Σεισμοί στην Σαντορίνη: Ο τριπλός κίνδυνος για τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου

Συνεχίζονται οι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Τα νέα δεδομένα.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι τελικά συμβαίνει στη Σαντορίνη με τους σεισμούς που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου και εντάθηκαν από τις 25/1 και μετά.
Σήμερα και ενώ συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, είχαμε ακόμη ένα μπαράζ σεισμών

με μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού τα 4,3 ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν δονήσεις με μεγέθη από 2,3 ρίχτερ έως και 3,2 ρίχτερ.

Αναμφίβολα ο σεισμικός κίνδυνος ανεβαίνει και σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλου έχουμε τρία νέα δεδομένα. Αυτά είναι:

η αύξηση των μεγεθών, η αύξηση του πλήθους των σεισμών και η μετατόπιση των επικέντρων προς τα ΒΑ της Σαντορίνης πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλώνει το τμήμα του.

Αυτόματα και χωρίς αμφιβολία ο σεισμικός κίνδυνος ανεβαίνει κατακόρυφα για τα νησιά της περιοχής και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στη σημερινή του συνέντευξη στο Dnews, αυτοί οι σεισμοί σημειώνονται στην υποθαλάσσια τάφρο η οποία ορίζεται από την Αμοργό, την Σαντορίνη, την Ανάφη και την Αστυπάλαια και η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλα τεκτονικά ρήγματα ένα από τα οποία ενεργοποιήθηκε 9 Ιουλίου του 1956 και μας έδωσε σεισμό μεγέθους 7.7 ρίχτερ. Ήταν μάλιστα ο μεγαλύτερος σεισμός στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή κατά τον τελευταίο αιώνα.

«Αυτή, λοιπόν, η σεισμική δραστηριότητα την οποία παρατηρούμε την τελευταία εβδομάδα στα ΒΑ της Σαντορίνης», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος «εντοπίζεται στο νότιο τμήμα αυτής της υποθαλάσσιας τεκτονικής τάφρου και εάν δούμε την σεισμική δραστηριότητα που είχαμε τα 3 τελευταία χρόνια θα παρατηρήσουμε ότι μέσα σε αυτή την υποθαλάσσια τεκτονική τάφρο έχουμε συνεχώς σεισμούς. Αρα η σεισμική δραστηριότητα κυρίως της τελευταίας εβδομάδας εντάσσεται στη σεισμική δραστηριότητα της υποθαλάσσιας τάφρου της Αμοργού και μαζί με άλλα χαρακτηριστικά των σεισμών συμπεραίνουμε ότι οι σεισμοί αυτοί δεν έχουν σχέση με ηφαιστειακές διεργασίες στο εσωτερικό της γης, για παράδειγμα άνοδο του μάγματος, αλλά είναι τεκτονικοί σεισμοί».

Χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Οι αναρτήσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου

#ΣΕΙΣΜΟΣ_ΤΩΡΑ #ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ #ΣΕΙΣΜΟΣ #ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ_ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ #ΑΜΟΡΓΟΣ #ΑΝΑΦΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα