Σε θέση μάχης το Κρεμλίνο: Πώς θα απαντήσει ο Πούτιν σε μια ουκρανική επίθεση με ATACMS

Το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει πως το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους ATACMS βαθιά μέσα στη Ρωσία σηματοδοτεί έναν ποιοτικά νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης.

Στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Κρεμλίνου αναφορικά με τα σενάρια που διαρρέουν από χθες δυτικά ΜΜΕ, η Ρωσία ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε

επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS θα αξιολογηθεί ως επίθεση των ΗΠΑ και συλλογικά της Δύσης.

«Εάν μια τέτοια απόφαση έχει πράγματι διατυπωθεί και κοινοποιηθεί στο καθεστώς του Κιέβου, τότε, φυσικά, πρόκειται για έναν νέο γύρο κλιμάκωσης των εντάσεων και μια ποιοτικά νέα κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη σύγκρουση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Στην πραγματικότητα αυτά τα χτυπήματα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την Ουκρανία, αυτά τα χτυπήματα θα πραγματοποιηθούν από εκείνες τις χώρες που δίνουν την άδεια, διότι η στοχοθέτηση αλλά και οποιαδήποτε άλλη συντήρηση δεν γίνεται από Ουκρανούς στρατιωτικούς, αλλά από ειδικούς από αυτές ακριβώς τις δυτικές χώρες», διευκρίνισε προσθέτοντας πως «αυτό αλλάζει εντελώς τον τρόπο εμπλοκής τους [σσ. των δυτικών χωρών] στη σύγκρουση».

«Αυτός είναι ο κίνδυνος και η πραγματική πρόκληση αυτής της εντολής».

Πριν τις επίσημες ανακοινώσεις - δια μέσω Πεσκόφ - Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν πως οι επιθέσεις με αμερικανικούς πυραύλους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο πόλεμο.

Ενδεικτικά, το ανώτερο μέλος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Αντρέι Κλίσας, δήλωσε ότι «αν η Δύση αποφάσισε ένα τέτοιο επίπεδο κλιμάκωσης, μπορεί να αποτελειώσει ερειπωμένο το ουκρανικό κράτος μέχρι το πρωί», ενώ ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, προειδοποίησε ότι «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος δήλωσε ότι η έγκριση των ΗΠΑ για ουκρανικά χτυπήματα από το Κίεβο στη Ρωσία με αμερικανικούς τακτικούς πυραύλους ATACMS θα οδηγούσε στην πιο σκληρή απάντηση: «Τα χτυπήματα με αμερικανικούς πυραύλους βαθιά σε ρωσικές περιοχές συνεπάγονται αναπόφευκτα μια σοβαρή κλιμάκωση, η οποία με τη σειρά της απειλεί να οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες».

Τα πιθανά αντίποινα της Μόσχας

Η απόφαση της Δύσης να επιτρέψει τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας δίνει στη Μόσχα το ελεύθερο να επιτεθεί σε βάσεις του ΝΑΤΟ, δηλώνει στο TASS ο Ντμίτρι Σουσλόφ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Συνεκτικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών.

Όπως τονίζει, «οι κίνδυνοι κλιμάκωσης αυξάνονται σίγουρα δραματικά».

«Η Μόσχα έχει εξηγήσει ότι βλέπει και θα δει τέτοια πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς ως την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και της Δύσης στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υπάρξουν κάποια βήματα που θα προκαλέσουν άμεση ζημία στις δυτικές χώρες και τις ΗΠΑ, μέχρι και άμεσα πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Δύσης - τα οποία σίγουρα δεν θα περιλαμβάνουν πυρηνικές κεφαλές».

Σύμφωνα με τον Σουσλόφ, τα αντίποινα θα μπορούσαν ακόμη να περιλαμβάνουν την παράδοση πιο προηγμένων όπλων στις δυνάμεις «που πολεμούν άμεσα εναντίον των ΗΠΑ, ιδιαίτερα, στη Μέση Ανατολή», ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο άμεσων χτυπημάτων σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις εκτός Ευρώπης.

«Αυτή είναι μια ακραία επιλογή και από αυτή την άποψη, η Ρωσία έχει ήδη λευκή επιταγή να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ σε χώρες του ΝΑΤΟ», δηλώνει ο αναλυτής.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΗΠΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΠΥΡΑΥΛΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα