Τα 29δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές για το 10 ετές ομόλογο

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το reopening του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031.

Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή με το επιτόκιο να υποχωρεί τελικά στις 85 μονάδες βάσης + mid swap, που μεταφράζεται σε απόδοση 0,94%. Το τελικό επιτόκιο τοποθετήθηκε ακόμα χαμηλότερα και στις 82 μ.β + mid swap,

δηλαδή στην περιοχή του 0,9%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ ευρώ με το Δημόσιο τελικά να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν το βιβλίο προσφορών στις διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Τον Ιανουάριο είχαν συγκεντρωθεί 3,5 δισ. ευρώ, με το κουπόνι στο 0,75%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους, οι joint bookrunners του βιβλίου ήταν οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.

Η τρέχουσα επενδυτική αξιολόγηση της χώρας είναι Ba3 / BB / BB / BBL (Moody's stable outlook, S&P positive outlook, Fitch stable outlook και DBRS stable outlook), δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα για τις S&P και Fitch Ratings.

Κατά την έκδοση του τον Ιανουάριο, το 10ετες ομόλογο έχει συγκεντρώσει προσφορές από περισσότερους από 300 επενδυτές, ενώ το σύνολο τους ήταν πάνω από τα 29 δισ. ευρώ. Τελικά το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο στο 0,807% και το κουπόνι στο 0,75%.

Σε δήλωση του για τη σημερινή επανέκδοση 10ετούς ομολόγου, ο υπουργός οικονιμικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε:

«Η Ελλάδα, σήμερα, άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,9%.

Η ζήτηση υπήρξε ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική.

Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή έκδοση, το περιθώριο (spread) μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα έτη.

Επέστρεψε στα επίπεδα του 2008.

Περιθώριο, που από το 2019 και μετά, βαίνει διαρκώς μειούμενο.

Επίσης, η σημερινή δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου πραγματοποιήθηκε με ιστορικά χαμηλή απόδοση, -0,31%.

Οι σημερινές εκδόσεις επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα.

Συνολικά, η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους.

Η χώρα αξιοποίησε, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, το ευνοϊκό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει τόσο οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, στις οποίες ενεργά συμμετέχουμε, όσο και – κυρίως – η ενίσχυση της αξιοπιστίας και της προοπτικής της οικονομίας, χάρη στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι θυσίες της κοινωνίας, η αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, η συνέπεια και η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών, φέρνουν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και τις απαιτήσεις της περιόδου, διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλές ύψος.

Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, χτίζουμε για τη χώρα αξιοπιστία, κύρος και ισχύ.

Πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε άμεσα τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα