Τους μιμητές του serial killer «Ορέστη» φοβούνται στην Κύπρο - «Προσοχή γιατί η βία διδάσκεται»

Αν μελετήσει κάποιος το παρελθόν της ανθρωπότητας, τον ανθρώπινο ψυχισμό και τοπογραφία, θα δούμε ότι ο άνθρωπος κουβαλά μέσα του έναν Διόνυσο και έναν Απόλλωνα, έναν Θησέα και έναν Μινώταυρο, δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (19:40) ο ψυχολόγος Άθως Ερωτοκρίτου, με αφορμή τις δολοφονίες που συγκλόνισαν την Κύπρο.

«Ζούμε μέσα σε μια κοινωνία στην οποία συμβαίνουν πολλά πράγματα και το πνεύμα τους κατευθύνει σε συμφέροντα μονοπωλιακά και πολέμους. Είμαστε μακριά από το 'όλοι για έναν και ένας για όλους'. Δυστυχώς,

το θέμα της κοινωνίας και το θέμα της παιδείας και των ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι η βία διδάσκεται. Δυστυχώς, η βία σερβίρεται στους νέους».

«Οι βιαστές σερβίρονται σαν ήρωες και στην τηλεόραση και στα καρτούν και στα παιχνίδια και στα κινηματογραφικά έργα», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως, ακόμη και το επίθετο που δόθηκε -«serial killer»- είναι χολιγουντιανό επίθετο, την ώρα που η ελληνική ονομασία είναι κατά συρροή δολοφόνος.

Αυτό, όπως είπε, ενέχει και τον κίνδυνο κάποιος να εκδηλώσει μια μιμητική συμπεριφορά ή ταύτιση.

Με έρευνα που κάναμε το 1980, προέκυψε ότι ένα παιδάκι μέχρι 6 χρονών βλέπει περίπου 6000 πράξεις βίας στα ΜΜΕ και ώσπου να γίνει 18 βλέπει 200 χιλιάδες. Είναι η εξοικείωση με τη βία.

«Εμείς έχουμε χάσει το μέτρο, σε μια κοινωνία ανθρωποφαγική», είπε.

Παρά την εμπειρία του με δολοφόνους, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως αυτή η περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική: «Υπάρχουν δολοφόνοι που θέλουν υποτίθεται να καθαρίσουν την κοινωνία από τις αμαρτίες της, μια άλλη κατηγορία του σαδιστή για να μεγιστοποιήσει την ηδονή, άλλη που του αρκέσει να εξουσιάζει τα θύματα και αυτός που σκοτώνει για οικονομική αμοιβή. Είναι αυτός που αισθάνεται πως έχει τραυματιστεί στην παιδική του ηλικία και θέλει να εκδικηθεί. Αν δεν μελετήσουμε τον ανθρώπινο ψυχισμό και καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος κρύβει μέσα του τον πρωτόγονο ενστικτογενή άνθρωπο, δεν θα μπορέσουμε να καταλάβουμε την ψυχολογία του».

«Το χέρι του εγκληματία δεν το οπλίζει μια εγνωσμένη συναίσθηση του δικαίου, αλλά μια σκοτεινή, ασυνείδητη δύναμη», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως θύματα δεν είναι μόνο αυτά που σκότωσε ο δολοφόνος, αλλά ολόκληρη η κοινωνία, και τόνισε την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης και των λειτουργών της αστυνομίας που ασχολούνται με τους φόνους, για να μην έχουν μετατραυματικό στρες.

Πηγή: sigmalive

Keywords
Τυχαία Θέματα