Στην 22η θέση η Ελλάδα μεταξύ 28 κρατών της Ε.Ε. στην καινοτομία
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις ευρωπαϊκές χώρες μέτριας καινοτομίας και οι καινοτομικές επιδόσεις της έχουν παραμείνει περίπου οι ίδιες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2010 μέχρι σήμερα.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην 22η θέση μεταξύ των 28 κρατών της ΕΕ. Ο δείκτης καινοτομίας για την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2017 στο 68,5, έναντι 69,4 το 2010. Αυτό προκύπτει από τον νέο ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων
Με βάση τη μέση βαθμολογία των επιδόσεών τους, όπως υπολογίζεται από έναν σύνθετο δείκτη καινοτομίας, η Δανία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρωτοπόροι της καινοτομίας, με επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία είναι χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, πάνω από τον μέσο όρο ή κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι επιδόσεις της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και αυτές οι χώρες έχουν μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι ουραγοί της καινοτομίας, με επιδόσεις πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ο πίνακας δείχνει ότι οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης σε παγκόσμια κλίμακα. Η ΕΕ εμφανίζεται να μειώνει την καινοτομική απόσταση που τη χωρίζει από βασικούς ανταγωνιστές, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ΕΕ διατηρεί προβάδισμα σε σχέση με την Κίνα, αλλά αυτό μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς η ασιατική χώρα βελτίωσε τις επιδόσεις της σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι η ΕΕ. Σε σχέση με τη Νότια Κορέα, η ΕΕ έχει μείνει πίσω, αλλά αναμένεται να πλησιάσει σταδιακά τα προσεχή χρόνια.
Η Σουηδία βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά στην πρώτη θέση, όσον αφορά την καινοτομία στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Γερμανία βρέθηκε εκτός της ομάδας των ισχυρών φορέων καινοτομίας.
Κατά μέσο όρο, οι επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία βελτιώθηκαν κατά 5,8% από το 2010. Κατά τα τελευταία οκτώ έτη, οι επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκαν σε 18 χώρες της ΕΕ και επιδεινώθηκαν σε δέκα. Τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσιάζουν η Λιθουανία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τη μεγαλύτερη επιδείνωση η Κύπρος και η Ρουμανία.
Σε επιλεγμένους τομείς καινοτομίας την πρώτη θέση στην ΕΕ κατέχουν: Η Δανία για τους ανθρώπινους πόρους και το φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον, το Λουξεμβούργο για τα ελκυστικά συστήματα έρευνας, η Γαλλία για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη της καινοτομίας, η Ιρλανδία για την καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αντίκτυπο στην απασχόληση και τις πωλήσεις, το Βέλγιο για τις διασυνδέσεις και τη συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας.
Οι ευρωπαϊκές επιδόσεις στην καινοτομία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, στους ανθρώπινους πόρους και στην ελκυστικότητα των συστημάτων έρευνας, ιδίως μέσω διεθνών συνδημοσιεύσεων. Οι δημόσιες δαπάνες στην έρευνα και στην ανάπτυξη ως ποσοστό τού ΑΕΠ παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2010. Πάντως, για την επόμενη διετία αναμένεται βελτίωση κατά 6% στις γενικές επιδόσεις της ΕΕ ως προς την καινοτομία.
Εκτιμάται ότι περίπου κατά τα δύο τρίτα η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, τις τελευταίες δεκαετίες, είχε ως κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Μολονότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο έδαφός της πραγματοποιείται το 20% των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και εκδίδεται το ένα τρίτο του συνόλου των επιστημονικών δημοσιεύσεων υψηλής ποιότητας.
Η Ευρώπη, σύμφωνα με την Κομισιόν, κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε βιομηχανικούς τομείς όπως τα φάρμακα, τα χημικά προϊόντα και η μηχανολογία. Η Ευρώπη υποστηρίζει, επίσης, σε μεγάλο βαθμό την καινοτομία μέσω των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής, όπως η φωτονική και η βιοτεχνολογία.
Ωστόσο, η Ευρώπη υστερεί σε πολλούς τομείς. Οι εταιρείες της ΕΕ επενδύουν λιγότερο στην καινοτομία σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, τα επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς αναπτυγμένα στην Ευρώπη, οι δημόσιες επενδύσεις υπολείπονται του στόχου του 3% του ΑΕΠ, ενώ η ένταση των επενδύσεων στην Έρευνα και στην Ανάπτυξη (R&D) εξακολουθεί να είναι ανομοιογενής μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων και της έρευνας επικεντρώνεται στη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, το 40% του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψηφιακές δεξιότητες.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παράξενα συμπτώματα που σημαίνουν... καρκίνος
- Έριξε αυτό το απλό υλικό μέσα στο πλυντήριο - Μόλις το δείτε θα το κάνετε αμέσως!
- Τι δήλωσε ο στρατιώτης που άνοιξε πυρ μέσα στο στρατόπεδο – «Εγώ είμαι κλέφτης φορτηγού»
- Αγόρι «έγινε» η 21χρονη κόρη της «Μιράντα» [εικόνες]
- Σεισμός στη Θεσσαλονίκη: Πολύ περιορισμένος ο κίνδυνος για μία ισχυρή δόνηση
- Αυτό αποκλείεται να το ήξερες για τον Δίδυμο!
- Βρετανία: Έξω φρενών το Παλάτι με τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ (vid)
- Τελικά οι influencers μήπως είναι απλά τζαμπατζήδες; Ξενοδόχοι εξηγούν
- Άλλαξε χώρο η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον φόβο των επεισοδίων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Οδηγίες από το δήμο Θεσσαλονίκης για την προφύλαξη σε περίπτωση σεισμού
- Πανελλήνιες 2018: Πότε θα ανακοινωθεί η βαθμολογία - Μηχανογραφικό 2018
- Στην 22η θέση η Ελλάδα μεταξύ 28 κρατών της Ε.Ε. στην καινοτομία
- ΑΣΕΠ: Παράταση στις αιτήσεις για 953 προσλήψεις στις ΤΟΜΥ
- Σε συναγερμό η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας για το σφοδρό πέρασμα της «Νεφέλης»
- Καμμένος: Η επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο απειλεί τη σταθερότητα
- Δράσεις για την φυσική αγωγή στα σχολεία παρουσιάζουν Γαβρόγλου και Βασιλειάδης
- Σε χειρουργική επέμβαση υποβλήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Xρυσόστομος
- Κατατέθηκε από την ΝΔ η πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία
- Ανένδοτος ο Καμμένος: ''Η απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή''
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Στην 22η θέση η Ελλάδα μεταξύ 28 κρατών της Ε.Ε. στην καινοτομία
- Χανιά: Τρόμος στην εθνική - Πέρασε ξυστά από τον θάνατο
- Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο δήμο Νεάπολης- Συκεών
- Σύνδεση εκκλησιών στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου
- Σταδιακή μείωση του χρέους μέχρι το 2060 - Τι προβλέπει η ανάλυση βιωσιμότητας της Κομισιόν
- Οδηγίες από το δήμο Θεσσαλονίκης για την προφύλαξη σε περίπτωση σεισμού
- Τι δήλωσε ο στρατιώτης που πυροβόλησε εναντίον άλλων οπλιτών – «Εγώ είμαι κλέφτης φορτηγού»
- Σαλβίνι: Δημιουργία hotspots στη Λιβύη και όχι στην Ιταλία
- Ανένδοτος ο Καμμένος: ''Η απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή''
- Δράσεις για την φυσική αγωγή στα σχολεία παρουσιάζουν Γαβρόγλου και Βασιλειάδης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κομισιόν: Σταδιακή μείωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2060
- Αλλάζει σημείο και η διαμαρτυρτία μετά τη μετάθεση της τοποθεσίας της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μακεδονία
- Μητσοτάκης: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το θέμα των απορριμμάτων
- Αυτά είναι τα οφέλη για την υγεία μας αν μειώσουμε το κρέας
- Οι σωσίες Πούτιν-Κιμ, έκλεψαν την παράσταση στο Μουντιάλ
- Νέος γενικός διευθυντής του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής»
- Τι θα σου συμβεί αν κόψεις τη ζάχαρη για ένα χρόνο; [video]
- “Πάω να εκπληρώσω το καθήκον μου” είπε ο αλεξιπτωτιστής στους γονείς του πριν πάει στην 1η ΜΑΛ και πυροβολήσει
- Τσίπρας: Χαλαρώνει με την Μπέτυ Μπαζιάνα και τα παιδιά στο Λονδίνο! [photos]