόστος στις εισαγωγές και εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές, οι δασμοί αυτοί μπορεί να επιβαρύνουν περαιτέρω το εμπορικό ισοζύγιο και να οδηγήσουν σε νέα κύματα πληθωριστικών πιέσεων.

#ΑΚΡΙΒΕΙΑ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαρώνει, Τραμπ,saronei, trab