Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, τι λέει μελέτη του ΕΚΠΑ
Η πολύ πρόσφατη ταυτοποίηση της μετάλλαξης Όμικρον έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με ιδιαίτερα σημαντικές υγειονομικές αλλά και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Το νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε
Το στέλεχος Β.1.1.529 ανιχνεύτηκε και σε άλλο ένα άτομο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε σε καραντίνα ο ταξιδιώτης με τον οποίο ήρθε σε επαφή. Ακολούθως, νέες περιπτώσεις COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος καταγράφηκαν στο Ισραήλ και στο Βέλγιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Βέλγιο δεν είχε εμβολιαστεί ούτε είχε προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 και είχε ταξιδέψει μόνο στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, ενώ εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες μετά το ταξίδι στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας στις αρχές του Νοεμβρίου 2021.
Το γεγονός εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του νέου στελέχους σε περισσότερες χώρες όχι μόνο της Αφρικής αλλά και άλλων ηπείρων. Κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος έχουν επίσης καταγραφεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιταλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Όμικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Το νέο στέλεχος Β.1.1.529 εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης – ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αριθμός και το είδος των μεταλλαγών προκαλούν προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα.
Επιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα.
Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη Άλφα, Γάμμα και Λάμδα.
Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία από τα δεδομένα αλληλούχισης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα κρούσματα της Νότιας Αφρικής, όπου φαίνεται ότι το νέο στέλεχος Β.1.1.529 επικρατεί του στελέχους δέλτα. Πρόσφατες συρροές κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Νότιας Αφρικής αποδίδονται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο νέο στέλεχος Όμικρον.
Λαμβάνοντας όλα τα ανωτέρω υπόψη, επιδημιολογικά μοντέλα εκτίμησης κινδύνου προβλέπουν ότι το στέλεχος Όμικρον έχει σαφές πλεονέκτημα ταχείας επικράτησης έναντι του στελέχους Δέλτα.Όσον αφορά στη διάγνωση του νέου στελέχους Όμικρον, είναι δυνατή η ταχεία ανίχνευση με την υπάρχουσα τεχνολογία αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) και το S-gene dropout test πριν ακολουθήσει η επιβεβαίωση με την αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού που απαιτεί περισσότερο χρόνο.
Πρώιμα δεδομένα με βάση τις δοκιμασίες PCR S-gene dropout σε δείγματα από νέα κρούσματα COVID-19 σε διαφορετικές επαρχίες της Νότιας Αφρικής υποδηλώνουν ότι το νέο στέλεχος Όμικρον πιθανότατα έχει ήδη διασπαρεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Τόσο η Ευρώπη όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της Αφρικής όπου έχει καταγραφεί συρροή κρουσμάτων με το νέο στέλεχος Όμικρον. 600 ταξιδιώτες που επέστρεψαν στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική βρίσκονται σε καραντίνα και εξετάζονται για πιθανή ανίχνευση του νέου στελέχους καθώς τουλάχιστον 61 από αυτούς έχουν επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19.
Οι εταιρείες Pfizer, Moderna και Novavax έχουν ήδη ανακοινώσει ότι εργάζονται ταχύτατα ώστε να εξακριβώσουν αφενός την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι στο νέο στέλεχος Όμικρον και αφετέρου να τα προσαρμόσουν κατάλληλα ώστε να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι του νέου στελέχους.
Συμπερασματικά, το νέο στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 εγείρει σοβαρές ανησυχίες ως προς το δυναμικό μετάδοσης, επαναλοίμωξης καθώς και διαφυγής της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Σαφή δεδομένα σε σχέση με τα ανωτέρω θα είναι διαθέσιμα εντός των επομένων τεσσάρων εβδομάδων.
Σε αυτό το πλαίσιο, κρίνεται ακόμα πιο αναγκαίος ο εμβολιασμός με την τρίτη αναμνηστική δόση για την επίτευξη της μέγιστης προστασίας από τη σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και η συνεχής επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης.
Επιπλέον, η αύξηση των εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των ανεπτυγμένων κρατών και των διεθνών οργανισμών. Η πλειοψηφία των Ειδικών σημειώνει ότι ακόμα και στην πιθανότητα επιβεβαίωσης των πλέον δυσμενών σεναρίων, δεν θα επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση της πανδημίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιατρός πνευμονολόγος “πετσοκόβει” τους αρνητές: Ρε μπαγάσες, δεν ξέρετε τη διαφορά μεταξύ DNA – RNA και ξαφνικά τι..γίνατε εντατικολόγοι; – Η ανάρτησή του
- Κώστας Λεφάκης: Άσχημα μαντάτα – Συναγερμός για 6 ζώδια
- Έγκλημα στην Κηφισιά: Τα παιδιά του θύματος ζήτησαν να αλλάξουν το επίθετο του πατέρα τους
- Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδουλίδης – Έδωσε σκληρή μάχη με την ασθένεια ALS
- Οι συνταγές της Μαρίκας Μητσοτάκη που έγραψαν ιστορία
- Συγκίνηση για το μνημόσυνο της Φώφης - Φωτό δική της και του Ανδρέα στη νέα πρόσοψη των γραφείων της Χαριλάου Τρικούπη
- Θεσσαλονίκη: «Λουκέτο» στο ιστορικό εστιατόριο «Νησιά» που έτρωγε η Βουγιουκλάκη
- Γιώργος Χριστοδουλίδης: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός – Το συγκινητικό «αντίο» του Τάσου Τρύφωνος
- Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός για την μετάλλαξη Omicron, την περιμέναμε
- Μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει σε 10 τ.μ.; Με ενοίκιο 0,77 ευρώ τον μήνα, ναι (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ποιος είναι ο «μυστικοπαθής γαλαζοαίματος» Σεΐχης, που αγοράζει ελιές στην Ελλάδα και τι σχέση έχει με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ
- Διπλή δολοφονία στην Κηφισιά από αστυνομικό: Τα παιδιά του θύματος ζήτησαν να αλλάξουν το επίθετο του πατέρα τους (βίντεο)
- Ιερέας... δίνει ρέστα και «πετσοκόβει» τους αντιεμβολιαστές: «Το λύκο τον βλέπς;», το βίντεο που έγινε viral
- Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδουλίδης, έδινε μάχη με την ασθένεια ALS
- Παγώνη: «Δεδομένη η τέταρτη δόση του εμβολίου» - Λάθος αν γίνει lockdown
- Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, τι λέει μελέτη του ΕΚΠΑ
- Υπολογισμός της αξίας ακινήτων με ένα κλικ από το Ελληνικό Κτηματολόγιο
- Μια ακόμα ευκαιρία για τα αυθαίρετα, αλλά με μεγάλα πρόστιμα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
- Το πιστοποιητικό εμβολιασμού τώρα και σε... μπρελόκ, τι σκέφτηκαν τρεις Θεσσαλονικείς (βίντεο)
- Ανατροπές σε αιγιαλό και δόμηση για επενδύσεις, τι προβλέπεται στο νέο σχέδιο νόμου
![Όμικρον, ΕΚΠΑ,omikron, ekpa](https://images32.inewsgr.com/4337/43373858/ti-gnorizoume-gia-ti-metallaxi-omikron-ti-leei-meleti-tou-ekpa-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον, τι λέει μελέτη του ΕΚΠΑ
- Ποιος είναι ο «μυστικοπαθής γαλαζοαίματος» Σεΐχης, που αγοράζει ελιές στην Ελλάδα και τι σχέση έχει με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ
- Το πιστοποιητικό εμβολιασμού τώρα και σε... μπρελόκ, τι σκέφτηκαν τρεις Θεσσαλονικείς (βίντεο)
- Ιερέας... δίνει ρέστα και «πετσοκόβει» τους αντιεμβολιαστές: «Το λύκο τον βλέπς;», το βίντεο που έγινε viral
- Διπλή δολοφονία στην Κηφισιά από αστυνομικό: Τα παιδιά του θύματος ζήτησαν να αλλάξουν το επίθετο του πατέρα τους (βίντεο)
- Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Χριστοδουλίδης, έδινε μάχη με την ασθένεια ALS
- Μια ακόμα ευκαιρία για τα αυθαίρετα, αλλά με μεγάλα πρόστιμα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
- Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκίνησε η χορήγηση, πώς γίνεται η αίτηση
- Υπολογισμός της αξίας ακινήτων με ένα κλικ από το Ελληνικό Κτηματολόγιο
- Παγώνη: «Δεδομένη η τέταρτη δόση του εμβολίου» - Λάθος αν γίνει lockdown
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Πολυχρονίου: Η επιστροφή της Μενεγάκη και το κίνημα #metoo
- Viral παπάς για τον κορωνοϊό: Η μούντζα σε αντιεμβολιαστές (VIDEO)
- Επίδομα Χριστουγέννων: Πότε πληρώνεται - Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι
- ΥΠΕΣ: Εντείνονται οι προκλήσεις , οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι
- Γιώργος Χριστοδουλίδης: Πέθανε ο ηθοποιός και μουσικός
- Μνημόσυνο για τη Φώφη Γεννηματά στο Α’ Νεκροταφείο
- «Μπάχαλο» στην Πορτογαλία για τις ευθύνες της παρωδίας στο Μπελενένσες – Μπενφίκα
- Κορωνοϊός: Στο νοσοκομείο ο Νίκος Στραβελάκης
- Λευκορωσία: «Πουλήσαμε τις περιουσίες μας για μια καλύτερη ζωή, αλλά οι διακινητές μας εξαπάτησαν» λένε μετανάστες
- Στην Αίγυπτο ο Χαρδαλιάς - Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει