Στην Αθήνα κλιμάκια των θεσμών – Η μείωση πλεονασμάτων σε πρώτο πλάνο

Νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι τα θέματα που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των επικεφαλής των θεσμών στην 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που αρχίζει αύριο Τετάρτη για να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Ειδικά το θέμα με τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τα οποία είχε εγγυηθεί το Δημόσιο και στη συνέχεια κοκκίνισαν είναι μία παλιά αμαρτωλή ιστορία.

Ξεκίνησε πολύ πριν την κρίση και συνεχίστηκε μέχρι το πρώτο μνημόνιο

με τους δανειστές να εντοπίζουν το πρόβλημα και να βάζουν λουκέτο σε αυτή την «βιομηχανία».

Πριν φτάσει το κράτος να συζητά με τις τράπεζες το σενάριο πώλησης αυτών των δανείων σε funds, κάτι που δεν συνέβη τελικά, είχε προηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο ένας πρώτος έλεγχος για το ποιοι και πώς ακριβώς πήραν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα εξυπηρετούσαν, αλλά και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από αυτές τις «τυφλές» δανειοδοτήσεις σε ιδιώτες, επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και προβληματικές ΔΕΚΟ. Πρόκειται συνολικά για 600.000 δάνεια από τα οποία υπολογίζεται ότι έχουν αποπληρωθεί περί τα 60.000 και επιβαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς με περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Οι πιο επιβαρυμένες τράπεζες είναι η Πειραιώς (λόγω των χορηγήσεων της παλιάς Αγροτικής και της ΕΤΒΑ) και η Εθνική. Τα περισσότερα από αυτά έχουν «σκάσει», όμως το ελληνικό δημόσιο δεν τα έχει αποπληρώσει, ούτε έχει αντικαταστήσει τις εγγυήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει σχέδιο σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος σε βάθος επταετίας, δηλαδή έως το 2026 με τους θεσμούς ωστόσο να ζητάνε επίλυση του ζητήματος σε πέντε χρόνια.

Όσον αφορά τη μάχη για τα μικρότερα πλεονάσματα που δίνει η Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε χθες τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, το νέο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τεζντιλόνι αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη τόσο για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις διεκδικήσεις τις οποίες σχεδιάζει σταδιακά να βάλει στο τραπέζι του Eurogroup.

O οδικός χάρτης των διεκδικήσεων χρονικά τοποθετείται έως το δίμηνο Μαΐου- Απριλίου αν και υπάρχουν ήδη οι ενδείξεις πως ο στόχος για χαμηλότερα πλεονάσματα μέσω της αναθεώρησης της δέσμευσης για 3,5% του ΑΕΠ έως και 2022 και 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060, μπορεί να απαιτήσει συζητήσεις και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η αρχή που έχει γίνει φαίνεται καλή, τουλάχιστον από τεχνική άποψη. Ο δρόμος όμως για τις αποφάσεις μπορεί να αποδειχθεί μακρύς, καθώς ήδη οι πληροφορίες φέρουν τη Γερμανία τουλάχιστον «επιφυλακτική» ενώ και η χθεσινή δήλωση Τζεντιλόνι, δείχνει πως δεν υπάρχει μεγάλη βιασύνη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας και έχει κάθε ενδιαφέρον για θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, έδειξε το Eurogroup του Μαρτίου για μια πρώτη συζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα