Θεοδωράκης: Η ιεραρχία της εκκλησίας καθορίζει το αν θα αλλάξουν ή όχι τα βιβλία των θρησκευτικών

Τη θέση του υπέρ του χωρισμού κράτους-εκκλησίας και των διακριτών ρόλων εκκλησίας και κράτους εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου με θέμα τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο.

Με αφορμή τη συζήτηση στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας της αίτησής της για την ακύρωση προεδρικού διατάγματος για τη λειτουργία των σχολείων – ειδικότερα, των διατάξεων που αφορούν τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό και την καθημερινή προσευχή στα σχολεία

– η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση για τη θρησκευτική ελευθερία στο σχολείο, στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι το ουδετερόθρησκο σχολείο δεν είναι παραχώρηση στους μουσουλμάνους, αλλά είναι η εξέλιξη, η Ευρώπη και ο σεβασμός στα σύγχρονα δικαιώματα του ανθρώπου.

Υποστήριξε ότι στη χώρα μας τις αποφάσεις δεν τις καθορίζει η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, τα νέα δικαιώματα και τις συζητήσεις που γίνονται στον σύγχρονο κόσμο, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από παζάρια με την εκκλησιαστική ιεραρχία.

«Η ιεραρχία της εκκλησίας είναι αυτή που καθορίζει το αν θα αλλάξουν ή δεν θα αλλάξουν τα θρησκευτικά βιβλία και σε ποιο βαθμό θα υπάρξουν παραχωρήσεις. Μέχρι σήμερα, με μικρές διαφορές ως προς την ένταση, οι κυβερνήσεις επέλεξαν τη συναλλαγή και τη στασιμότητα, απέναντι στην αναθεώρηση και την πρόοδο», είπε.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια του να γίνουν αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών που είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας, όπως είπε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι το μάθημα των θρησκευτικών είναι απαραίτητο σήμερα που έχουμε μετακινήσεις πληθυσμών και μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενσωμάτωση των ξένων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

«Να μείνουν τα θρησκευτικά, αλλά όχι να φύγει το υποχρεωτικό μάθημα της Ιστορίας από την Γ' Λυκείου» τόνισε ο κ. Φίλης και υποστήριξε ότι υπάρχει ανομολόγητη εκκλησιαστική επιβολή στην εκπαίδευση.

Σύντομες παρεμβάσεις για τον εκκλησιασμό και την προσευχή έγιναν από τον δικηγόρο, αντιπρόεδρο της ΕλΕΔΑ Γιάννη Ιωαννίδη, και τον εκπαιδευτικό που συνυπογράφει την αίτηση ακύρωσης της ΕλΕΔΑ Κλεάνθη Βουλαλά, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα