Τα ενενήντα δευτερόλεπτα που θα αλλάξουν τα Οσκαρ - Πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία η τελετή

Μόλις ενενήντα δευτερόλεπτα θα χρειαστούν για να πειστούν οι θεατές ότι η φετινή τηλεοπτική μετάδοση των βραβείων Όσκαρ είναι εντελώς διαφορετική, σύμφωνα με τον  παραγωγό της βραδιάς, Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Όσοι παρακολουθούν επισταμένως από τις τηλεοράσεις τους τις τελετές απονομής των βραβείων Όσκαρ,

θα θυμούνται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ν’ αλλάξει ο τρόπος παρουσίασης. Στο… τέλος της βραδιάς όμως ο σκελετός της τελετής παρέμενε πάντα ο ίδιος για δεκαετίας.  

Έτσι, η πανδημία λειτούργησε ως ευκαιρία για μια ριζική αναμόρφωση της λαμπερής βραδιάς, που θα θυμίζει λιγότερο τηλεοπτική μετάδοση και περισσότερο ταινία.

Οι αλλαγές στην τελετή

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες θα είναι οι αλλαγές στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ.

Καταρχήν, δεν θα υπάρχει κοινό. Λογικό…

Η τελετή δεν θα διεξαχθεί στο παραδοσιακό «σπίτι» των Academy Awards, το Dolby Theatre (αν και το Dolby εξακολουθεί να αποτελεί βασική τοποθεσία), αλλά στο Union Station, τον ευάερο, ιστορικό, σε αρχιτεκτονικό στυλ Art Deco-Mission Revival σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο του Λος Άντζελες.

Ο Σόντερμπεργκ οραματίζεται την εκπομπή ως ταινία τριών ωρών, όχι ως διαδικτυακό σεμινάριο… Αλλά τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Εάν τα Όσκαρ είναι μια ταινία, τι είδους θα είναι; Από τον σκηνοθέτη του «Ocean’s 11» και του «Logan Lucky», θα πρέπει να περιμένουμε μια ταινία ληστείας;

«Θα υπάρχει η αίσθηση ταινίας, καθώς ένα κυρίαρχο θέμα θα διατυπώνεται με διαφορετικούς τρόπους σε όλη την εκπομπή. Έτσι, οι παρουσιαστές θα είναι ουσιαστικά οι αφηγητές για κάθε κεφάλαιο», εξηγεί ο Σόντερμπεργκ.

Kόκκινο χαλί σε ένα μικρό ψαροχώρι της Ισλανδίας

Στο cinematic αυτό πλαίσιο, τα πέντε υποψήφια για Όσκαρ τραγούδια θα παρουσιαστούν από τη στέγη του λαμπερού νέου Μουσείου Κινηματογράφου της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών και από ένα μικρό ψαροχώρι στην Ισλανδία.

Μεταξύ εκείνων που θα τραγουδήσουν από την ταράτσα του Μουσείου στο Λος Άντζελες, το οποίο δεν έχει ακόμη ανοίξει τις πύλες του λόγω και της πανδημίας της Covid-19, θα είναι και ο πρωταγωνιστής του Hamilton, Λέσλι Όντομ Τζ. Το τραγούδι του, «Speak Now» από τη δραματική ταινία για τους αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ «One Night in Miami» θα αποτελέσει μέρος ενός ειδικού αφιερώματος πριν από την τελετή απονομής των Όσκαρ.

Η μπαλάντα «Husavik» από την κωμωδία με τον Γουίλ Φέρελ «Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga» θα ερμηνευθεί στο ομώνυμο λιμάνι της Ισλανδίας, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου έβαψε κόκκινο έναν κεντρικό δρόμο, ως αναφορά στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ. Μάλιστα οι μόλις 2300 κάτοικοι του Χούσαβικ, έχουν υιοθετήσει το τραγούδι ως de facto τοπικό ύμνο τους.

Αναμένεται πτώση της τηλεθέασης

Όμως, όσο καλή δουλειά κι αν κάνουν οι παραγωγοί της βραδιάς, η τηλεθέαση αναμένεται να μειωθεί αρκετά από τους 23,6 εκατομμύρια θεατές του περασμένου έτους, ακολουθώντας τη γενικευμένη πτωτική τάση της τηλεθέασης τελετών απονομής βραβείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εξάλλου, και οι φετινοί υποψήφιοι για Όσκαρ –ενώ τυγχάνουν ευρείας προβολής και εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ποικιλία από ποτέ– δεν απολαμβάνουν το είδος της φήμης που δημιουργείται σε ένα κανονικό έτος. Ο Σόντερμπεργκ πάντως επαινεί τις φετινές υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας ως μία ξεχωριστή συλλογή πραγματικών «ταινιών δημιουργών» (auteur-driven).

Ο αναπάντεχος ρόλος του Σόντερμπεργκ

Ο ρόλος του «σωτήρα των Όσκαρ» είναι μάλλον αναπάντεχος για τον Σόντερμπεργκ, ο οποίος αποχαιρέτησε δραματικά το Χόλυγουντ πριν από οκτώ χρόνια.

Η κριτική του ήταν τότε ότι τα στούντιο δεν ήταν καινοτόμα και ότι οι ταινίες είχαν απομακρυνθεί από το πολιτιστικό κέντρο. Αλλά μετά την επιστροφή του στην κινηματογραφική παραγωγή, με μια σειρά από περιπετειώδεις, τολμηρές εννοιολογικά ταινίες (κάποιες εκ των οποίων γυρίστηκαν σε iPhones, και μία σε υπερωκεάνιο), ο Σόντερμπεργκ βοήθησε τη βιομηχανία να επιστρέψει στην παραγωγή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χαρτογραφώντας πρωτόκολλα ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα ισχύουν για τους παριστάμενους υποψήφιους στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

Τα φετινά βραβεία, που αναβλήθηκαν για δύο μήνες, ακολουθούν μια τιμωρητική πανδημία για τη βιομηχανία, που είδε τις κινηματογραφικές αίθουσες να κλείνουν και τις υπηρεσίες διαδικτυακής προβολής ταινιών να πολλαπλασιάζονται.

Ο Σόντερμπεργκ ελπίζει τα Όσκαρ να λειτουργήσουν καθαρτικά, σαν ένα εμβόλιο στο χέρι του Χόλιγουντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα