Σωκράτης Φάμελλος: «Υπάρχει χώρος και χρόνος για να στηριχθεί κοινή υποψηφιότητα για ΠτΔ»

«Ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση, να γίνει και θεσμικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Σωκράτης Φάμελλος παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Action 24 όπου απάντησε σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της υποψηφιότητας της Λούκα Κατσέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απήυθυνε κάλεσμα για συνεργασίες ενώ παράλληλα σχολίασε και τις εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή μετά και την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές

να υπάρχει ένα σχήμα, ένας σχηματισμός, συμμαχικός ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πάντως πρέπει να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που να μπορεί, όχι απλά να είναι ο αντίπαλος του κυρίου Μητσοτάκη, όχι απλά να τον κερδίσει, αλλά να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα, άρα να εκφράζει την κοινωνία και να συνομιλεί μαζί της» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

{https://x.com/sfamellos/status/1881932849831370785?s=48}

«Η υποψηφιότητα Κατσέλη είναι μια υποψηφιότητα υπερκομματική, η οποία μπορεί να ενώσει»

«Σε κάθε περίπτωση εγώ ξέρω ότι οι συνεργασίες δημιουργούν και μια δυναμική. Αυτή μπορεί να τη δούμε και στην περίπτωση της υποψηφιότητας της κυρίας Κατσέλη. Ακόμα και αν δεν είναι κοινοβουλευτικές. Υπάρχουν και οι δυνάμεις που δεν είναι εκφρασμένες κοινοβουλευτικά, που μπορεί να στηρίζουν μια πρόταση. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στην υπεραξία των συνεργασιών. Και το λέω και από μία πραγματικά πολιτική άποψη. Στην κοινωνία μας κάνει ζημιά η ατομική λύση και πρέπει και εμείς, οι πολιτικοί, τα κόμματα, να δώσουμε το καλό παράδειγμα των συνεργασιών. Το λένε και οι πολίτες όπου πηγαίνουμε. Βρείτε τα γιατί θέλουμε λύσεις, δεν τα βγάζουμε πέρα. Υπάρχει δηλαδή μια κοινωνική αντιπολίτευση που θέλει έκφραση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λοιπόν, είναι διατεθειμένος να μεγαλώσει, να δυναμώσει, να γίνει καλύτερος και να είναι ο καταλύτης αυτής της έκφρασης. Δεν ξέρουμε πού θα πάνε οι συσχετισμοί. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Με υποθέσεις τώρα μιλάμε στα όρια του δημοσκοπικού μας αποτυπώματος…» είπε.

{https://x.com/sfamellos/status/1881933128941670895?s=48}

«Ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση, να γίνει και θεσμικά. Όμως, επειδή αυτό αφορά πλέον βουλευτές που μπορεί να είναι ανεξάρτητοι ή να ανήκουν σε άλλα κόμματα και δεν πρέπει να έχουμε μια τέτοια ανάγνωση της πολιτικής που προσβάλλει και την αυτονομία κομμάτων και την αυτονομία προσώπων, εμείς έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση δημόσια. Έχουμε πει για όλους και για όλες…» ανέφερε.

«Το καρτέλ των τραπεζών, το καρτέλ της ενέργειας κάνουν πάρτι εις βάρος του εισοδήματος των πολιτών. Εμείς αυτή τη βδομάδα έχουμε επιλέξει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη στην οικονομία. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν 4,5 δισεκατομμύρια κέρδη φέτος. Αυτό είναι τραγικό για την οικονομία και για τα νοικοκυριά. Μια μέση επιχείρηση στην Αθήνα έχει τραπεζικό κόστος 2.500 ευρώ το χρόνο. Αν διαιρέσετε τα κέρδη των συστημικών τραπεζών με τα νοικοκυριά της χώρας μας, είναι ένα χιλιάρικο το χρόνο. Πόσοι έχουν τη δυνατότητα να δίνουν με ευκολία ένα χιλιάρικο το χρόνο; Εδώ λοιπόν χρειάζεται παρέμβαση. Αυτό είναι πολιτική. Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες. Ενδιαφέρει και την οικονομία και την κοινωνία. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.» τόνισε χαρακτηριστικά.

{https://x.com/sfamellos/status/1881933886373892219?s=48}

Αναλυτικά η συνέντευξη:

«Για να γίνει αυτό θα πρέπει: είτε κάποιο προοδευτικό κόμμα να έχει την επάρκεια, να μην είναι απλά αντιπολίτευση, αλλά να έχει κυβερνώντα χαρακτηριστικά και να διεκδικήσει την κυβέρνηση ή ένα προοδευτικό κόμμα να είναι τόσο δυνατό που να προκαλέσει, να είναι καταλύτης μιας συζήτησης περί συμμαχικής ή αν θέλετε, οποιασδήποτε συνεργατικής πρότασης. Λοιπόν, αυτό το κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να δυναμώσει, πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να κρατήσει αυτό το σοβαρό βηματισμό που έχει, ελπίζω να το διαπιστώνετε το τελευταίο διάστημα» σημείωσε.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Στο πολιτικό μας τραπέζι, γι’ απόψε έχω την χαρά και την τιμή να φιλοξενώ τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο. Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα, ευχαριστώ που είστε εδώ.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλησπέρα, σας ευχαριστώ κι εγώ.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κρατώ για το τέλος, θα σας ζητήσω σχόλια και για όσα ακούσαμε χθες από τον πρόεδρο Τραμπ και ακόμα ακόμα και για αυτή τη δραστηριότητα και τη χειρονομία του Έλον Μασκ και τι σημαίνει γενικότερα αυτό και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Θέλω να ξεκινήσουμε από τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα και θέλω να σας ρωτήσω γιατί αποφασίσατε, με ποιο σκεπτικό αποφασίσατε να ψηφίσετε αύριο τελικά τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής, καθώς υπήρχε, έλεγαν κάποιοι, πιθανότητα στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση να μην το κάνετε.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχετε, πιστεύω κι εσείς αλλά και οι τηλεθεατές, καταλάβει ότι δεν κάνουμε κάτι μόνο για αντιπολίτευση ή μόνο για εντυπώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και σοβαρή και θεσμική στάση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία μας, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσει η αξιοπιστία στην πολιτική και δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική με πυροτεχνήματα. Το ίδιο κάναμε στα μεγάλα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας και ελπίζω να τα συζητήσουμε στη συνέχεια. Αλλά για τον Πρόεδρο της Βουλής, πρέπει να ξέρουν οι φίλοι και οι φίλες που μας βλέπουν, ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής είναι πάντα από τη συμπολίτευση. Προτείνεται από το κυβερνητικό κόμμα. Εδώ λοιπόν εμείς, όπως κάνουμε πάντα θεσμικά, ψηφίζουμε την επιλογή αυτή και αντίστοιχα σε ένα πολυκομματικό προεδρείο και η κ. Γεροβασίλη έχει ψηφισθεί ως Αντιπρόεδρος της Βουλής. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα δεοντολογίας, προσώπου για να μπει κάποιο βέτο.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έπαιξε ρόλο το πρόσωπο Κακλαμάνης; Επειδή είναι συμπαθής και μάλλον, θα έλεγε κανείς, αποδεκτός από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Κοτρώτσο, αν μπαίναμε σε μια συζήτηση προσώπων, θα αναιρούσαμε σε ένα βαθμό ή θα θίγαμε την πολιτική και τη θεσμική επιλογή. Θα έμπαινε θέμα συζήτησης προσώπου εάν υπήρχε κάποιο θεσμικό παράπτωμα ή κάποιο ζήτημα το οποίο δεν θα μας επέτρεπε να είμαστε θεσμικά τοποθετημένοι στο θέμα αυτό. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για τον κύριο Κακλαμάνη. Αυτό που εμείς, όμως, είπαμε και το είπαμε ακριβώς γιατί ο κύριος Μητσοτάκης έχει μια αντιθεσμική θα έλεγα στάση και συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα, που βάζει και δημοκρατικά ζητήματα για τη λειτουργία της χώρας μας, είναι ότι εμείς θέλουμε τον Πρόεδρο της Βουλής να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής, να μην είναι πρόεδρος που εκπροσωπεί μόνο το κυβερνητικό κόμμα. Αυτό είναι μια υπόμνηση αρκετά σημαντική, για την οποία εμείς δεν θα κάνουμε απλά μια δήλωση. Θα λειτουργήσουμε έτσι μέσα στη Βουλή, θα το ζητήσουμε δηλαδή και πιστεύω ότι θα γίνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Οπότε αναμένουμε την αυριανή ψηφοφορία επ’ αυτού. Τώρα: Βάλατε το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Έχετε κάνει σφοδρή κριτική για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού, στο πρόσωπο του πρώην, του απελθόντος Προέδρου της Βουλής, του κυρίου Κώστα Τασούλα. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Φαίνεται από την αριθμητική μέχρι τώρα, την κοινοβουλευτική αριθμητική, ότι η πρόταση που κάνατε στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη μπορεί να καταταγεί, το θεωρούν βέβαιο οι περισσότεροι, μπορεί να καταταγεί δεύτερη, μετά και την συναίνεση που δείχνει ως προς το πρόσωπο αυτό το κόμμα της Νέας Αριστεράς. Σημαίνει κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Τώρα ανοίξατε εμμέσως πάρα πολλά ζητήματα.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το κάνω αυτό το λάθος…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω και εγώ μια μικρή διαδρομή. Ελπίζω να είμαι σύντομος στην απάντηση. Από την πρώτη μέρα που άνοιξε η συζήτηση, κακώς από την πλευρά της ΝΔ, για την κυρία Σακελλαροπούλου, που υπέκρυπτε εσωκομματικό πρόβλημα, εμείς την καυτηριάσαμε αυτή τη λανθάνουσα συζήτηση και είπαμε ότι δεν πρέπει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να οδηγήσει σε μια μονοκομματική επιλογή από τη μεριά της κυβέρνησης. Λες και το ξέραμε που θα πάει ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν το θέλαμε, ούτε προσπαθήσαμε να κερδίσουμε εντυπώσεις. Αντίθετα, είπαμε από τη δική μας την πλευρά, ότι πρέπει η υποψηφιότητα να κατατεθεί στην ώρα της, να μην ανοίξει μια συζήτηση προσώπων με κίνδυνο να «καούν» πρόσωπα και ο θεσμός και ότι πρέπει να υπάρχει μια υποψηφιότητα κοινή των προοδευτικών κομμάτων. Θεωρώ ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από όλα.

Εμείς, πολύ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχαμε καταθέσει αυτή την πρόταση δημόσια. Για να γίνει μια συζήτηση χωρίς εντυπώσεις. Δηλαδή ποιος πήρε ποιον τηλέφωνο, ποιος κάλεσε πρώτος για το συγκεκριμένο όνομα. Καταθέσαμε την πρόταση δημόσια και όχι το πρόσωπο. Περιμέναμε. Δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, είναι γεγονός. Όταν είδαμε ότι δεν υπάρχει αυτή η ανταπόκριση, -μάλλον μια έμμεση άρνηση υπήρξε- εμείς καταθέσαμε και πρόσωπο. Ήμασταν συνεπείς, γιατί στον κατάλληλο χρόνο, χωρίς να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, χωρίς διακομματικά ή δικομματικά ραντεβού, καταθέσαμε αυτή την πρόταση, γιατί η κυρία Κατσέλη έχει τη δυνατότητα να είναι μια υπερκομματική υποψηφιότητα. Αν, λοιπόν, στην πρώτη ψηφοφορία καταγράφει κάτι τέτοιο, θα θεωρήσουμε ότι είναι πολύ σωστό μια υπερκομματική υποψηφιότητα να έχει υπερκομματική στήριξη. Γιατί η κυρία Κατσέλη μπορεί να προσθέσει και στη διαδικασία αυτή, ως υποψηφιότητα. Εγώ λέω και στο θεσμό, γιατί γνωρίζω τις κοινοβουλευτικές αναλογίες. Αλλά δεν κατατέθηκε η πρόταση για να χάσει, κατατέθηκε μία πρόταση η οποία μπορεί να υποστηρίξει και τη διαδικασία και τον θεσμό -στη συνέχεια- της Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει μια δυνατότητα, λόγω και του πολιτικού και του κοινωνικού αποτυπώματος. Επιτρέψτε μου να προσθέσω και τη διεθνή και την ακαδημαϊκή πορεία που έχει κάνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα και ξέρετε ότι έχει συνδέσει το όνομά της και με νομοθετήματα και με πολιτική δράση που αντανακλούν στην πλειοψηφία της κοινωνίας.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, αν καταταγεί δεύτερη, μετά τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος θα εκλεγεί στην 4η ψηφοφορία, γιατί υπάρχει η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία… Αν καταταγεί δεύτερη πάνω από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του κ. Γιαννίτση, θα σημαίνει κάτι για εσάς;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να έρθω λοιπόν στην υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση ή, για να είμαι πιο ακριβής, στην επιλογή του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν υποψηφιότητα. Όταν εμείς καταθέσαμε μια πρόταση, το κάναμε γιατί δεν θέλαμε να ετεροπροσδιοριστούμε και να περιμένουμε τον κύριο Μητσοτάκη. Απέναντι στην πολιτική του κ. Μητσοτάκη, αλλά και στην επιλογή του να προτείνει έναν εν ενεργεία βουλευτή του για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ερχόμενος σε αντίθεση με την μεταπολιτευτική πρακτική και το πνεύμα του Συντάγματος, προτείναμε να υπάρχει, έστω εκ των υστέρων, μια συνεργασία στο πρόσωπο της κυρίας Κατσέλη. Αυτό, κύριε Κοτρώτσο το πρότεινα και μετά την επιλογή του κ. Γιαννίτση. Σε μια συζήτηση στη Βουλή, η οποία έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του κ. Γιαννίτση, είπαμε και το λέω ακόμα, ότι υπάρχει χώρος και υπάρχει χρόνος για να υπάρχει στήριξη μιας κοινής υποψηφιότητας.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εννοείτε στις επόμενες ψηφοφορίες; Γιατί στην πρώτη ψηφοφορία που θα γίνει το Σάββατο…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Το κατανοώ και γι’ αυτό το τοποθετώ στο δημόσιο λόγο με μεγάλο σεβασμό, γιατί δεν θέλω να προσβάλλω κανένα πρόσωπο.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, μισό λεπτό να το διευκρινίσουμε γιατί αυτό κατά τη γνώμη μου έχει ενδιαφέρον, λέτε ότι κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση το Σάββατο, κάνει την καταγραφή της, αλλά αν είναι τρίτη στη σειρά η υποψηφιότητα αυτή, λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί μετά να στηρίξει τη Λούκα Κατσέλη;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Επειδή αυτό εμπεριέχει μια υπόθεση αριθμών, δεν θέλω να το πω έτσι. Το έχω ήδη πει στη Βουλή και με δεσμεύει. Παρ’ ότι ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε, έστω εκ των υστέρων της ανακοίνωσης του κ. Τασούλα, να μην είναι ενωμένος ο προοδευτικός χώρος, πρακτικά να διαιρεθούμε, εμείς θεωρούμε ότι ακόμα η υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη είναι μία υποψηφιότητα υπερκομματική που μπορεί να ενώσει. Και το αφήνουμε στο δημόσιο βήμα.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μάλιστα, νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον αυτό. Εγώ το αξιολογώ ότι ο κ. Φάμελλος ουσιαστικά λέει ότι στις επόμενες ψηφοφορίες μπορεί να υπάρξει σύγκλιση που δεν υπήρξε αρχικά. Πάμε τώρα στο θέμα των μηνυμάτων, γιατί είπατε τι δεν έγινε με το ΠΑΣΟΚ. Τις τελευταίες μέρες και μάλιστα οι περισσότερες από τις δηλώσεις έγιναν εδώ, από το Action 24, και νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι θα απαντήσετε από εδώ, από το Action 24, είχαμε ένα μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Γερουλάνος, Κατρίνης… απάντησε μετά η Διαμαντοπούλου, Νίκος Παπανδρέου. Αντιφατικά μηνύματα περί συνεργασιών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Στο πνεύμα της αρχικής, της πρώτης δήλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο κύριος Γερουλάνος ήταν πολύ σαφής. Ο κύριος Κατρίνης ήταν πολύ σαφής. Και οι άλλοι, από την άλλη πλευρά. Υπάρχει χώρος για συνεργασία ή απλώς συζητάτε;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν έχει αρχίσει ακόμη αυτή η συζήτηση. Για να είμαστε ακριβείς. Υπάρχει μια κοινοβουλευτική συζήτηση δημόσια, η οποία εκφράστηκε, παραδείγματος χάριν, και με την συνυπογραφή και την υποστήριξη της πρότασης δυσπιστίας κατά του κυρίου Μητσοτάκη. Όμως, από τη μεριά μας, γιατί γι’ αυτό με καλέσατε, όχι για να σχολιάσω τι γίνεται σε ένα άλλο κόμμα…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έτσι.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: θέλω να σας πω ότι η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι, θέλω να μου πείτε και πώς ακούτε… η πρόταση Γερουλάνου, η πρόταση Κατρίνη…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω τη δική μας πρώτα;

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βεβαίως, αλλά…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κι αν νομίζετε ότι πρέπει να σχολιάσω κι άλλες…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έχουν ένα ενδιαφέρον, γι’ αυτό το λέω.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα πρέπει να αλλάξω ρόλο και να γίνω σχολιαστής μαζί σας, κύριε Κοτρώτσο

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εντάξει, εντάξει, μη σας υποβάλλουμε σε αυτή τη βάσανο, απόψε τουλάχιστον όχι.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Από τη μεριά τη δικιά μου και τη δικιά μας πιστεύουμε, και το έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα, ότι πρέπει στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει ένα σχήμα, ένας σχηματισμός, συμμαχικός ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Πάντως πρέπει να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που να μπορεί, όχι απλά να είναι ο αντίπαλος του κυρίου Μητσοτάκη, όχι απλά να τον κερδίσει, αλλά να εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα, άρα να εκφράζει την κοινωνία και να συνομιλεί μαζί της.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα κοινά ψηφοδέλτια λέτε…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Για να γίνει αυτό θα πρέπει: είτε κάποιο προοδευτικό κόμμα να έχει την επάρκεια, να μην είναι απλά αντιπολίτευση, αλλά να έχει κυβερνώντα χαρακτηριστικά και να διεκδικήσει την κυβέρνηση ή ένα προοδευτικό κόμμα να είναι τόσο δυνατό που να προκαλέσει, να είναι καταλύτης μιας συζήτησης περί συμμαχικής ή αν θέλετε, οποιασδήποτε συνεργατικής πρότασης. Λοιπόν, αυτό το κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να δυναμώσει, πρέπει να μεγαλώσει, πρέπει να κρατήσει αυτό το σοβαρό βηματισμό που έχει, ελπίζω να το διαπιστώνετε το τελευταίο διάστημα. Εμείς αισθανόμαστε πολύ πιο…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, η αίσθηση που δίνετε είναι ότι νοικοκυρεύεστε, να το πω έτσι.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μακάρι. Είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ νωρίς ακόμα, δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά σε φαινόμενα συρρίκνωσης και απαξίωσης που ζήσαμε. Το 2025…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Να το διευκρινίσουμε σας παρακαλώ αυτό, όμως; Το λέω για να τρέξω λίγο και τον χρόνο, γιατί είπατε κάτι πολύ σημαντικό. Πώς το φαντάζεστε αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δυνατότερος. Το ΠΑΣΟΚ κι αυτό φιλοδοξεί να γίνει πιο δυνατό. Φαντάζεστε ένα ψηφοδέλτιο κοινό με την αυτονομία των κομμάτων διασφαλισμένη;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ νωρίς γιατί ακόμα οι κοινωνικοί συσχετισμοί δεν έχουν αποτυπωθεί και γιατί, όπως σας είπα, πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα απ’ όλα από το να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας. Το ξαναχτίζουμε, να είμαι ξεκάθαρος...

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το λέω ευθέως, ότι…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και να είμαστε και καταλύτες στη συζήτηση…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: …Με 17% στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ σήμερα, και με 7 - 8%, σε ορισμένες και λίγο παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ, το να νικήσει ένα από τα δύο κόμματα τον Μητσοτάκη, πολύ περισσότερο εσείς, φαίνεται απίθανο.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση εγώ ξέρω ότι οι συνεργασίες δημιουργούν και μια δυναμική. Αυτή μπορεί να τη δούμε και στην περίπτωση της υποψηφιότητας της κυρίας Κατσέλη. Ακόμα και αν δεν είναι κοινοβουλευτικές. Υπάρχουν και οι δυνάμεις που δεν είναι εκφρασμένες κοινοβουλευτικά, που μπορεί να στηρίζουν μια πρόταση. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε να επενδύσουμε στην υπεραξία των συνεργασιών. Και το λέω και από μία πραγματικά πολιτική άποψη. Στην κοινωνία μας κάνει ζημιά η ατομική λύση και πρέπει και εμείς, οι πολιτικοί, τα κόμματα, να δώσουμε το καλό παράδειγμα των συνεργασιών. Το λένε και οι πολίτες όπου πηγαίνουμε. Βρείτε τα γιατί θέλουμε λύσεις, δεν τα βγάζουμε πέρα. Υπάρχει δηλαδή μια κοινωνική αντιπολίτευση που θέλει έκφραση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λοιπόν, είναι διατεθειμένος να μεγαλώσει, να δυναμώσει, να γίνει καλύτερος και να είναι ο καταλύτης αυτής της έκφρασης. Δεν ξέρουμε πού θα πάνε οι συσχετισμοί. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Με υποθέσεις τώρα μιλάμε στα όρια του δημοσκοπικού μας αποτυπώματος…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά κι εσείς κάνετε υποθέσεις, όμως, για τις εκλογές κι εμείς δημοσιογραφικά…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δεν κάνω υπόθεση. Στρατηγική διατυπώνουμε. Είναι διαφορετικό. Είναι ο στόχος που θέλουμε. Τι θέλουμε; Προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά σε πάρα πολλούς τομείς. Πρώτα απ’ όλα στα θέματα της ακρίβειας.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως τα πράγματα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα προς τα δεξιά φαίνεται ότι πηγαίνουν.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όταν είχε δημιουργηθεί ο Συνασπισμός και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν πίστευε ότι ένα κόμμα που ήταν με το ένα πόδι μέσα ή έξω από τη Βουλή θα γινόταν, όχι απλά κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, ενώ όλοι οι άλλοι οι πετυχημένοι, κυβερνήσεις και δεξιές και μη, μας βάλανε στη χρεοκοπία. Ας μην κάνουμε ποτέ τόσο δεδομένες υποθέσεις. Πάντως στην πολιτική, θέλω να σας το πω και προσωπικά, δεν συμμετείχα ποτέ για να ακολουθήσω τη ροή. Ακόμα κι αν είναι ροή ήττας, δηλαδή μία συντηρητική ροή που μπορεί να πηγαίνει και ακροδεξιά. Όχι. Η άποψή μου, η ταυτοτική μου τοποθέτηση στην πολιτική είναι για να πάνε τα πράγματα καλύτερα.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ρωτώ ευθέως, σύντομη απάντηση για να πάμε στα τραμπικά μετά. Με τη Νέα Αριστερά έχετε μία συμπόρευση, απ ό, τι φαίνεται, στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη. Φαίνεται και ότι έχετε μία συμπόρευση, αποδεχτήκατε την πρότασή της, για την κλήση των εμπειρογνωμόνων για την υπόθεση των Τεμπών στη Βουλή. Θα δούμε και συμπόρευση κοινοβουλευτικά; Δηλαδή μια μεγάλη, ενιαία, κοινοβουλευτική ομάδα που θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία απωλέσαμε λόγω των