Τροπολογία Καιρίδη για μετανάστες: Η διαφοροποίηση Σαμαρά, η κομματική πειθαρχία και η παραδοχή για έλλειμμα έγκαιρης ενημέρωσης

Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν πως η σημερινή ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τις άδειες διαμονής σε μετανάστες εργαζόμενους δεν θα κρύβει εκπλήξεις για την κυβερνητική πλειοψηφία, η δημόσια διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και η ανάγκη προσφυγής στην κομματική πειθαρχία συνιστά μία πολιτική δοκιμασία για τη ΝΔ.

Η εξαίρεση μόνο του πρώην πρωθυπουργού από την κομματική πειθαρχία, είναι σαφές

ότι περιορίζει το ζήτημα όσον αφορά την ψηφοφορία, μόνο στον κ. ίδιο τον κ. Σαμαρά, στον οποίο αναγνωρίζεται ευρύτερος βαθμός αυτονομίας λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην πρωθυπουργού και μένει να φανεί σήμερα εάν η διαφοροποίηση αυτή θα γίνει μέσω αποχής ή με αρνητική ψήφο.

Η απήχηση που έχουν οι απόψεις του στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ συνιστά ωστόσο μία αδιαμφισβήτητη πολιτική πραγματικότητα για το κυβερνών κόμμα καθώς τις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού συμμερίστηκαν και δημόσια γαλάζιοι βουλευτές (Θ. Πλεύρης, Κ.Καραγκούνης) οι οποίοι θα υπερψηφίσουν μόνο επειδή υφίσταται κομματική πειθαρχία.

Στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ τίθεται εξάλλου με έμφαση το ζήτημα της πλημμελούς ενημέρωσης των ίδιων των βουλευτών, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για το περιεχόμενο μιας τέτοιας τροπολογίας.

Το γεγονός ότι έπρεπε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, η οποία να έχει γίνει και νωρίτερα φαίνεται να αναγνωρίζεται και από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο να μιλά στον Ant1 για "έλλειμμα ενημέρωσης" για τον σκοπό της ρύθμισης.

Αυτό το έλλειμμα επιχείρησαν να καλύψουν το τελευταίο τετραήμερο, μετά την παρέμβαση του κ. Σαμαρά, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις οι υπουργοί Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης και Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Στόχος τους όχι μόνο να απαντήσουν στις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και να ενημερώσουν για τα χαρακτηριστικά και τους σκοπούς αυτής της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που δόθηκαν μέσω αυτών η επίμαχη τροπολογία δεν αφορά ούτε “ελληνοποίηση”, ούτε νομιμοποίηση μεταναστών, δεν τροποποιείται το καθεστώς χορήγησης αδειών διαμονής το οποίο είναι σε ισχύ από το 2014 και δεν παρέχονται έγγραφα νομιμοποίησης ή οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα.

Κατηγορηματική είναι επίσης η διαβεβαίωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι η διάταξη δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, την οποία το ίδιο εξακολουθεί χαρακτηρίζει ως "αυστηρή αλλά δίκαιη" λέγοντας ότι έχει μειώσει κατά 85% τις ροές και έχει επισπεύσει τη διαδικασία απονομής- ή μη - ασύλου στους αιτούντες με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις να έχουν μειωθεί κατά 90%.

Η ρύθμιση εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι αφορά περίπου 30.000 μετανάστες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.

Στην ουσία πάντως μάλλον καλύπτει ένα μόνο μέρος των αναγκών που υφίστανται στον αγροτικό τομέα.

Τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η σχετική δημόσια συζήτηση μετά από δηλώσεις υπουργών αλλά και δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης που έκαναν λόγο τότε για πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει έως και σε 300.000 "νομιμοποιήσεις", ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε ότι σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης.

Η δημόσια συζήτηση που είχε ανοίξει και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει και τότε αντιδράσεις στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ και υπήρξε και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι δεν θα γίνουν "ούτε ελληνοποιήσεις ούτε νομιμοποιήσεις" που επικαλούνται συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και για την οποία ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει ότι ισχύει και σήμερα.

Οι πληροφορίες την περίοδο εκείνη την περίοδο έκαναν λόγο μάλιστα για επεξεργασία νομοσχεδίου, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλούσε για μία "λελογισμένη παρέμβαση χωρίς να δημιουργείται κανένας νέος μαγνήτης για προσέλκυση περαιτέρω μεταναστευτικών ροών".

Keywords
Τυχαία Θέματα