Τουρκία: Ανοίγει την βεντάλια των διεκδικήσεων ενώ το Oruc Reis παραμένει εντός υφαλοκρηπίδας

Έκτακτη συνάντηση θα γίνει μεταξύ Δένδια και του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο την Παρασκευή, μετά τις εξελίξεις με το Oruc Reis, ενώ παράλληλα, αποφασίστηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Την ίδια ώρα, το Oruc Reis κινείται βορειοανατολικά, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν σε απόσταση αναπνοής. Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να ανοίγει την βεντάλια των διεκδικήσεων δημιουργώντας νέο θέμα στη Θράκη. Όλες οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. 

Σε επιφυλακή
οι Ένοπλες Δυνάμεις - Παραμένει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Η παρακολούθηση της πορείας του Oruc Reis συνεχίζεται με τις Ενοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους Τούρκους. Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο άλλαξε πορεία και κινείται νοτιοανατολικά, ενώ τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σχηματίσει προστατευτικό κλοιό γύρω από αυτό.

Την ίδια ώρα η τουρκική μονταζιέρα συνεχίζει να εργάζεται πυρετωδώς δημιουργώντας προπαγανδιστικά βίντεο με το ωκεανογραφικό σκάφος και κάνοντας επίδειξη ισχύος με τον τουρκικό στόλο.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Oruc Reis: Τα σενάρια πίσω από την τακτική των Τούρκων

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα σενάρια για την αλλαγή ρότας του Oruc Reis, κανένα εκ των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι τρία:

Να έχει ξεκινήσει τις έρευνες και τη συλλογή των πληροφοριών, δηλαδή να σαρώνει το βυθό κινούμενο εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.

Να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων
Να ξεκινά την επιστροφή του στην Αττάλεια.

Έκτακτη συνδρίαση και στο Πεντάγωνο

Σημειώνεται ότι, τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Και θέμα μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη ανοίγει τώρα η Τουρκία

Μεσούσης της κρίσης με το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανοίγει θέμα Θράκης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν παραβιάζει τα δικαιώματα στην εκπαίδευση της μειονότητας.

Ο Tούρκος εκπρόσωπος, με γραπτή δήλωσή του, κάνει λόγο για συστηματική πολιτική της Ελλάδας για κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα, τα τελευταία 25 χρόνια, με πρόσχημα τα μέτρα οικονομικής λιτότητας, «κλείνει προσωρινά» μειονοτικά σχολεία, χωρίς να συμβουλεύεται -όπως ανέφερε- την ίδια τη μειονότητα.

Ως τελευταίο παράδειγμα αυτής της πρακτικής ανέφερε το κλείσιμο οκτώ μειονοτικών δημοτικών σχολείων στη Θράκη.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η πρακτική αυτή της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος.

Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών της μειονότητας με διάφορα πρόσχημα και να ανοίξετε ξανά αυτά τα σχολεία».

Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες της ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης».

Keywords
Τυχαία Θέματα