«Τρένο» πάνε οι ηλεκτρονικές αγορές στην Ελλάδα - Τι αγοράζουν περισσότερο οι Έλληνες

Αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο οι ηλεκτρονικές αγορές προϊόνων στην Ελλάδα. Το 70% των πωλήσεων αφορά μόδα, αξεσουάρ, τρόφιμα ποτά και είδη φαρμακείου.

Μπορεί μέχρι και προ διετίας το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα να κατέγραφε ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, ωστόσο, σήμερα, οι αποστολές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 30%, σε σχέση με πέρυσι - με την τάση να φαίνεται περαιτέρω ανοδική - ενώ το 70% των προϊόντων που αγοράζονται αφορούν κυρίως τομείς όπως

μόδα - αξεσουάρ, τρόφιμα, ποτά και είδη φαρμακείου, όπως τόνισε ο διευθυντης της Ελληνικής Περιφέρειας της DHL Express για την Ελλάδα, 'Αρης Σφακιανάκης, μιλώντας από το βήμα του Export Summit VI, που πραγματοποιεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, οι δυνατότητες που δίνει το διασυνοριακά ηλεκτρονικό εμπόριο, που αναπτύσσεται με διπλάσια ταχύτητα έναντι του εγχώριου, καταγράφονται ιδιαίτερα μεγάλες και για τους εξαγωγείς, οι συνήθειες των αγοραστών αλλάζουν ραγδαία, ενώ ένας στους επτά καταναλωτές που αγοράζουν μέσω διαδικτύου, προτιμούν προϊόντα άλλης χώρας. Επίσης, το 58% των δυνητικών χρηστών Internet θα προβούν σε αγορές μέσω του διαδικτύου φέτος και το 2019 υπολογίζεται ότι η Online διεθνής αγορά λιανικής θα αντιστοιχεί στο 13% της καταναλωτικής δαπάνης. Ο κ. Σφακιανάκης, υπογράμμισε, ακόμα, ότι οι πωλήσεις με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως υπολογίζονται σε 40.000 δολάρια το λεπτό, ενώ τόνισε ότι την ημέρα του Black Friday, το 40% των νέων ψώνισαν με τη χρήση smart phone ή tablet. Σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε οι Online συνδεδεμένες συσκευές υπολογίζονται σε 16 δισ., φέτος 1,6 δισ. πελάτες αναμένεται να προχωρήσουν σε αγορές μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, με τις παγκόσμιες πωλήσεις το 2019 να εκτιμώνται σε 3,4 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, ως το 2020 θα επενδυθούν 900 δισ. δολάρια στις διασυνοριακές αγορές, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο τρέχει με ρυθμό 25% ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Απόδοση επενδύσεων 1.900%, με το ποσοστό αρχικά να διαμορφωνόταν στο 75%, πέτυχε μια μικρή εταιρεία λιπασμάτων στην Κατερίνη, που τόλμησε να υιοθετήσει το e-commerce, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Line Group EU. Alibaba Global Service Partner, Πάρης Παναγιωτίδης. Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διάστημα πέντε μηνών πέτυχε το 26% του τζίρου της να αφορά σε εξαγωγές (αρχικά δεν πραγματοποιούσε καθόλου) μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας πωλήσεων Alibaba.com, που αποτελεί ένα μεγάλο Β2Β website, με παρουσία σε 190 χώρες, δύο εκατομμύρια πωλητές και 260 εκατ. αγοραστές.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτίδη, μέχρι σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες που διενεργούν πωλήσεις μέσω της Alibaba δεν ξεπερνούν τις 150, κάποιες από αυτές είναι μεγάλου μεγέθους, αλλά οι περισσότερες αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδόν 600 είναι οι εταιρείες από την Ελλάδα που απλώς αναρτούν παρουσίαση προϊόντων στο συγκεκριμένο site.

Στα επιτυχημένα ελληνικά παραδείγματα ηλεκτρονικών πωλήσεων συμπεριλαμβάνεται και εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, που παράγει χειροποίητα πλεκτά γυναικεία ενδύματα, που μέσω internet και διασυνοριακά, πωλεί 10.000 τεμάχια το έτος, κάνει εξαγωγές σε 40 χώρες και το 45% των αγοραστών της είναι πλέον πελάτες της, ενώ κατέγραψε αύξηση 30% στις express αποστολές.

Σε 6,4 τρισ. δολ στη βιομηχανία από την ψηφιακή οικονομία

Προστιθέμενη αξία ύψους 6,4 τρισ. δολαρίων υπολογίζεται ότι θα δώσει, σε βάθος 10ετίας στην παγκόσμια βιομηχανία, η ψηφιακή οικονομία και οι κερδισμένοι θα είναι αυτοί που θα αντιληφθούν τι ακριβώς είναι η 4η Βιομηχανική επανάσταση, την οποία κάνουν - μεταξύ άλλων - οι τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής, των robotics, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των διαστημικών τεχνολογιών, είπε από το βήμα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς. Οπως επισήμανε, η 4η Βιομηχανική επανάσταση μπορεί να συνάδει σε ευκαιρία και πρόκληση, αλλά δεν είναι πανάκεια, αφού υπάρχουν "κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγουμε". Κατά τον ίδιο, αυτό που πρέπει να γίνει, είναι "σωστή διαχείριση της σοφής γνώσης που υπέρπαράγουμε και δεν χρησιμοποιούμε ούτε το 5% για το καλό της ανθρωπότητας".

Ο διευθυντής πωλήσεων της Cisco Systems, Νικόλας Μποτίνης, ανέφερε ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αν και ακολουθούν διαφορετικό ρυθμό. Πάντως, όπως επισήμανε, η Eλλάδα από το 2010 δεν έχει κάνει βήματα μετασχηματισμού, πιθανότατα λόγω οικονομικής κρίσης και έλλειψης πόρων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, "βάσει του Digital Country Index, η χώρα μας βρίσκεται στην 12 θέση στην Ευρώπη και αρκετά υψηλά στις αναζητήσεις ενδιαφερόμενων. Έτσι, στον παγκόσμιο ιστό, οι παγκόσμιοι πολίτες "ψάχνουν" την Ελλάδα στον τουρισμό, αλλά και στις εξαγωγές προϊόντων, χωρίς όμως να εστιάζουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, πιθανότατα επειδή, οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες, μικρού μεγέθους, δεν είναι δραστήριες στο διαδίκτυο", είπε. Πρόσθεσε, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία δυναμική προσπάθεια, που βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές που είναι τα εξής: απλοποίηση διαδικασιών, ενοποίηση δομών και η υϊοθέτηση απλών, έξυπνων και ασφαλών διαδικασιών.

Οι πρώτοι ωφελημένοι από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μίας επιχείρησης είναι οι πελάτες, καθώς απολαμβάνουν πλουσιότερη customer experience, είπε, ο διευθυντής τμήματος υποστήριξης πωλήσεων τεχνολογίας, Oracle Hellas, Φραγκίσκος Ζερβός, υπογραμμίζοντας ότι σημαντικά ωφελημένο είναι και το οικοσύστημα των συνεργατών. "Τα μεγαλύτερα οφέλη απολαμβάνει η εταιρεία που μετασχηματίζεται, επειδή εφαρμόζει αποδοτικότερες, εξυπνότερες και ασφαλέστερες διαδικασίες και λειτουργίες", επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα