Τσίπρας για φρεγάτες: Νομίζει ότι ψωνίζει γραβάτες από πολυκατάστημα

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας, και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική

της χώρας που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».

Συνεχίζοντας ανέφερε «δεν θα υπονοήσω ποτέ έλλειμμα πατριωτισμού για κανένα κόμμα παρά τις διαφορές που έχουμε», ωστόσο πρόσθεσε: «Ποια ήταν η παράταξη που χρεοκόπησε την χώρα και ποια την έβγαλε από τα μνημόνια;». Αφού υποστήριξε ότι «αναδείξατε νέο δόγμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας που αποστασιοποιείται από την λογική του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή», μιλώντας για το οικονομικό κόστος είπε: «ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες» και ρώτησε: «πόσο θα φθάσει τελικά ο λογαριασμός»;

Δεν είναι μία συμφωνία ισότιμων εταίρων

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το κείμενο που υπογράφθηκε από την κυβέρνηση "δεν είναι μια συμφωνία ισότιμων εταίρων". Μάλιστα αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει αντιρρήσεις.

Ειδικά για την αμυντική συνδρομή της Γαλλίας είπε ότι "είναι μεν θετικό ότι η Γαλλία στηρίζει την ελληνική επικράτεια" όμως η συμφωνία "προβλέπει ρητά την στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια". Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις κινήσεις του Oruc Reis τον Αύγουστο του 2020 λέγοντας ότι "η κρίση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα ήταν στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα". Ανέφερε πως "αν είχαμε αυτή την συμφωνία την είχαμε επικυρώσει πριν, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα ήταν υποχρεωμένο να μας συνδράμει; Η απάντηση είναι όχι". Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "το δόγμα σας είναι αυτό που είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης: Το δόγμα σας είναι στα 6 ναυτικά μίλια".

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε γαλλικές επιχειρήσεις στην Υποσαχάρια Αφρική. Όπως είπε "η περιοχή αυτή είναι εμπόλεμη και έχουν σκοτωθεί δεκάδες Γάλλοι στρατιώτες" και εσείς δεν διαψεύδετε ότι "θα εντάξετε ειδικές δυνάμεις να υπηρετήσουν υπό Γαλλική διοίκηση με όλους τους κινδύνου που μπορεί να επιφέρει όχι μόνο για τους στρατιώτες μας αλλά και για ασύμμετρες απειλές". Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Γαλλία μειώνει τις δυνάμεις της στην περιοχή και η Ελλάδα καλείται να καλύψει το κενό. Έθεσε μάλιστα το ερώτημα: "Στα πόσα φέρετρα στρατιωτών θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι έλληνες στρατιώτες από εμπόλεμες περιοχές;"

Ο λογαριασμός των εξοπλιστικών

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στις εξοπλιστικές δαπάνες λέγοντας ότι στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στόχος ήταν "να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα δίχως όμως να βάλουμε την χώρα σε περιπέτειες" ενώ ο Κ.Μητσοτάκης "νομίζει ότι ψωνίζει γραβάτες σε ένα πολυκατάστημα". Αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι κινείται "λες και κυβερνάτε μια άλλη χώρα που δεν πέρασε μια μεγάλη οικονομική περιπέτεια" κι έτσι "έρχεστε να φουσκώσετε τον προϋπολογισμό με 10 δις, δίχως την συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας" ενώ επισήμανε ότι δεν υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις των γενικών επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα αναφέρθηκε συνολικά στους εξοπλισμούς στην χώρα αναρωτώμενος γιατί έφθασε στα 2 δις το κόστος αναβάθμισης του αεροπορικού κέντρου στην Καλαμάτα. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: "Που θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;" σημειώνοντας πως "θα είμαστε εδώ και θα ελέγξουμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου".

Keywords
Τυχαία Θέματα