Στον αέρα τα πνευματικά δικαιώματα: Η επόμενη ημέρα μετά το λουκέτο στην «Αυτοδιαχείριση» από την Λίνα Μενδώνη

Επιστολή αντίδρασης από τα μέλη της «Αυτοδιαχείρισης» μετά την απόφαση της Λίνα Μενδώνη να ανακαλέσει την άδεια οργανισμού συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων που πλέον εκπροσωπούσε το ξένο ρεπερτόριο στην Ελλάδα.

Η απόφαση της αναστολής δημοσιεύθηκε πριν από δύο ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έχει διάρκεια δύο μηνών. Στο εν λόγω διάστημα ο Οργανισμός απαγορεύεται να εκτελεί οποιαδήποτε εργασία

και υποχρεούται να είναι διαθέσιμος σε οποιονδήποτε έλεγχο κριθεί απαραίτητος ενώ παράλληλα οφείλει να πληρώσει πάνω από 22.000 ευρώ που είναι το κόστος του διαχειριστικού ελέγχου.

Η «Αυτοδιαχείριση» δραστηριοποιείται από το 2003 και λειτουργούσε παράλληλα με την ΑΕΠΙ.

Η απόφαση για το λουκέτο

Στους πρόσφατους ελέγχους της Ernst & Young βρέθηκαν αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ, αυθαίρετες χρεώσεις, δέσμευση χρημάτων από τους δημιουργούς χωρίς συγκατάθεση και άλλες ατασθαλίες. Το πόρισμα της έρευνας παραδόθηκε μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου στην τότε υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αλλά και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Ακολούθησε εισήγηση προς το υπουργείο Πολιτισμού, για ανάκληση της άδειας της «Αυτοδιαχείρισης». Η ανάκληση ισχύει κατ' αρχάς για δύο μήνες.

Στην ουσία η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα μετά τα σκάνδαλα της ΑΕΠΙ, παραμένει στον αέρα, καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί αξιόπιστη διάδοχη κατάσταση.

Η επιστολή διαμαρτυρίας της «Αυτοδιαχείρισης»

Τα μέλη της «Αυτοδιαχείρισης» κάνουν λόγο για καίριο χτύπημα στα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και για άδικη και τιμωρητική απόφαση εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να αναστείλει για δύο μήνες την άδεια λειτουργίας της ‘Αυτοδιαχείρισης- Autodia’

Σημειώνουν ακόμα ότι η τωρινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει τον αδιάκοπο πόλεμο που είχε εξαπολύσει προς τον Οργανισμό η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ανακαλείται, έστω προσωρινά, η άδεια του μοναδικού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων που λειτουργεί νόμιμα στη χώρα, είναι αυτοδιαχειριζόμενος, καθώς και του μοναδικού Οργανισμού που είναι πιστοποιημένο μέλος των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών ενώσεων CISAC, BIEM και GESAC.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού είναι άδικη για τους εξής λόγους:


Πρώτον, αφορά ευρήματα της περιόδου 2015-2017, τα οποία έχουν πλήρως και ολοσχερώς απαλειφθεί.

Δεύτερον, βασίζεται σε εισήγηση του προηγούμενου ΔΣ του ΟΠΙ, του οποίου τα μέλη τελούσαν σε σύγκρουση συμφερόντων δεδομένου ότι διοικούσαν την ΕΥΕΔ, τον ανταγωνιστή της Αυτοδιαχείρισης και είχαν ως κύριο σκοπό να εξαλείψουν από την αγορά τον ανταγωνιστή της. Αυτός ήταν και ο λόγος που η εισήγησή τους κάθε άλλο παρά συνάδει με τα ευρήματα του ελέγχου.

Τρίτον, τιμωρεί δημιουργούς και μέλη της ‘Αυτοδιαχείρισης’ (οι περισσότεροι εκ των οποίων, κατά την περίοδο για την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, δεν ήταν μέλη της Αυτοδιαχείρισης) και οι οποίοι περιμένουν την επόμενη διανομή για να επιβιώσουν και να κάνουν γιορτές.

Τέταρτον, είναι άδικη, διότι η ‘Αυτοδιαχείριση’ είναι Οργανισμός που διοικείται από τα μέλη του. Δεν ανήκει σε ιδιωτικές οικογένειες και δεν ζει με χρήματα του Ελληνικού λαού σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Τί έχει κάνει η κυρία Υπουργός για τα λεφτά που διαχειρίζεται η ΕΥΕΔ και ανήκουν στον Ελληνικό λαό; Τί έχει κάνει για την παντελή αδιαφάνεια με την οποία λειτουργεί η ΕΥΕΔ, την οποία υποτίθεται ότι εποπτεύει (ούτε μία ανάρτηση στη  Διαύγεια!); Τί έχει κάνει με τις συμβάσεις της ΕΥΕΔ που η ΕΑΑΔΗΣΥ έχει διαπιστώσει ότι είναι παράνομες;

Δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα που μας παρέχει ο νόμος προκειμένου να μην υλοποιηθεί η απόφαση της Υπουργού και θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Δημιουργών και Δικαιούχων μελών μας και των συμβεβλημένων Οργανισμών.Αυτή η απόφαση είναι θλιβερό γεγονός, ανάξιο του πολιτισμού και της αξίας των Δημιουργών της χώρας. Με τέτοιες πρακτικές ευνοούνται άμεσα κερδοσκοπικές επιχειρήσεις να διεισδύσουν στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Ελπίζουμε να διαψευστούμε. Η αγανάκτησή μας κατακλύζεται από ένα και μόνο ερώτημα. Γιατί;

 

Keywords
Τυχαία Θέματα