Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Δαμασκό: Τα χημικά όπλα του Άσαντ και η ανοιχτή πληγή του 1967

Χημικά όπλα και Υψίπεδα το Γκολάν: Το Ισραήλ επινοεί νέες αφορμές για να συνεχίσει την επεκτατική του πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Νέες ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν την Τρίτη τη Δαμασκό, λίγη ώρα αφότου ΜΚΟ ανέφερε πως η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ εξαπέλυσε περίπου 250 επιδρομές στην Συρία μέσα στις 48 ώρες που μεσολάβησαν από την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), οι ένοπλες δυνάμεις

του Ισραήλ πλήττουν από την Κυριακή τις κυριότερες εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «κατέστρεψαν τις κυριότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία» - μεταξύ των οποίων αεροδρόμια, ραντάρ, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, κέντρα έρευνας του στρατού - προκάλεσαν ζημιές ή βύθισαν σκάφη του συριακού πολεμικού ναυτικού ενώ έπληξαν επίσης μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Λαττάκειας.

Το SOHR λέει ότι υπήρξαν εκατοντάδες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, μεταξύ άλλων σε μια τοποθεσία στη Δαμασκό που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη πυραύλων από Ιρανούς επιστήμονες, ενώ τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως χτυπήθηκε ακόμη ερευνητικό κέντρο με ύποπτους δεσμούς με την παραγωγή χημικών όπλων.

Το Ισραήλ διαμηνύει πάντως ότι ενεργεί για να εμποδίσει να πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ο οπλισμός του συριακού στρατού.

Ανησυχία για τα χημικά όπλα της Συρίας

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα αφοπλισμού Ιζούμι Νακαμίτσου δήλωσε ότι η τελευταία αναφορά της Συρίας προς τον διεθνή παρατηρητή χημικών όπλων «δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής και πλήρης».

Αυτό σημαίνει ότι «δυνητικά μεγάλες ποσότητες χημικών πολεμικών όπλων» στη Συρία θα μπορούσαν να μην έχουν καταγραφεί από τους διεθνείς μηχανισμούς επιτήρησης, σημείωσε. Δεν είναι γνωστό πού και πόσα χημικά όπλα διαθέτει η Συρία, αλλά πιστεύεται ότι ο πρώην πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ διατηρούσε αποθέματα.

Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ανεξάρτητα από την ύπαρξη έγκυρου στρατιωτικού στόχου. Η Συρία υπέγραψε τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του OPCW [σ.σ. Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] το 2013, ένα μήνα μετά την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστια της Δαμασκού με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα σαρίν, που άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς.

Οι φρικιαστικές εικόνες του βασανιστικού θανάτου εκατοντάδων αμάχων συγκλόνισαν τον κόσμο. Η Δύση δήλωσε τότε ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί μόνο από την κυβέρνηση, αλλά ο Άσαντ κατηγόρησε την αντιπολίτευση.

Παρά το γεγονός ότι ο OPCW και ο ΟΗΕ κατέστρεψαν και τους 1.300 τόνους χημικών που είχε δηλώσει η συριακή κυβέρνηση, οι επιθέσεις με χημικά όπλα στη χώρα συνεχίστηκαν.

Ανάλυση του BBC το 2018 επιβεβαίωσε ότι μεταξύ 2014 και 2018, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας τουλάχιστον 106 φορές.

Τη Δευτέρα, ο OPCW δήλωσε ότι επικοινώνησε με τη Δαμασκό «με σκοπό να τονίσει την ύψιστη σημασία της διασφάλισης της προστασίας όλων των υλικών και των εγκαταστάσεων που σχετίζονται με χημικά όπλα».

Ανοιξει ξανά μια από τις «πληγές» του 1967;

Τη Δευτέρα, παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των στρατευμάτων του να περνούν από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στην αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στη Συρία, όπου εδρεύουν ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Αυτό συμβαίνει μία ημέρα αφότου ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο στρατός του έχει καταλάβει προσωρινά τον έλεγχο της λεγόμενης περιοχής διαχωρισμού, λέγοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης του 1974 «κατέρρευσε» με την κατάληψη της χώρας από τους αντάρτες.

Τα Υψώματα του Γκολάν είναι ένα βραχώδες οροπέδιο περίπου 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) νοτιοδυτικά της Δαμασκού.

Το Ισραήλ κατέλαβε το Γκολάν από τη Συρία στα τελευταία στάδια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967 και το προσάρτησε μονομερώς το 1981. Η κίνηση αυτή δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς, αν και οι ΗΠΑ επί Τραμπ το έκαναν μονομερώς το 2019.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι IDF έκαναν ένα «πολύ περιορισμένο και προσωρινό βήμα» αποκλειστικά για «λόγους ασφαλείας».

Υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας παρά μόνο για την υπεράσπιση των πολιτών του.

Ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε εν τω μεταξύ ότι ο ισραηλινός στρατός θα «καταστρέψει τα βαριά στρατηγικά όπλα» της Δαμασκού - συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών και αντιαεροπορικών συστημάτων.

Όπως διαβάζουμε στο BBC, το Ισραήλ είναι πιθανότατα πιο «ευαίσθητο» όσον αφορά τα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς η οικογένεια του ηγέτη της HTS Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι έχει ρίζες εκεί. Χιλιάδες ισραηλινοί έποικοι ζουν τώρα στην περιοχή μαζί με περίπου 20.000 Σύριους, οι περισσότεροι εκ των οποίων Δρούζοι, οι οποίοι παρέμειναν εκεί μετά την κατάληψή της.

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία δεν είναι κάτι καινούργιο. Το Τελ Αβίβ έχει αναγνωρίσει προηγουμένως ότι πραγματοποίησε εκατοντάδες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια σε στόχους που, όπως λέει, συνδέονται με το Ιράν και συμμαχικές ένοπλες ομάδες όπως η Χεζμπολάχ.

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία φέρονται να είναι πιο συχνά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, ως απάντηση στις διασυνοριακές επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες στο Λίβανο και τη Συρία.

#ΙΣΡΑΗΛ #ΣΥΡΙΑ #ΕΜΦΥΛΙΟΣ_ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα