Τελικά πρέπει να κοιμόμαστε με ή χωρίς κάλτσες;

Οι κάλτσες μας χωρίζουν... σε δυο στρατόπεδα: Σε όσους δεν μπορούν στο κρεβάτι χωρίς αυτές και σε όσους τις απεχθάνονται.

Τώρα που ο καιρός έχει κρυώσει για τα καλά, άραγε πρέπει να πέσουμε στο κρεβάτι με κάλτσες ή χωρις;

Ξεκινώντας από τα θετικά, πρέπει να πούμε ότι οι κάλτσες στον ύπνο αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

Κάπως έτσι επιταχύνεται ο ρυθμός με τον οποίο πέφτει η θερμοκρασία του σώματος, δίνοντας το σήμα στο σώμα να μπει... σε φάση ύπνου.

Τα άκρα μας, δηλαδή τα πόδια, τα

χέρια και τα αυτιά, είναι τα πρώτα που χάνουν θερμότητα, που σημαίνει πως οτιδήποτε επιταχύνει τη ροή του αίματος σε αυτές τις περιοχές θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία είναι άκρως σημαντική για τον ύπνο. Οι κάλτσες, λοιπόν, μας βοηθούν να αποκοιμηθούμε πιο εύκολα.

Το ανθρώπινο σώμα έχει συνεχώς εναλλαγές θέρμανσης και ψύξης, οι οποίες εξαρτώνται από τον κιρκάδιο ρυθμό του κάθε ατόμου, δηλαδή από το βιολογικό του ρολόι. Κατά τις ώρες αφύπνισης, η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται περίπου στους 37 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να κυμαίνεται έως και μισό βαθμό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες του σώματος προηγούνται συνήθως της ώρα του ύπνου και στοιχεία από επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση καλτσών ή άλλων μεθόδων θέρμανσης των ποδιών, μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος και να βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

Οι κάλτσες βοηθούν, παράλληλα, στην καλή κυκλοφορία του αίματος, που σημαίνει καλή ροή οξυγόνου σε μυς, πνεύμονες και καρδιά, ώστε να λειτουργούν επαρκώς.

Άλλο ένα θετικό της χρήσης κάλτσας στον ύπνο είναι ότι ειδικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορούν να αποτρέψουν τις εξάψεις, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών. Ο λόγος είναι ότι φορώντας τις κάλτσες μας προκαλούμε αγγειοδιαστολή, όπου τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και μας επιτρέπουν να δροσιστούμε πιο εύκολα κι έτσι να κοιμηθούμε πιο γρήγορα και ποιοτικά.

Μια μικρή μελέτη στην Ευρώπη διαπίστωσε, μάλιστα, ότι όταν οι γυναίκες φορούσαν κάλτσες στο κρεβάτι, η ικανότητά τους να φτάσουν σε οργασμό αυξανόταν κατά 30%. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα κρύα πόδια των συντρόφων τους παρουσίαζαν ένα ψυχικό μπλοκάρισμα λόγω της δυσφορίας.

Τέλος οι κάλτσες αποτρέπουν την εμφάνιση του φαινομένου Raynaud (ονομάζεται επίσης νόσος Raynaud ή σύνδρομο Raynaud) , που είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών.

Υπάρχουν, όμως, και κάποια αρνητικά

Με τον ίδιο τρόπο που οι κάλτσες μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να δράσουν και αντίστροφα.

Αν είναι πολύ σφιχτές, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της ροής του αίματος, γι’ αυτό αν πρόκειται να φορέσετε κάλτσες φροντίστε να είναι χαλαρές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κάλτσες στο κρεβάτι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κακής υγιεινής, αν είναι και πάλι πολύ σφιχτές ή όχι και τόσο καθαρές, που σημαίνει ότι το πόδι δεν «αναπνέει» σωστά και αυξάνεται η πιθανότητα κάποιας μόλυνσης ή οσμών.

Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα συμβεί τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλάζετε πάντα τις κάλτσες σας πριν τον ύπνο και διαλέξτε ένα ζευγάρι που φτιάχνεται με κατάλληλα υλικά όπως βαμβάκι, μπαμπού, μαλλί μερίνο ή κασμίρ.

#ΚΑΛΤΣΕΣ #ΥΠΝΟΣ #ΚΡΕΒΑΤΙ #ΣΥΝΗΘΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα