Τα «μοιραία» λάθη που μπορούν καταστρέψουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι συνδεδεμένη με τα εορταστικά τραπέζια: Πώς θα αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, οι αναλυτικές οδηγίες του ΕΦΕΤ.
Κατά τη διάρκεια των γιορτών παρατηρείται αύξηση των περιστατικών τροφιμογενών νοσημάτων, όπως και αυξημένη απώλεια και σπατάλη τροφίμων.
Για τον λόγο αυτό ο ΕΦΕΤ παρέχει βασικές συμβουλές κι
Πριν την αγορά των τροφίμων κι εφόσον σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε κάτι για φίλους ή την οικογένειά μας, δεν ξεχνάμε να τους ρωτήσουμε αν υποφέρουν από κάποια τροφική αλλεργία, ώστε να προσέξουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Αν κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.
Να θυμόμαστε πως, σε παγκόσμια κλίμακα, οι καταναλωτές αναφέρουν πιο συχνά αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και οστρακοειδή, τα αράπικα φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς, την σόγια, διάφορους σπόρους και το σιτάρι.
Γενικά φροντίζουμε ώστε να:
Αγοράζουμε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφεύγουμε τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό των σημείων πώλησης, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου. Εξετάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις στην ετικέτα και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην ημερομηνία. Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό. Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε κρέαςΤα κρέατα βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών διατίθενται είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, αλλά δεν πρέπει να διατίθενται ποτέ εκτός ψύξης.
Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση αναγνώρισης του σφαγείου ή του εργαστηρίου τεμαχισμού (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας που έχουν έδρα) και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).
Τα σφάγια των ζώων πρέπει να έχουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα) που τοποθετείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα), ενώ εκσπλαχνισμένα πρέπει να είναι και τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων.
Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα), ενώ τα τυποποιημένα (εισαγόμενα ή εγχώρια) πρέπει να έχουν σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής π.χ. για την Ελλάδα GR ή EL) και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.
Τι προσέχουμε όταν αποθηκεύουμε τα τρόφιμαΌταν αποθηκεύουμε προϊόντα στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, ψάρι κ.λ.π.) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους θήκες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).
Αυτό το κάνουμε για να αποκλείσουμε την πιθανότητα να πέσουν, λόγω απόψυξης, υγρά από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και να επιμολυνθούν.
Ελέγχουμε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου μας δεν ξεπερνά τους 5 °C, είναι δηλαδή σε θερμοκρασία που κρατάει τα τρόφιμά μας ασφαλή μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα τους.
Χειρισμός τροφίμων:
Πραγματοποιούμε πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου μας, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη.
Προσοχή στο χρόνο πλήρους απόψυξης, πρέπει να είναι ανάλογος με το βάρος του προϊόντος.
Τηρούμε τον χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος της γαλοπούλας που προτείνεται στη συσκευασία, όταν πρόκειται για συσκευασμένες γαλοπούλες. Σε διαφορετική περίπτωση, προσαρμόζουμε τους χρόνους μας ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του προϊόντος.
Προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων, ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα.
Οι δύο τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματαΜπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας που δεν καταναλώθηκαν με διαφορετικούς τρόπους:
Σκεπάζουμε τα περισσεύματα και τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Χωρίζουμε τα περισσεύματα σε μικρότερες μερίδες πριν τα καταψύξουμε, για να είναι πιο βολικό όταν τα ξεπαγώσουμε αργότερα.Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε το μαγειρεμένο κρέας που έχουμε καταψύξει για να φτιάξουμε ένα νέο γεύμα. Στο διαδίκτυο, υπάρχουν δημιουργικές συνταγές και ιδέες για το πώς να εκμεταλλευτούμε τα χριστουγεννιάτικα περισσεύματά μας και να μην πάει τίποτα χαμένο.
#ΕΦΕΤ #ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ #ΤΡΟΦΙΜΑ #ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ #ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημήτρης Παπανικολάου: «Η κόρη μου έπεσε θύμα μπούλινγκ από τους συμμαθητές της και την απέκλεισαν από το σχολείο»
- «Θα πηγαίναμε να αλλάξουμε λάστιχα, για να είμαι εγώ ασφαλής»: Τι λέει η κόρη του Μιχάλη Μητρούση για το τροχαίο του ηθοποιού
- Ο Σωκράτης Φάμελλος παντρεύτηκε τη χορογράφο Τατιάνα Παπαδοπούλου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
- Τέως βασιλική οικογένεια: “Είμαστε συγκινημένοι για την ελληνική ιθαγένεια”
- Η Έλενα Παπαρίζου «έκοψε» την Τραϊάνα Ανανία – Μήνυμα με αιχμές στην παραγωγή του Voice
- Δολοφονία στην Εύβοια: Τι ισχυρίστηκε ο 29χρονος γαμπρός του θύματος στην απολογία του
- Ποιος είναι ο Κοσμάς Μαρινάκης με το Greekonomics: Το βιογραφικό, η καταγωγή και η εκπαίδευσή του
- Το βίντεο του Greekonomics για τη διαπλοκή που «κατέβηκε» και η απάντηση Πορτοσάλτε
- Αλλαγές στο νυχτερινό ρεύμα: Από την 1η Φεβρουαρίου το νέο διζωνικό τιμολόγιο
- Η αποκάλυψη του Λιάγκα για τον Αντώνη Ρέμο: «Πήρε μια απόφαση για την καριέρα του που με ξένισε, θα αιφνιδιάσει πολλούς»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τα «μοιραία» λάθη που μπορούν καταστρέψουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
- ΚΚΕ: Οι μόνοι που αναγνωρίζει η κυβέρνηση ως «πολίτες που έχουν ανάγκη» είναι το μεγάλο κεφάλαιο
- Η μέρα που ανοίγουν πάλι τα σχολεία το 2025
- Το τρέιλερ του Superman έγραψε ιστορία: Το αδιανόητο ρεκόρ που έσπασε
- Mega φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 100.000 ευρώ
- Renault XMAS προσφορές έως 31 Δεκεμβρίου
- «Ο διαιτητής ήθελε Χριστούγεννα στο… γήπεδο!»: Πώς σχολίασε ο Λεβαδειακός το ματς με την ΑΕΚ!
- Έπεσε το καθεστώς Άσαντ, κατέρρευσε και ο γάμος του - Αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγο
- Νέο επίδομα ανεργίας: Οι δικαιούχοι και τα νέα ποσά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κ. Μαυροειδή (δικ. πατέρα Παναγιωτάκη): «Ο εντολέας μου πιστεύει πως ο Παναγιώτης έφυγε από εγκληματική ενέργεια»
- Βόλος: Αυτοκίνητο παρέσυρε και εγκατέλειψε ΑμεΑ με αμαξίδιο
- Θεσσαλονίκη: Παραβίασαν τη βοηθητική πόρτα καταστήματος και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό
- Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του μακελάρη και είχε προειδοποιήσει για το πόσο επικίνδυνος είναι
- Το Δημόσιο άντλησε 600 εκατ. ευρώ - Στο 2,61% η απόδοση
- Η κυβέρνηση δεν έχει «Αϊ-Βασίλη», έχει όμως... Χατζηδάκη!
- Διαμάχη μεταξύ αγρότη και Aldi
- Τζο Μπάιντεν: Απένειμε χάρη σε 37 θανατοποινίτες – Μετέτρεψε την ποινή τους σε ισόβια κάθειρξη
- Στα 21 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο δεκάμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ
- ΕΟΔΥ: πώς να προλάβετε ασθένειες από τρόφιμα