Σε απόλυτο αδιέξοδο η Κουμουνδούρου - Συσκέψεις με σενάρια πλήρους ρευστοποίησης ή αλλαγής ηγεσίας

Σε απόλυτο αδιέξοδο έχει βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το «διάγγελμα» του Στέφανου Κασσελάκη, με το οποίο γνωστοποίησε την απόφαση του για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος με στόχο να προχωρήσουν οι 4 προαναγγελθείσες διαγραφές στελεχών.

Με αυτό τα δεδομένο, άρχισαν πριν από λίγο (περίπου στις 20:00) οι συσκέψεις όλων των τάσεων και των ομάδων του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν στην Κεντρική Επιτροπή

το σαββατοκύριακο. Μια στάση που φαίνεται ότι δεν θα κρίνει απλώς της έκβαση της ψηφοφορίας για το θέμα του δημοψηφίσματος, αλλά και τη συνολικότερη πορεία του κόμματος στο μέλλον. Και αυτό γιατί στο τραπέζι των εν λόγω συνεδριάσεων έχουν τεθεί σενάρια τα οποία οδηγούν είτε σε «ολικού χαρακτήρα» διασπάσεις είτε σε αλλαγή ηγεσίας.

Σενάριο 1ο: Υποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και απόσυρση του δημοψηφίσματος

Αυτό το σενάριο μοιάζει εξωπραγματικό, καθώς θα ήταν πλήρως ασύμβατο με το προφίλ που έχει αναδείξει για τον εαυτό του ο Στέφανος Κασσελάκης (του υπεράνω όλων αρχηγού που επικοινωνεί απευθείας με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του φανατισμού που καταγράφεται ανάμεσα στους υποστηρικτές του, οι οποίοι επιθυμούν έντονα τον εξοβελισμό των παλιών στελεχών της Κουμουνδούρου. Μια τέτοια επιλογή ουσιαστικά θα του δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα νομιμοποίησης και επομένως θα τον καθιστούσε ευάλωτο σε αμφισβητήσεις.

Σενάριο 2ο: Ο Κασσελάκης κερδίζει τη ψηφοφορία

Το σενάριο αυτό θα ισχυροποιούσε τον κύριο Κασσελάκη, αλλά δεν θα επέλυε το τεράστιο τραύμα και έλλειμα εμπιστοσύνης σε πολύ μεγάλο μέρος της ανώτατης στελέχωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αντίστοιχα σε μεγάλο μέρος της βάσης. Ουσιαστικά θα άνοιγε τον δρόμο για αθρόες αποχωρήσεις, πολύ πιο κεντρικών στο εσωκομματικό σκηνικό στελεχών, πέρα από αυτές της «Ομπρέλας» και των «6+6».

Σενάριο 3ο: ο Κασσελάκης χάνει τη ψηφοφορία και αμφισβητείται η ηγεσία του

Αν κερδίσουν όσοι δεν θέλουν δημοψήφισμα (κάτι που είναι ίσως πιο πιθανό) αρχίζει η σταδιακή αμφισβήτηση της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι που μπορεί να καταλήξει είτε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό του με τα παλιά στελέχη, είτε στην ενεργοποίηση διαδικασιών αντικατάστασης του. Το τελευταίο ενδεχόμενο, ως σχεδιασμός, δεν υπήρχε στον ορίζοντα σχεδόν κανενός, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές, αλλά τώρα επιταχύνεται. Παρόλα αυτά, δεν θα είναι εύκολο να ξεκινήσουν μέσα στην ΚΕ οι διαδικασίες καθαίρεσης του, καθώς δεν είχε προετοιμαστεί η απαιτούμενη συσπείρωση δυνάμεων για μια τέτοια προοπτική.

Σενάριο 4ο: Ο Κασσελάκης χάνει τη ψηφοφορία και μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα χωρίς όργανα

Η καταψήφιση της πρότασης Κασσελάκη, δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει στην αμφισβήτηση του είτε επειδή η άλλη πλευρά δεν μπορεί να συνεννοηθεί σε αυτή την κατεύθυνση (προβλέπονται, πάντως, σχετικές καταστατικές διαδικασίες) είτε επειδή ο ίδιος θα προλάβει της εξελίξεις διαλύοντας τα όργανα και παίρνοντας τα κλειδιά του κόμματος αποκλειστικά στα χέρια του. Προφανώς, σε μια τέτοια περίπτωση καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πέρασμα «στο προσκήνιο» της βάσης των φανατικών υποστηρικτών του νέου προέδρου. Η διάλυση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα ψηφοφορίας θα μπορούσε να ήταν μια μορφή ενεργοποίησης αυτού του παράγοντα. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε χαρακτήρα τεράστιας έντασης, έως αντεγκλήσεων και προπηλακισμών, κάτι για το οποίο έχει ήδη καλλιεργηθεί το έδαφος στα σόσιαλ μίντια.

Ποιοι αμφισβητούν και ποιοι στηρίζουν την πρόταση Κασσελάκη

Η επιλογή του νέου προέδρου για δημοψήφισμα, αμφισβητείται από πολλούς και για διάφορους λόγους. Καταρχάς, πάρα πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα να γίνει μια τέτοια διαδικασία, ενώ 3 από τα 4 προς διαγραφή στελέχη (πλην Στέφανου Τζουμάκα) θα έχουν αποχωρήσει. Και αυτό διότι σήμερα αποχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης (και ο Νίκος Βούτσης, για τον οποίο δεν εκκρεμούσε διαγραφή), ενώ οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας έχουν προαναγγελθεί ότι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ αύριο, με όλη την υπόλοιπη «Ομπρέλα».

Επιπλέον, πληθώρα στελεχών αμφισβητούν τη χρησιμότητα μιας τόσο ευρείας και διχαστικού χαρακτήρα διαδικασίας σε μια περίοδο που καταγράφεται κύμα αποχωρήσεων, με την αναγγελία «εξόδου» της «Ομπρέλας» (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ανδρέας Ξανθός) αύριο στην Κεντρική Επιτροπή και ο βαθύς προβληματισμός των «6+6» (Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση) για την παραμονή τους. Παράλληλα, έχουν ενοχλήσει σχεδόν οριζόντια ολόκληρη την ανώτερη στελέχωση του κόμματος οι αναφορές του νεοεκλεγέντα προέδρου για «άρρωστη» αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ πολλοί επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν αποτελούν θέμα δημοψηφισματικού χαρακτήρα οι διαγραφές. Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην απομόνωση του κυρίου Κασσελάκη έναντι σχεδόν όλων των τάσεων και ομάδων:

- της «Ομπρέλας»,

- των «6+6»,

- του Διονύση Τεμπονέρα,

- της παλιάς προεδρικής φρουράς, οι οποίοι φέρονται μάλιστα να έχουν αυτές τις ώρες την ενθάρρυνση του Αλέξη Τσίπρα για την ενεργοποίηση τους. Δηλαδή των Όλγας Γεροβασίλη, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Ραγκούση, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Νίκου Παππά.

Όλα τα παραπάνω πρόσωπα και τάσεις, πλην του Νίκου Παππά που εκφράζει επιφυλάξεις για τη στάση του, ξεκαθαρίζουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την πρόταση Κασσελάκη για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα των διαγραφών.

Αντιθέτως, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στηρίζουν ακόμη οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Θεοδώρα Τζάκρη, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Τσίπρας.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ #ΣΤΕΦΑΝΟΣ_ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΟΜΠΡΕΛΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα