Τι σημαίνει η πρόταση Τραμπ για εταιρικό φόρο 15% στα «made in USA»
Οι παρενέργειες από τους δασμούς και τη νέα πολιτική που ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς σκοπεύει να υλοποιήσει τις οικονομικές υποσχέσεις με τις οποίες έκανε προεκλογική εκστρατεία: Πρότεινε μια προσέγγιση της παγκόσμιας οικονομίας με καρότο και μαστίγιο, η οποία πιστεύει ότι θα βοηθήσει να λυθεί οριστικά η κρίση του πληθωρισμού και θα χρηματοδοτήσει
Ο Τραμπ μίλησε από την Ουάσινγκτον σε forum που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, παρουσιάζοντας ένα όραμα για την αμερικανική οικονομική ευημερία:
Χαμηλότεροι φόροι (15%) εντός των αμερικανικών συνόρων, δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να δραστηριοποιούνται εκεί. Αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις εκτός Αμερικής, φέρνοντας έσοδα που θα καλύψουν τα χαμένα έσοδα από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και θα οδηγήσουν σε περισσότερη αμερικανική παραγωγή για την ανάπτυξη της οικονομίας. Περισσότερο πετρέλαιο για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Μειώσεις στα επιτόκια για να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.Παρόλο που ο Τραμπ έχει εκφράσει διάφορες πτυχές του σχεδίου του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία, ποτέ δεν συνέδεσε όλα αυτά τα θέματα σε ένα μοναδικό όραμα για την επίλυση όλων όσων ταλαιπωρούν την αμερικανική οικονομία.
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι το σχέδιο του Τραμπ δεν είναι τόσο απλό για να επιτευχθεί - και, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό.
Πώς λέει ο Τραμπ ότι θα λειτουργήσει το σχέδιό τουΒήμα πρώτο: Χαμηλότεροι φόροι. Ο Τραμπ λέει ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% (από το 21% που είναι σήμερα). Αυτό, λέει, θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βήμα δεύτερο: Αύξηση των δασμών. Η προσφορά χαμηλότερης φορολογίας είναι καλή μόνο για τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα πράγματά τους στην Αμερική. Αν θέλουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ ενώ παράγουν προϊόντα στο εξωτερικό, θα υποστούν βαριές κυρώσεις με τη μορφή δασμών.
«Το μήνυμά μου προς κάθε επιχείρηση στον κόσμο είναι πολύ απλό: Ελάτε να φτιάξετε το προϊόν σας στην Αμερική και θα σας δώσουμε από τους χαμηλότερους φόρους από οποιοδήποτε άλλο έθνος στη Γη», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη. «Αλλά αν δεν φτιάξετε το προϊόν σας στην Αμερική, κάτι που είναι δικαίωμά σας, τότε πολύ απλά θα πρέπει να πληρώσετε δασμούς».
Ο Τραμπ προέβλεψε ότι οι δασμοί θα αποφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια -ίσως και τρισεκατομμύρια δολάρια- στο αμερικανικό Δημόσιο, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της Αμερικής και στις σχεδιαζόμενες φορολογικές περικοπές του.
Βήμα τρίτο: Μείωση του ενεργειακού κόστους. Ο Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να συνάψει συμφωνία με τον ΟΠΕΚ, το καρτέλ του πετρελαίου και έχει υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για την ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα προβλήματα με την πρόταση του Τραμπ σύμφωνα με το CNNΥπάρχουν πολλά κενά στη λογική του Τραμπ, όπως σημειώνουν εδώ και χρόνια οικονομολόγοι και ειδικοί σε θέματα πολιτικής από όλο το πολιτικό φάσμα.
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων είναι δαπανηρή. Ο Τραμπ το έχει ξανακάνει, το 2017, μειώνοντας τον ανώτατο συντελεστή εταιρικών φόρων στο 21% από 35%. Ενώ αυτό έδωσε ώθηση στην οικονομία, αυξάνοντας τους μισθούς και την παραγωγικότητα, τα οφέλη δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα φορολογικά έσοδα που διεύρυναν το έλλειμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανάλυση από το Booth School of Business του Σικάγο.
Όλοι αγαπούν τους χαμηλότερους φόρους. Όμως η Αμερική εμφανίζει ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο καθιστά τις δημοφιλείς κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όλο και πιο προβληματικές οικονομικά. Για να χρηματοδοτήσει αυτές τις υπηρεσίες και τις υπόλοιπες δουλειές που κάνει η κυβέρνηση, η Αμερική πρέπει να δανείζεται τεράστια χρηματικά ποσά με τη μορφή κρατικών ομολόγων.
Το πρόβλημα με τα ομόλογα: Όσο περισσότερο κατακλύζεις την αγορά με αυτά, τόσο περισσότερο πέφτει η τιμή τους. Και οι αποδόσεις - οι οποίες είναι συνδεδεμένες με όλα τα είδη των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των ενυπόθηκων δανείων - ανεβαίνουν.
Οι δασμοί είναι επίσης δυνητικά προβληματικοί: Το κόστος τους καταβάλλεται από τους Αμερικανούς εισαγωγείς, όχι από τους ξένους εξαγωγείς. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος αυτό μετακυλίεται στους Αμερικανούς καταναλωτές, γεγονός που μπορεί να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και να πλήξει την οικονομία.
«Νομίζω ότι η οικονομική του πολιτική είναι τρελή. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν έχουμε πολύ υψηλούς δασμούς», δήλωσε ο James Angel, καθηγητής στο Κέντρο Psaros για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές και την Πολιτική του Georgetown McDonough.