αποχωρήσεων;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι για μένα δύο διαφορετικές απαντήσεις. Συνεργασίες στη Βουλή θα υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν μόνο με τη Νέα Αριστερά…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας λέω ότι και για την πρότασή μας για την κατάργηση του φόρου ταφής συνηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ. Όπως κι εμείς συνηγορήσαμε στην πρόταση για τα ασφάλιστρα και το πάρτι που γίνεται μεταξύ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ασφαλιστικών εταιρειών. Από κει και μετά, ναι. Ο στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση, να γίνει και θεσμικά. Όμως, επειδή αυτό αφορά πλέον βουλευτές που μπορεί να είναι ανεξάρτητοι ή να ανήκουν σε άλλα κόμματα και δεν πρέπει να έχουμε μια τέτοια ανάγνωση της πολιτικής που προσβάλλει και την αυτονομία κομμάτων και την αυτονομία προσώπων, εμείς έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση δημόσια. Έχουμε πει για όλους και για όλες…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ε, δεν πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τον κύριο Χαρίτση, παραδείγματος χάριν; Γιατί τώρα, το δημόσιο, ξέρετε, χάνεται στη σφαίρα του Δημοσίου ακριβώς.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας λέω, όμως, ότι εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα επιβεβαιωθεί πιστεύω αυτό το Σαββατοκύριακο που έχουμε πάλι Κεντρική Επιτροπή, ότι για όλους και όλες που διαφώνησαν, που αποτραβήχτηκαν από την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χωρίς προϋποθέσεις και ανταλλάγματα, έχουμε κάνει ένα προσκλητήριο. Για όλες τις χρονικές στιγμές, όμως, των αποχωρήσεων ή της διαφωνίας.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όταν λέτε για όλες τις χρονικές, εννοείτε και αυτούς ή αυτές που έχουν πάει στη Νέα Αριστερά…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μπορώ να πάω και μέχρι τους φίλους και τις φίλες που μας υποστήριξαν το ‘19 και δεν μας υποστήριξαν το ‘23, γιατί είχαμε κι εκεί ένα μεγάλο εκλογικό…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αφορά και τους βουλευτές που έφυγαν, δηλαδή την κυρία Θρασκιά, τον κύριο Σαρακιώτη, τον κύριο Πέτρο Παππά, αυτούς που έφυγαν…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να κρατήσω ακριβώς τη διατύπωση που έχουμε ήδη αποφασίσει. Δεν έχει γίνει με προσωπικά χαρακτηριστικά αυτή τη συζήτηση. Δηλαδή δεν έχουμε βάλει ένα ένα τα πρόσωπα, έχετε δίκιο…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λέτε όλοι οι βουλευτές που έφυγαν…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εμείς λέμε ότι, και εδώ θέλω να το ξεκαθαρίσω, δεν αναφερόμαστε μόνο σε βουλευτές, γιατί αναφερόμαστε σε πολύτιμα στελέχη τα οποία διαφώνησαν. Ας το πω έτσι.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Επειδή λέγαμε για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζω εκεί… Προσκλητήριο, λοιπόν.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Προσκλητήριο. Και θα έλεγα και προς τους προοδευτικούς πολίτες. Έχει τα χαρακτηριστικά και του εγερτηρίου. Να συμμετέχουμε ξανά. Αυτό είναι ανοιχτό. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν έχει προϋποθέσεις και ανταλλάγματα. Αυτό επίσης το έχουμε διατυπώσει. Και έχει και την ανάγκη να επιστρέψουμε στην πολιτική. Είναι νωρίς ακόμα. Πρέπει να σας το πω. Είναι ούτε δύο μήνες που έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ξαναχτίζουμε και ξαναβάζουμε μπρος τις μηχανές σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα.

Όμως πρέπει να σας πω ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι έξω στην κοινωνία και όσο εμείς συζητάμε για τα εσωτερικά μας, ποιος θα έρθει, ποιος δεν θα έρθει, το καρτέλ των τραπεζών, το καρτέλ της ενέργειας, κάνουν πάρτι εις βάρος του εισοδήματος των πολιτών. Εμείς, λοιπόν, αυτή τη βδομάδα έχουμε επιλέξει η μεγάλη μάχη να δοθεί στην οικονομία. Να αντιμετωπίσουμε τα υπέρογκα κέρδη που έχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Έχουν 4,5 δισεκατομμύρια κέρδη φέτος. Αυτό είναι τραγικό για την οικονομία και τα νοικοκυριά. Αυτό ενδιαφέρει τον πολίτη. Μια μέση επιχείρηση στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο κύριος Χατζηθεοδοσίου, έχει κόστος τραπεζικό 2.500 ευρώ το χρόνο. Ξέρετε πόσο σημαντικό θα ήταν ένα τμήμα αυτού να γυρίσει; Αν διαιρέσετε τα κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τα νοικοκυριά της χώρας μας, είναι ένα χιλιάρικο το χρόνο. Πόσοι έχουν τη δυνατότητα να δίνουν με ευκολία ένα χιλιάρικο το χρόνο; Εδώ λοιπόν χρειάζεται μια παρέμβαση. Αυτό είναι πολιτική. Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες. Ενδιαφέρει και την οικονομία και την κοινωνία. Αυτός είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σ’ αυτό θέλω να ζητήσω να συζητήσουμε.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάμε στα τραμπικά, έχουμε τρία λεπτά. Θέλω ένα σχόλιο. Πώς ακούσατε χθες και βεβαίως και τις πρώτες εκτελεστικές αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Και αν θεωρείτε ότι αυτό συνιστά μια αλλαγή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και κινδύνους ενδεχομένως για την Ελλάδα στην περιοχή και στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι;

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι μία αρνητική εξέλιξη, που μπορεί να έχει ανησυχητική συνέχεια, όταν ακούς από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ένα δημόσιο λόγο που έχει τα χαρακτηριστικά του κανόνα ή του νόμου του ισχυρού. Που έχει διχαστικούς χαρακτηρισμούς, αμφισβήτηση δημοκρατικών λειτουργιών, ανεξαρτησίας κρατών ή και δικαιωμάτων πολιτών και αυτό πλέον φτάνει στο να αμφισβητηθούν σύνορα, να αμφισβητηθούν κυβερνήσεις. Αυτό το έχει κάνει και ο υποστηρικτής του, ο επιχειρηματίας, ο κ. Μασκ, με τον καταδικαστέο χαιρετισμό που θα ήθελα και εγώ να μην είναι πραγματικός, αλλά τον είδαμε και δεν ξέρω πως αλλιώς μπορεί κανείς να τον χαρακτηρίσει. Δημιουργεί πολλά ερωτήματα και θα έλεγα ότι εδώ πάμε όχι μόνο σε αντιδημοκρατικές αλλά και σε αντιεπιστημονικές δοξασίες, που ακούω. Η αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το οποίο είναι θέμα ζωής για τους πολίτες, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνιών και κρατών. Δεύτερον, η αποχώρηση από την Πράσινη Συμφωνία, που αμφισβητεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και μας οδηγεί σε έναν πιο θερμό πλανήτη. Αυτά…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Οι αρνητές και της κλιματικής κρίσης και των εμβολίων κλπ, πρέπει να έκαναν πάρτι χθες.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Άρα, εδώ ερχόμαστε σε μία αβεβαιότητα η οποία δεν αφορά το τι γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι μια αβεβαιότητα θεσμών. Δηλαδή αμφισβητείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο, σύνορα. Αν αυτό το μεταφέρουμε στην περιοχή μας, γιατί κάνατε αυτή την ερώτηση, μας δημιουργεί πρώτα απ’ όλα την υποχρέωση και σαν κυβέρνηση να βγούμε και να τοποθετηθούμε.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που υπέγραψε την πρώτη συμφωνία με την πρώτη θητεία τότε του Ντόναλντ Τραμπ. Άρα θέλω να πω ότι δεν ήταν κακή η σχέση κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, της Ελλάδας. Το αντίθετο.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Όχι βέβαια. Ποτέ δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο, γιατί υπηρέτησα σε αυτήν την κυβέρνηση και ξέρω ότι εκείνη την περίοδο…

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τα ξέρετε. Και ενεργειακά τότε…

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είχαμε προχωρήσει τη συμφωνία 3+1 στην Ανατολική Μεσόγειο, που έλεγε ακριβώς το αντίθετο. Ότι δεν αμφισβητούνται σύνορα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβάλλουν στο να μην παραβιάζονται σύνορα, γιατί είχαμε τις παραβιάσεις. Αν λοιπόν έρθουμε στην ελληνική πραγματικότητα τώρα και στην ευρωπαϊκή, θα έλεγα ότι τώρα έχουμε μια ευκαιρία ο δημοκρατικός και ευρωπαϊκός κόσμος να αρθρώσει λόγο. Ο οποίος να είναι για το διεθνές δίκαιο, για τα θέματα της ανεξαρτησίας των χωρών και των κρατών. Εδώ να πω ότι αν θα ήταν κάτι επικίνδυνο, θα ήταν να θεωρούσαμε ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε όχι απλά σαν δεδομένος σύμμαχος, αλλά σαν χώρα δορυφόρος. Αυτό είναι μια επισήμανση προς την κυβέρνηση να μην κάνει κάποιο τέτοιο λάθος, μια τέτοια ανάγνωση. Αντίθετα, μια ευρωπαϊκή ανάγνωση που θα είναι με το διεθνές δίκαιο, με τα θέματα ανεξαρτησίας των χωρών και των κυβερνήσεων, με τα θέματα των συνεργασιών με βάση το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ήταν ίσως μια ευκαιρία για την Ευρώπη να αποφύγει την ακροδεξιά στροφή και να έχει προοδευτικό και δημοκρατικό λόγο. Αυτό ήταν πάντα η Ευρώπη και τώρα είναι ευκαιρία να το αποδείξει ξανά.

Σ. ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Φάμελλε, ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν τη συζήτηση.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ελπίζω να ήταν και ενδιαφέρουσα.

Tο βίντεο της συνέντευξης

{https://youtu.be/gHttrK8Xnjk}

#ΣΩΚΡΑΤΗΣ_ΦΑΜΕΛΛΟΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΛΟΥΚΑ_ΚΑΤΣΕΛΗ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ #ΝΕΑ_ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Keywords
σωκρατης, φαμελλος, χρονος, σας ευχαριστώ, λουκα κατσελη, συριζα, εκλογες, λύση, τραπεζες, αθηνα, σημαίνει, ελλαδα, ρωτήσω, βουλη, ψηφοφορία, νεα δημοκρατια, συγκεκριμένο, ΠΑΣΟΚ, δραση, γερουλανος, παπανδρεου, ψηφοδελτια, δημοσκοπηση, χρεοκοπια, νέα, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, Κορμός Χριστουγέννων, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, κομματα, τασουλα, βουλευτες, τι σημαινει, βιντεο, το θεμα, αυριανη, βημα, γνωμη, δορυφορος, θεμα, θητεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πυροτεχνηματα, σφαιρα, τηλεφωνο, ωρα, ανδρουλακης, απλα, ασφαλιστρα, βδομαδα, βετο, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δοθει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ενεργεια, εννοειτε, εξελιξη, ευρωπη, ζημια, ζωης, ιδιο, η δικη, ηνωμενες πολιτειες, υποθεση, μηχανες, θετικο, κυβερνηση, κυριε, κυρια, κλιμα, κομμα, λαθος, λειτουργια, λύση, λογια, λογο, μηνυματα, μηνες, μητσοτακης, ξερετε, ομαδα, παντα, ονομα, ορια, ορκωμοσια, ουσιαστικα, παμε, ροη, πρασινη, προβληματα, ραντεβου, ρολο, ρωτήσω, σαφης, σαββατο, σας ευχαριστώ, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σπιτι, σχολια, τιμη, τμημα, τρια, τριτη, φαινομενο του θερμοκηπιου, φτανει, χαρα, ψηφοφορία, βηματα, ειπαμε, ερχομαστε, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, κληση, κυριακου, σημαίνει, σκηνη, σωστο, θελω να, θεματα, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Σωκράτης Φάμελλος, Υπάρχει, ΠτΔ,sokratis famellos, yparchei, ptd