Τσακρής: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να ελέγξουμε την πανδημία

Την άνοδο των κρουσμάτων σήμερα, Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθανάσιος Τσακρής.

«Λίγο έκπληξη ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν σήμερα που ξεπέρασε τα 3.000. Οι άλλοι δείκτες όπως είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία είναι αναμενόμενο
να αυξάνονται. Θα το δούμε να αυξάνονται ακόμη τις επόμενες μέρες. Αλλά θα πρέπει και τον αριθμό των κρουσμάτων να το δούμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Παρατηρείται γενικά τις τελευταίες ημέρες και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μια επιβράδυνση στον αριθμό των νέων περιστατικών, αλλά έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας και σε ορισμένες Περιφέρειες της Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας όπως στη Λάρισα, συνεχίζει να είναι επιθετικός ο ρυθμός αύξησης, που δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε έναν σχετικό έλεγχο της πανδημίας», επεσήμανε ο καθηγητής. Για την πίεση που αναμένεται να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας επεσήμανε ότι αυτό έχει φτάσει στα όριά του και κλίνες μετατρέπονται σε μονάδες Covid ή εντατικής θεραπείας για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά. «Χρειάζεται ιδιαίτερη ενίσχυση και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο να ελέγξει το νόσημα, να μπορεί να αντιμετωπίσει σωστά τα ύποπτα περιστατικά, να μην φτάνουν τα ύποπτα περιστατικά στο νοσοκομείο σε μια δύσκολη κατάσταση που είναι μη εύκολα διαχειρίσιμη, υψηλού κινδύνου, όπως επίσης και να μπορεί να γίνει καλά η επιλογή ασθενών που έχουν τους παράγοντες κινδύνου οι οποίοι συσχετίζονται με σοβαρές επιπλοκές». Για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού σημείωσε «έλεγα ότι είναι αρκετά δύσκολο να φτάσει ο χρόνος των λίγων εβδομάδων. Μόλις αρχίσαμε να βλέπουμε μια επιβράδυνση και μια σταθεροποίηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, εξαρτάται και πώς θα λειτουργήσει η κοινωνία συνολικά απέναντι στα μέτρα και πόσο σχολαστικά θα εφαρμοστούν. Είναι και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη σε κάποιες περιοχές τα lockdown γίνονται πιο αυστηρά, αλλά ο ιός συνεχίζει να έχει αυξητική τάση». Αναφορικά με lockdown ακορντεόν είπε: «Όλα είναι πιθανά. Όλα είναι σενάρια και όλα θα εκτιμηθούν από τους δείκτες τους επιδημιολογικούς και τους δείκτες αντοχής του συστήματος υγείας. Όποια κίνηση γίνει με επιστροφή σε κάποια μερική κανονικότητα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά με συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα για να έχει επιτυχία η όποια απόπειρα επιστροφής στην κανονικότητα».
Keywords
Τυχαία Θέματα