Η ζήτηση ενέργειας βρίσκεται σε ύφεση: Θα είναι δύσκολο να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου. Η ζήτηση είναι αδύναμη σε όλο τον κόσμο, καθώς οι οικονομίες -ιδιαίτερα η Κίνα- παλεύουν με τον πληθωρισμό και την αργή ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν ήδη τώρα περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Οι ενεργειακές εταιρείες δεν ζητούν επιτακτικά νέες μισθώσεις για γεωτρήσεις πετρελαίου, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη δημοπρασία γεωτρήσεων στο καταφύγιο άγριας φύσης της Αλάσκας που έλαβε μηδενικές προσφορές.
Και ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ μειώσει τις τιμές, τότε τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο θα μειωθούν, καθιστώντας δυσκολότερη τη χώρα να επενδύσει τα 600 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στην Αμερική που ο Τραμπ λέει ότι διαπραγματεύεται με τον πρίγκιπα.
Η μείωση των επιτοκίων είναι δουλειά της Fed, όχι του προέδρου: Η κεντρική τράπεζα διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της με σφοδρότητα. Ο Τραμπ έχει μεταδώσει στο παρελθόν την επιθυμία του να ασκήσει πιο άμεσο έλεγχο στις κινήσεις των επιτοκίων.
#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΦΟΡΟΣ #ΔΑΣΜΟΙ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο… Κολωνάκι πια δεν έχουμε ζωή
- Μίμης Δομάζος: Η γνωριμία με την Ηώ Θεοδώρου, ο γάμος με κουμπάρο τον Γιάννη Πάριο και η κόρη τους Πόπη – «Είναι αχώριστοι 40 χρόνια»
- Νεκρός βρέθηκε ο 67χρονος που αναζητούνταν με SILVER ALERT
- Μίτσκοσκι: Μένω έκπληκτος με την αντίδραση της επίσημης Αθήνας, η οποία ίσως οφείλεται σε δικούς της, εσωτερικούς λόγους
- Η εκτέλεση Βρανόπουλου από τη «17 Νοέμβρη» και το μυστήριο με τα τελευταία του λόγια
- «Άνοιξε ο δρόμος» για city break Βούλγαρων στη Θεσσαλονίκη
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Ιανουαρίου
- Σώοι εντοπίστηκαν οι τρεις αγνοούμενοι
- Βόρεια Μακεδονία: Μένω έκπληκτος για την αντίδραση της επίσημης Αθήνας, λέει ο Μίτσκοσκι
- Η Νατάσα Μποφίλιου ανακοίνωσε κι αυτή την αποχώρησή της από την παράσταση «Πες το Ψέματα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Το βότανο «εξολοθρευτής» του σακχαρώδη διαβητη
- Ανησυχία για το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου - Μπορεί να «χτυπησει» νησί στον Νότιο Ατλαντικό
- Ο Πάπας Φραγκίσκος θα εμφανιστεί σε ντοκιμαντέρ
- Τα σπέσιαλ επεισόδια του «5Χ5» επιστρέφουν - Πότε κάνουν πρεμιέρα για το 2025
- Τι σημαίνει η πρόταση Τραμπ για εταιρικό φόρο 15% στα «made in USA»
- Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης long Covid
- Γιάννης Δραγασάκης: Η «Αριστερή Παρένθεση» ήταν στην πραγματικότητα μια συνωμοσία ενάντια στη Δημοκρατία
- Γιατί αναβάλλεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
- Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 89-76 με ονειρικό δεκάλεπτο
- Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Σφιντέρσκι
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τι σημαίνει η πρόταση Τραμπ για εταιρικό φόρο 15% στα «made in USA»
- Προχωρούν οι προεργασίες για τον νέο κατώτατο μισθό
- Η Ελλάδα ενισχύει τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις
- Η ΔΕΗ και η PPC Inspectra, η ταλαιπωρία με την επιστρεπτέα προκαταβολή, η Master Drilling Greece και οι καθυστερήσεις με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων
- Ο Ξενοφών Κοντιάδης στο Dnews για το νέο του βιβλίο: Τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα
- Και θεωρίες συνωμοσίας στο ΠΑΣΟΚ
- Ανοίγει ο δρόμος για γαλάζιες «αποστρατείες»
- Γιάννης Δραγασάκης: Η «Αριστερή Παρένθεση» ήταν στην πραγματικότητα μια συνωμοσία ενάντια στη Δημοκρατία
- Για όλα φταίει η Όλγα…
- Γιατί αναβάλλεται η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς στο «Μανιφέστο»: Η Χαμάς χρησιμοποιεί αμάχους ως ασπίδες με πολύ κυνικό τρόπο
- Τραμπ: Η Ουκρανία δεν έπρεπε να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή
- Πάτρα: Στους δρόμους με τα τρακτερ σήμερα οι αγρότες - Φθάνουν στην Περιφέρεια στις 11.30 το πρωί
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 24 Ιανουαρίου
- Αίγιο: Με λαμπρότητα οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας
- Καιρός: Πότε επιστρέφουν το κρύο και τα χιόνια
- Ο ΟΗΕ ζητά τη «βιώσιμη» επιστροφή των προσφύγων στη Συρία
- Κίνηση τώρα: Τροχαίο στην άνοδο του Κηφισού – Ένας τραυματίας – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε θα μπουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από συμμορία που ξάφριζε σπίτια και επιχειρήσεις -Τρεις συλλήψεις