Το ΕΚΑΣ φεύγει, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τους συνταξιούχους έρχεται

Η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων, ο οποίος θα ενσωματωθεί στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο υπογράμμισε στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ των αντισταθμιστικών μέτρων του ΕΚΑΣ.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό

του 2020, υπογράμμισε ότι 971 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συνταξιούχων. Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που κατήργησε την καταβολή του ΕΚΑΣ καθώς και των αντισταθμιστικών μέτρων.

Εν συνεχεία, ανέφερε πως τα ποσά ήδη καταβάλλονται στους δικαιούχους από τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ τυχόν εκκρεμότητες σε σχέση με τον έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων θα επιλυθούν το προσεχές διάστημα. Ο Υφυπουργός Εργασίας απάντησε συνολικά σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ειδικοτερα στην ερώτηση με θέμα: «Τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων του Περιφερειακού Καταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλίας (πρώην ΟΓΑ)», που ήταν από τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κα Ευαγγελία Λιακούλη ανέφερε πως η ενοποίηση του ΕΦΚΑ έγινε μόνο στα χαρτιά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης εξακολουθούν να λειτουργούν 23 διαφορετικά λογισμικά συστήματα ενώ στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται και ο ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ ο οποίος θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από την άνοιξη του 2017.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, γνωρίζει πολύ καλά τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα.

Εν συνεχεία, ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως ήδη οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής του ΕΦΚΑ που αφορούν στην έκδοση συντάξεων έχουν ενισχυθεί με την επιστροφή ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ έχουν παγώσει και οι αποσπάσεις και μετατάξεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του φορέα.

Τέλος, όπως επεσήμανε το 2020 θα αποτελέσει έτος ψηφιακού μετασχηματισμού και με την ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και τη μετάβαση στον E- EFKA, οι χρόνοι θα μειωθούν σημαντικά ενώ θα μειωθεί ο φόρτος εργασίας για τους υπαλλήλους, καθώς το 90% των συντάξεων θα μπορεί μέχρι το 2021 να εκδίδεται αυθημερόν και ψηφιακά.

Στην επόμενη ερώτηση με θέμα: «Μετατροπή του επιδόματος Ανεργίας και του επιδόματος ΚΕΑ (για όσους δύνανται να εργαστούν) σε επίδομα εργασίας», του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου υπογράμμισε πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας ισχυρής οικονομίας, η οποία θα βασίζεται στην παραγωγή και στις επενδύσεις και όχι σε μια αδιέξοδη επιδοματική πολιτική.

Συγκεκριμένα σε σχέση με το Κ.Ε.Α., ο κ. Μηταράκης τόνισε πως το συγκεκριμένο επίδομα απευθύνεται σε νοικοκυριά τα οποία διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως ο τρίτος πυλώνας είναι ο πιο κρίσιμος καθώς σε αυτόν προβλέπεται η επανένταξη στην αγορά εργασίας των μελών των οικογενειών αυτών, μέσα από την κατάρτιση και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα