Το CERN γιορτάζει τα 70 του χρόνια

Η ιστορία της σωματιδιακής φυσικής είναι μια από τις σπουδαίες επιστημονικές ιστορίες του 20ου αιώνα και βασικός πρωταγωνιστής σε αυτήν την ιστορία είναι το CERN. Ο οργανισμός με αφορμή την 70η επέτειο κυκλοφόρησε ένα βίντεο με παλιές και νέες προκλήσεις.

Στην μεταπολεμική Ευρώπη πολλά διάσημα ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του Niels Bohr, διατύπωσαν την ιδέα ενός ευρωπαϊκού κέντρου για την πυρηνική φυσική.

Το 1949, ο Louis de Broglie πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διάσκεψη

να ιδρυθεί ένα εργαστήριο στο κέντρο της ηπείρου.

Την ίδια ώρα Isidor Rabi ώθησε τον νεοσύστατο Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) να «βοηθήσει και να ενθαρρύνει την δημιουργία περιφερειακών ερευνητικών εργαστηρίων προκειμένου να αυξηθεί η διεθνής επιστημονική συνεργασία».

Το 1951 η UNESCO αποφάσισε να δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Πυρηνική Έρευνα (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, CERN) και μέσα σε μήνες 11 ευρωπαϊκά έθνη είχαν υπογράψει. Η πόλη της Γενεύης, γεωγραφικά στο κέντρο της δυτικής Ευρώπης και στην ουδέτερη Ελβετία, επιλέχθηκε ως χώρος του εργαστηρίου του CERN και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1954.

Ήταν στις 29 Σεπτεμβρίου 1954 που επικυρώθηκε από 12 ευρωπαϊκά κράτη μέλη η σύμβαση για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Πυρηνική Έρευνα —που είναι διαχρονικά γνωστή ως «CERN».

Στα 70 χρόνια από τότε, τα κράτη-μέλη αυξήθηκαν σε 24, με συνδεδεμένα κράτη, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αλλά και με κράτη παρατηρητές όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Αυτό που ξεκίνησε ως ευρωπαϊκό έργο, σε ανταγωνισμό με άλλες ερευνητικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, εξελίχθηκε μια κοινό παγκόσμιο εγχείρημα.

Σήμερα το CERN είναι μια ζωντανή κοινότητα 17.000 ατόμων, που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 110 εθνικότητες.

Με πολλά μυστήρια της θεμελιώδους φύσης του Σύμπαντος να έχουν αποκαλυφθεί, το CERN συνεχίζει αυτό το εμπνευσμένο ταξίδι εξερεύνησης.

Η 70χρονη ιστορία του Οργανισμού είναι πλούσια σε πρωτοποριακά επιτεύγματα τόσο στην φυσική όσο και στην τεχνολογία.

{https://www.youtube.com/watch?v=dKX7PWxaEKA}

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επωφελούνται από τις πρωτοποριακές εφευρέσεις του Οργανισμού στην καθημερινή τους ζωή, εφευρέσεις όπως ο Παγκόσμιος Ιστός (το 1989 από τον Tim Berners-Lee, ερευνητή του CERN, που έγινε ένα ουσιαστικό εργαλείο για την παγκόσμια επικοινωνία, την πληροφόρηση και το εμπόριο) αλλά και νέες θεραπείες για τον καρκίνο.

Η Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET), μια τεχνική απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την διάγνωση ασθενειών όπως ο καρκίνος χρησιμοποιεί αρχές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στους επιταχυντές σωματιδίων.

Επίσης, η θεραπεία αδρονίων, η οποία χρησιμοποιεί σωματίδια όπως πρωτόνια και ιόντα άνθρακα, προσφέρει πιο ακριβείς και λιγότερο επιβλαβείς θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο.

Το πιο άπιαστο σωματίδιο στη φυσική - το μποζόνιο Higgs - ανακαλύφθηκε επίσης εκεί.

Το CERN είναι απόδειξη ότι η υποστήριξη της επιστήμης που βασίζεται στην περιέργεια οδηγεί σε καινοτομίες που προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, νέες επιχειρήσεις και τελικά οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Η επέτειος του CERN έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του, καθώς νέος Γενικός Διευθυντής ή Διευθύντρια για το CERN θα επιλεγεί αυτό το φθινόπωρο, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών του οργανισμού.

#CERN
Keywords
Τυχαία Θέματα
CERN,