«Στροφή» και από Ρούτε: Ποτέ δεν συνδέθηκε το τέλος του πολέμου με ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία μπορεί να έχουν διάφορες μορφές, είπε ο Ρούτε.

Μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, εμφανίστηκε να κάνει «στροφή» στο θέμα.

«Δεν δόθηκε ποτέ στην Ουκρανία η υπόσχεση ένταξης στο ΝΑΤΟ ως μέρος μιας ειρηνευτικής

συμφωνίας», είπε ο Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Χθες, Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν πιστεύει πως μία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα ενός διακανονισμού» για το τέλος του πολέμου.

Ο Ρούτε ανέφερε ότι ενώ το ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία «ποτέ δεν συμφωνήθηκε ότι οι όποτε οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκινήσουν, ότι θα τελειώσουν… σίγουρα με μια ένταξη».

«Αυτό που έχω πει είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να επιτεθεί στην Ουκρανία. Αυτό είναι κρίσιμο», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να έχουν διάφορες μορφές.

Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν ότι «πρέπει να βάλουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για διαπραγματεύσεις και χρειαζόμαστε μία ανθεκτική και μόνιμη ειρήνη», επεσήμανε ο Ρούτε.

«Ξέραμε ότι ένα τηλεφώνημα θα γίνει σύντομα»

Σε αρκετές από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, δεν απάντησε ευθέως. Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν οι σύμμαχοι γνώριζαν πως ο Τραμπ θα συνομιλούσε με τον Πούτιν, αποκρίθηκε: «Πάντα ξέραμε ότι αυτή εβδομάδα... ότι το τηλεφώνημα ήταν επικείμενο, όχι τον ακριβή χρόνο. Ξέραμε ότι ένα τηλεφώνημα θα γίνει σύντομα».

Ερωτηθείς πώς θα διασφαλιστεί η συμμετοχή της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, ακόμα κι αν δεν εμπλέκονται ευθέως στις συνομιλίες. «Ξεκάθαρα κάνουμε έντονες διαβουλεύσεις ο ένας με τον άλλον, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ως ΝΑΤΟ σαφώς και συντονιζόμαστε έντονα και ξέρω ότι πολλοί σύμμαχοι και πολλές χώρες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Ουάσινγκτον», πρόσθεσε.

Ο Ρούτε διαφώνησε ότι η Ουκρανία μπαίνει στις διαπραγματεύσεις από αδύναμη θέση. «Αν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, δεν θα κρατήσουν 1-2 ημέρες. Υπάρχει ένα μονοπάτι όπου πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συζητήσεις είναι επιτυχείς. Το σημαντικό είναι να φτάσουμε σε μία ειρηνευτική συμφωνία και ότι ο Πούτιν θα καταλάβει πως η Δύση είναι ενωμένη, ότι η Ουκρανία έχει όλη την υποστήριξη που χρειάζεται για να υπερισχύσει», πρόσθεσε.

Ρούτε: Δεν θα κάνω τον Πούτιν σοφότερο

Ακόμα, κλήθηκε να απαντήσει αν το ΝΑΤΟ θα αποδεχθεί το καθεστώς των περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή. Δεν απάντησε ευθέως και περιορίστηκε να πει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα είναι στην καλύτερη δυνατή θέση όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και πως ο Ζελένσκι είναι «σε μεγάλο βαθμό μέρος όλων αυτών των συζητήσεων».

Τέλος, ο Μαρκ Ρούτε αρνήθηκε να συζητήσει αν τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία. «Αν μπούμε σε λεπτομέρειες το μόνο πράγμα που θα κάνουμε είναι να ενημερώσουμε τον Πούτιν. Κάθεται σε μια πολυθρόνα και ακούει τι απαντάω στην ερώτησή σας. Δεν θα το κάνω, γιατί δεν θέλω να τον κάνω σοφότερο», απάντησε και ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΝΑΤΟ #ΜΑΡΚ_ΡΟΥΤΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στροφή, Ρούτε, Ποτέ, Ουκρανίας, ΝΑΤΟ,strofi, route, pote, oukranias, nato