Στη ζώνη Σένγκεν Ρουμανία και Βουλγαρία από 1η Ιανουαρίου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ένταξης στη ζώνη Σένγκεν, που είχε ξεκινήσει το 2011.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα γίνουν πλήρη μέλη του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν από την 1η Ιανουαρίου 2025, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία ένταξης που ξεκίνησε το 2011.

«Έγινε. Αποφασίστηκε. Το αξίζετε», τονίζει σε ανάρτησή της στα social media η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν πλήρως στη Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου

2025. Συγχαρητήρια στους λαούς και των δύο χωρών που εργάστηκαν σκληρά και επί μακρόν γι’ αυτό. Μια ισχυρότερη Σένγκεν σημαίνει μια ασφαλέστερη και πιο ενωμένη Ευρώπη», πρόσθεσε.

{https://x.com/EP_President/status/1867130775553950193}

Το κοινό ταξίδι της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας προς την ένταξη στον χώρο Σένγκεν έφτασε στο τέλος του το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το τελικό «πράσινο φως».

Η απόφαση ήρθε μετά την άρση του βέτο της Αυστρίας, η οποία ζητούσε από τις δύο χώρες να κάνουν περισσότερα για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης.

«Μια μεγάλη νίκη για τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και όλη την Ευρώπη», δήλωσε η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία είχε θέσει την ολοκλήρωση της Σένγκεν ως βασική της προτεραιότητα.

Ετσι, οι δύο ανατολικές χώρες θα ενταχθούν στη Σένγκεν από 1η Ιανουαρίου 2025 με την ιδιότητα του πλήρους μέλους, κλείνοντας το κεφάλαιο που ξεκίνησε το 2011.

Τότε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, αντιτάχθηκαν στην κοινή υποψηφιότητα. Με την πάροδο του χρόνου, οι πολιτικές αντιδράσεις σταδιακά αμβλύνθηκαν, αφήνοντας τις Κάτω Χώρες και, τελικά, την Αυστρία ως το τελευταίο μόνιμο εμπόδιο στη μακρά πορεία.

Η ένταξη, ωστόσο, συνοδεύεται από μια βασική επιφύλαξη. Η συμφωνία τπροβλέπει την καθιέρωση ελέγχων στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Ρουμανίας και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας για «τουλάχιστον» έξι μήνες, προκειμένου να «αποτραπεί κάθε σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια».

Η διατύπωση «τουλάχιστον» υπονοεί ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω.

Η παραχώρηση είχε ως στόχο να κατευνάσει τις επίμονες ανησυχίες της Βιέννης για την παράνομη μετανάστευση.

Ο χώρος Σένγκεν περιλαμβάνει σήμερα 29 χώρες.

Με πληροφορίες από Euronews.com

#ΣΕΝΓΚΕΝ #ΡΟΥΜΑΝΙΑ #ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα