Στίβεν Φράι: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα - Πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις

«Έχουμε την ευκαιρία να επανορθώσουμε», δήλωσε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Στίβεν Φράι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέμα «φυσικής δικαιοσύνης», ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν οι «κατάλληλες λέξεις» για να γίνει αυτό.

Το υπουργείο Τουρισμού τίμησε τον Βρετανό ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης, με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Odyssey».

«Συνήθως ξεκινώ οποιαδήποτε ομιλία σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέροχη, μια εντυπωσιακή χώρα, με εξαιρετική ιστορία ... Σήμερα όμως θα ξεκινήσω λέγοντας πόσο πολύ αγαπώ τη χώρα μου, τον Σαίξπηρ, τον Ντίκενς, αγαπώ οτιδήποτε αφορά τη Βρετανία. Ωστόσο, είμαι ικανός να νιώσω και ντροπή εξαιτίας της χώρας μου και αυτό με κάνει δυστυχή», είπε ο Στίβεν Φράι.

«Ναι είμαι περήφανος για τη Βρετανία, γιατί δώσαμε στον κόσμο τον Σαίξπηρ και αν θέλετε και τους Beatles, μεταξύ άλλων», συνέχισε, σημειώνοντας ότι η χώρα του «Επηρέασε τον κόσμο, όμως τον επηρέασε και αρνητικά και θεωρώ ότι είναι ανούσιο να νιώθεις περήφανος που είσαι Βρετανός/ή αν δεν παραδέχεσαι συγχρόνως και το αίσθημα ντροπής και αισχύνης που προκαλεί το τι κάναμε στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως εδώ έχουμε ένα εξαιρετικό σύμβολο και όλα όσα χρωστάμε στην Ελλάδα τα αναγνωρίζουμε μέσω αυτού του συμβόλου. Και τώρα έχουμε την ευκαιρία να επανορθώσουμε και αυτό είναι το σημαντικό. Όλες οι λεπτομέρειες περί νομιμότητας, περί μη ύπαρξης φιρμανιού, ακόμα και αν υπήρχε το φιρμάνι, ακόμα και αν η Υψηλή Πύλη πούλησε τα Γλυπτά και πάλι δεν έχει νόημα αυτό γιατί είναι θέμα φυσικής δικαιοσύνης».

»Όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα Γλυπτά ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και εμείς θα έπρεπε να το κάνουμε αυτό ώστε να είμαστε περήφανοι για κάτι. Έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε αυτά τα ανεκτίμητα Γλυπτά στον τόπο που ανήκουν, σε αυτό το υπέροχο Μουσείο, στην πατρίδα τους. Και τότε θα υπάρξει ένα χαμόγελο παγκόσμιας εμβέλειας. Και τότε το ταξίδι θα έχει ολοκληρωθεί», υπογράμμισε και τόνισε ότι είναι πολλοί οι Βρετανοί που έχουν αυτή την άποψη.

«Πραγματικά πιστεύω ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα… Όπως όλοι ξέρετε, τεράστια θέματα καθορίζονται από πολύ μικρά πράγματα. Από τα πιο σημαντικά πράγματα για εμάς είναι η υπερηφάνεια. Υπάρχει η ιδέα πως το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση θα ήταν ευτυχισμένοι τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Αθήνα με μια επισήμανση, μια ταμπέλα από κάτω, ότι βρίσκονται σε καθεστώς δανείου από το Βρετανικό Μουσείο. Βεβαίως η ελληνική κυβέρνηση και το Μουσείο Ακρόπολης θα το θεωρούσαν αυτό προσβλητικό. Γιατί δεν είναι αλήθεια, δεν είναι δάνειο. Πώς να το αποκαλέσουμε δάνειο; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το απλό θέμα σε επίπεδο μόνο μιας μικρής λέξης; Υπάρχουν κι άλλες λέξεις, για παράδειγμα συνεργασία ανάμεσα στα δυο μουσεία. Και αυτό θα μπορούσε να είναι η επισήμανση κάτω από τα έργα. Και φυσικά το Μουσείο Ακρόπολης είναι πρόθυμο να στείλει αντικείμενα στο Βρετανικό. Γιατί και τα δυο είναι εξαίρετα μουσεία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Για το επιχείρημα ότι θα αδειάσει το Βρετανικό Μουσείο αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενών, σχολίασε ότι πρόκειται για πλάνη, για αυτό «δεν είναι κάτι που θα δώσει αντίστοιχη έκβαση και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις». Το Βρετανικό Μουσείο είναι τεράστιο, περισσότερο από το 90% των αντικειμένων που έχει δεν βρίσκονται σε δημόσια έκθεση, είναι στις αποθήκες, σημείωσε.

«Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα και ο Έλγιν έκανε εκμαγεία για να τα έχει στο σπίτι του στη Σκοτία και υπάρχουν ακόμα. Σήμερα λοιπόν με την τρισδιάστατη τεχνολογία μπορείς να κάνεις εκμαγεία με την παραμικρή λεπτομέρεια, να είναι τέλεια και με τα υπέροχα χρώματα που είχαν στην αρχαιότητα να έχεις την εμπειρία του Παρθενώνα. Φορώντας ειδικά γυαλιά με 3d θέαση ο θεατής θα μπορεί να δει πώς ήταν ο Παρθενώνας, πώς ανεγέρθηκε, πώς κάποια τμήματά του αφαιρέθηκαν από τον Έλγιν και πώς επέστρεψαν… Δεν είμαι πολιτικός. Δεν ξέρω τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες που συζητούνται τα πράγματα. Θα πρέπει οι κατάλληλοι άνθρωποι να καθίσουν να συζητήσουν και να δουν πώς θα βρεθεί μια λύση. Θα πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα λόγια, οι κατάλληλες λέξεις, είναι τόσο απλό», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη στήριξη ανθρώπων όπως ο Στίβεν Φράι «μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας: να υποδεχτούμε ανθρώπους με σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, να μοιραστούμε τον πλούτο του ελληνικού πνεύματος και πάνω απ' όλα να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την πατρίδα τους. Σερ Φράι, η συμβολή σας σε αυτήν την αποστολή είναι ανεκτίμητη».

Αναφερόμενη στο νέο βιβλίο του Στίβεν Φράι, σημείωσε ότι δεν πρόκειται απλά για μια λογοτεχνική απόδοση του ομηρικού έπους, αλλά «για μια σύγχρονη γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, το μύθο με την πραγματικότητα. Η Οδύσσεια είναι μια ιστορία αναζήτησης, αντοχής και επιστροφής. Και δεν θα μπορούσαμε να βρούμε πιο ταιριαστή μεταφορά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Εδώ και δύο αιώνες βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους, αλλά το ταξίδι της επιστροφής τους δεν έχει σταματήσει».

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τόνισε η υπουργός. «Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα πολιτιστικής δικαιοσύνης. Η φωνή σας, Σερ Φράι, έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας», συμπλήρωσε.

Στην τοποθέτησή του, ο γενικός διευθυντής του Μουσείο της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, υπογράμμισε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Περιμένουμε από όλες τις δημοκρατίες του πολιτισμένου κόσμου να κάνουν το καθήκον τους επανενώνοντας τα μέλη ενός σώματος. Ο Παρθενώνας τα ζητάει. Δεν τα ζητάει μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα τα ζητάει για την ανθρωπότητα».

#ΓΛΥΠΤΑ_ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ #ΜΟΥΣΕΙΟ_ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ #ΟΛΓΑ_ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στίβεν Φράι, Γλυπτά, Παρθενώνα, Ελλάδα - Πρέπει,stiven frai, glypta, parthenona, ellada - prepei