Τα 5 βότανα που λειτουργούν σαν φάρμακα

Πολλά βότανα και τσάγια μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία σας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες διαφόρων φυτών και βοτάνων έχουν αναγνωριστεί εδώ και αιώνες. Παρόλο που επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρησιμότητά τους, η χρήση τους απαιτεί προσοχή.

Πολλά βότανα και τσάγια μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία σας, ωστόσο πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί. Η χρήση βοτάνων συνιστάται να αποφεύγεται από βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες, καθώς σπανίως έχουν γίνει σχετικές μελέτες για την ασφάλειά τους σε αυτές τις ομάδες. Επιπλέον,

τα βότανα μπορούν να έχουν αλληλεπιδράσεις με διάφορα φάρμακα, επομένως θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας προτού ξεκινήσετε τη λήψη τους.

Δείτε παρακάτω τα 5 βότανα που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία και το Health Line.

1.Ginkgo Biloba (τζίνγκο μπιλόμπα)

Το ginkgo biloba είναι ένα από τα παλαιότερα είδη δέντρων και βασικό συστατικό της κινεζικής ιατρικής. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κάψουλων, ταμπλέτων, εκχυλισμάτων ή ακόμη και τσαγιού.

Αν και δεν υπάρχουν εγκεκριμένες ενδείξεις από τον FDA για τη χρήση του, οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα όπως:

Γνωστική εξασθένηση και άνοια Καρδιαγγειακά νοσήματα Σεξουαλική δυσλειτουργία Ψυχολογικές διαταραχές

Παρ' όλα αυτά, οι μελέτες είναι περιορισμένες και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 240 mg.

Πιθανοί κίνδυνοι:

Πονοκέφαλος, αίσθημα παλμών, δυσπεψία, αλλεργικές αντιδράσεις.

2.Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, μέλος της οικογένειας του τζίντζερ, είναι γνωστός για τη δραστική ουσία κουρκουμίνη, η οποία προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη, όπως:

Αντιμετώπιση διαβήτη και αρθρίτιδας Βελτίωση της ψυχικής υγείας Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας

Πιθανοί κίνδυνοι:

Μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνες για εγκύους.
Μπορεί να προκαλέσει αραίωση αίματος σε υψηλές δόσεις.

3.Λεβάντα

Η λεβάντα, με καταγωγή από τη Μεσόγειο, χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματικό και σε προϊόντα καλλυντικών. Προωθείται για τη διαχείριση:

Άγχους, κατάθλιψης Διαταραχών του πεπτικού Χρήση σε αρωματοθεραπεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη της λεβάντας από το στόμα μπορεί να μειώσει το άγχος πιο αποτελεσματικά σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Πιθανοί κίνδυνοι:

Ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις τοπικά.
Η ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό είναι αβέβαιη.

4. Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει αξιοποιηθεί σε αρχαίες ιατρικές πρακτικές για την υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας. Παρότι οι ανθρώπινες μελέτες είναι περιορισμένες, μπορεί να βοηθήσει σε:

Βελτίωση του ύπνου Αντιμετώπιση άγχους Διαταραχές του πεπτικού

Πιθανοί κίνδυνοι:

Μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά.
Η ασφάλεια μακροχρόνιας χρήσης παραμένει άγνωστη.

5.Εχινάκεια

Η εχινάκεια, ένα λουλούδι με καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική, χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χάρη στην πιθανή αυτή ιδιότητά της, θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και άλλων λοιμώξεων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προλάβει την εμφάνισή του.

Μια ανασκόπηση του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εχινάκεια συνδέεται με μικρή μείωση της συχνότητας του κρυολογήματος. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.

Πιθανοί κίνδυνοι

Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα -και ιδίως εάν λαμβάνετε ανοσοκατασταλτική αγωγή- η εχινάκεια μπορεί να είναι επικίνδυνη και να μειώσει την αποτελεσματικότητα της αγωγής σας.

Η εχινάκεια θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, αλλά η μακροχρόνια χρήση της δεν έχει μελετηθεί επαρκώς.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, πόνο στο στομάχι ή άλλα πεπτικά προβλήματα.

Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση.

Η ασφάλεια της εχινάκειας κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις διαθέσιμες έρευνες.

Πηγή: Healthstat.gr

#ΒΟΤΑΝΑ #ΦΑΡΜΑΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα 5 βότανα που λειτουργούν σαν φάρμακα,