Τον «Παρμενίωνα» θα παρακολουθήσει την Πέμπτη ο Μητσοτάκης στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρακολουθήσει την Πεμπτη την άσκηση «Παρμενίωνας» των Ενόπλων Δυνάμεων στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο ανοίγοντας την κάνουλα των προσφύγων και προσπαθεί μέσω των γεωτρύπανων στην Κύπρο να δημιουργήσει

τετελεσμένα για την συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η άσκηση Παρμενίων 2019, όπως και κάθε χρόνο θα είναι μια άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάζεται και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων.

Νέα NAVTEX στο Καστελλόριζο

Είναι προφανές πως με τις συνεχείς παράνομες NAVTEX που εκδίδει η Άγκυρα, επιχειρεί να μετρήσει να αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Μια από αυτές είναι και η κίνηση με το παλιό ερευνητικό «Bilim 2» που με ιδιαίτερα δύσκολο καιρό, η Άγκυρα υποχρέωσε το πλήρωμά του να κατευθυνθεί στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου.

Παρά την απάντηση που έλαβε από το Πολεμικό μας Ναυτικό, η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX το πρωί της Δευτέρας (16/09) διατηρώντας το ερευνητικό σκάφος Bilim 2 στην περιοχή του Καστελόριζου για «επιστημονικές έρευνες» και προκαλώντας νέα ανησυχία για τα τουρκικά σχέδια.

Η περιοχή του Καστελόριζου αποτελεί ένα από τους πιο κρίσιμους ενεργειακούς κόμβους στην περιοχή μας, και σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος για την Άγκυρα, αναφορικά με την «ένωση με τη λιβυκή ΑΟΖ». Το «γκριζάρισμα» του Καστελόριζου και ανοικτά του νησιού είναι μια αναμενόμενη κίνηση, η οποία όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με την νέα τουρκική αναγγελία (1015/19) το Bilim 2 θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές – κλιματολογικές έρευνες από 16-18 Σεπτεμβρίου σε μια εκτεταμένη περιοχή η οποία εκτείνεται ανατολικά και νότια του Καστελόριζου επικαλύπτοντας και πάλι μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πάντως οι ωκεανογραφικές έρευνες δεν έχουν σχέση με τις σεισμογραφικές, καθώς γίνονται σε «στήλη ύδατος» με συλλογή δειγμάτων και δεν αφορούν στην υφαλοκρηπίδα. Όμως η επιλογή των σημείων που γίνεται η επιστημονική έρευνα του Bilim-2 έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει στις διεκδικήσεις της Τουρκίας επι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα