Σχολεία: 837 αναπληρωτές παραιτήθηκαν φέτος - Τα κενά πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα

Παραμένουν τα χιλιάδες κενά στα σχολεία παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών και τους διορισμούς

Τα σχολεία υπολειτουργούν από πλευράς εκπαιδευτικού προσωπικού με τα κενά για ακόμη μια χρονιά να είναι τεράστια παρά τις αλλεπάλληλες προσλήψεις αναπληρωτών αλλά τον διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών συνολικά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική και Ειδική Αγωγή.

Όπως αποκάλυψε η υφυπουργός Παιδείας

Ζέττα Μακρή από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, από τις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς, 2024-25, παραιτήθηκαν ή δεν ανέλαβαν υπηρεσία 837 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ παρά το γεγονός ότι ήταν ανακοινώθηκαν στους προσληφθέντες.

Ειδικότερα, η κα Μακρή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Στην πρώτη φάση των προσλήψεων στη δεύτερη φάση των προσλήψεων, αλλά και στην τρίτη φάση των προσλήψεων, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του ψηφιακού φροντιστηρίου, έχουμε προσλάβει συνολικά 32.681 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων: 22.850 στην πρωτοβάθμια και 9.831 στη δευτεροβάθμια. Εξ αυτών δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν 585, δηλαδή ένα ποσοστό 1,79%. Για την τρίτη φάση δεν έχουμε στοιχεία γιατί –όπως και εσείς επισημάνατε- έληξε σήμερα η προθεσμία και 6 με 7 θα αναλάβουν υπηρεσία.»

Ενώ αναφερομένη στην Ειδική Αγωγή επισήμανε ότι «Για τα μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, υπάρχουν δυο φάσεις προσλήψεων και μια ειδική προκήρυξη. Στην πρώτη φάση προσλήφθηκαν 5.539 αναπληρωτές, στη δεύτερη φάση 1.858 αναπληρωτές. Στις 9/10 –η πρώτη ειδική προκήρυξη- προσλήφθηκαν 162 νοσηλευτές και εργασιοθεραπευτές. Σήμερα δηλαδή έχουν προσληφθεί συνολικά 7.559 μέλη. Δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν διακόσια πενήντα δύο μέλη, δηλαδή ποσοστό 3,33%, αρκετά χαμηλό, λίγο υψηλότερο από τη γενική εκπαίδευση και ο λόγος είναι ότι όλοι αυτοί βρίσκουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και γι’ αυτό εν συνεχεία δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία.»

Ποια η ποινή για όσους αναπληρωτές δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν

Μάλιστα όπως διευκρίνισε η υφυπουργός οι αναπληρωτές που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν προβλέπονται συγκεκριμένες ποινές. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «Οι κυρώσεις ίσχυαν από το 2011. Είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία η επιλογή της περιοχής ή του σχολείου αργότερα στο οποίο θέλουν οι εκπαιδευτικοί μας να δουλέψουν, να παρέχουν υπηρεσίες και αυτή πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, διότι οιαδήποτε παραίτηση ή οιαδήποτε αδυναμία παροχής υπηρεσίας δημιουργεί αναστάτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργεί κενό λειτουργικό που πρέπει να καλυφθεί, δεν καλύπτεται αμέσως, καλύπτεται μετά από μερικές μέρες και εσείς και άλλοι συνάδελφοι ευλόγως θα έρθουν εδώ και θα ελέγξουν το Υπουργείο γι’ αυτό. Αποκλείονται, λοιπόν, δύο χρόνια για το τρέχον και επόμενο έτος, εάν προσληφθούν και δεν αναλάβουν υπηρεσία ή την αναλάβουν και παραιτηθούν. Στην περίπτωση που υπάρχει ειδική προκήρυξη όπως αυτή που αναφέρατε και ειδική προκήρυξη έχουμε –για να εξηγήσουμε- όταν έχει εξαντληθεί ο αξιολογικός πίνακας, όταν για συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή όταν υπάρχουν επανειλημμένες παραιτήσεις ή μη αναλήψεις υπηρεσιών, τότε ο αποκλεισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, είναι για τρία χρόνια. Και να διευκρινίσω εδώ ότι αυτό δεν ισχύει για τους αναπληρωτές και τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που υπηρετούν στα καταστήματα κράτησης.».

«Λιμνάζουν» και πολλαπλασιάζονται τα κενά στα σχολεία

«Μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές. Τα σχολεία προχωρούν προς το μέσον της σχολικής χρονιάς και τα κενά παραμένουν, με την εικόνα διάλυσης να έχει άμεσο αντίκτυπο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Πρωινά τμήματα χωρίς εκπαιδευτικούς στα Δημοτικά Σχολεία, χιλιάδες μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες χωρίς παράλληλη στήριξη ή τμήμα Ένταξης, διάφορα μαθήματα Ειδικότητας ακάλυπτα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τμήματα ολοήμερου που δεν έχουν ανοίξει ακόμη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών».

Και αυτό καθώς η περιβόητη -όπως τη χαρακτηρίζει- ειδική πρόσκληση για πρόσληψη αναπληρωτών που θα έλυνε όλα τα προβλήματα «μόνο κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί. Τρεις προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη στα νηπιαγωγεία την ώρα που τα αιτήματα είναι εκατοντάδες ανά την Ελλάδα, μόλις 79 προσλήψεις πε70 για όλη την Ελλάδα την ώρα που τα κενά μόνο στην ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής είναι 82, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ίδιου του υπουργείου στις 7 Οκτώβρη τα κενά πανελλαδικώς σε πε70, 71 ανέρχονταν σε 350».

Παράλληλα ρίχνει το μερίδιο της ευθύνης στο υπουργείο Παιδείας για το γεγονός ότι τα κενά που δόθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύφθηκαν, επειδή δεν τα επέλεξαν οι αναπληρωτές, αφού «δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των σωματείων των εκπαιδευτικών σε σχέση με τη διαβίωσή τους. Οι μισθοί πείνας, τα τεράστια έξοδα στέγασης και μετακίνησης ξεπερνιούνται μόνο με αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, μίσθωση κατοικιών και επίδομα στέγασης, υπογραφή ΣΣΕ για πλήρη εργασιακά δικαιώματα για αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς».

«Με αυτά τα ζητήματα πρέπει να ασχοληθούν το Υπουργείο και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και όχι με τις απειλές και τις διώξεις απέναντι σε εκπαιδευτικούς και συλλόγους διδασκόντων (όπως στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Πειραιά) που με έγγραφά τους αναδεικνύουν την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την επικινδυνότητα των σχολικών τους μονάδων» ξεκαθαρίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» και επισημαίνει πως «δε θα αφήσουμε να αφήσουν τα σχολεία στο έλεος. Η προσπάθεια που κάνουμε οι εκπαιδευτικοί να τα κρατήσουμε όρθια θα ενταθεί με ακόμη περισσότερους και μαζικούς αγώνες. Η απεργία στις 23/10 έδωσε ένα μήνυμα».

Στο πλαίσιο «κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με την ακόμη πιο μαζική μας συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 20 του Νοέμβρη» ώστε «να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας για τη χρηματοδότηση της Παιδείας, για την αξιοπρεπή μας διαβίωση και όχι για να θυσιάζονται οι ανάγκες μας για των πολέμων τα σφαγεία».

#ΣΧΟΛΕΙΑ #ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ_ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ #ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ #ΚΕΝΑ_ΣΤΑ_ΣΧΟΛΕΙΑ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχολεία, 837,scholeia, 837