Τσιρώνης: Αναγκαία η ποιότητα και η εγγύηση της ελληνικότητας των γαλακτομικών προϊόντων

Στην ποιότητα και την εγγύηση των Ελληνικών προιόντων στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,κ. Τσιρώνης.

Αναφερόμενος στους παράγοντες κόστους ο κ. Τσιρώνης είπε ότι είναι οι ζωοτροφές, τα φάρμακα και ο εξοπλισμός και το κόστος δανεισμού.

Όσον αφορά τον τελευταίο παράγοντα υπογράμμισε ότι "σημαντική συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα θα δώσει η νέα αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύουμε

το φετινό καλοκαίρι και φιλοδοξούμε να κλείσει βαθμιαία τις πληγές που άνοιξε η άδικη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας".

"Η ελληνική ζωική παραγωγή κινδυνεύει να μπει σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η μείωση της παραγωγής θα προκαλεί αύξηση του κόστους μονάδας και όλο και μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά εισαγόμενου γάλακτος και κρέατος. Αυτή όμως η αύξηση εισαγωγών θα προκαλέσει με τη σειρά της μείωση της εγχώριας ζήτησης" τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος μίλησε σε ημερίδα της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), στη Θεσσαλονίκη.

"Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο" είπε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος μίλησε στην ημερίδα με τίτλο "Γαλακτοπαραγωγός Αγελαδοτροφία - Η συμβολή της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας» και συγκεκριμένα στην ενότητα «αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και καταναλωτής» και σημείωσε ότι είναι "μεγάλη παγίδα να επιχειρήσουμε να μειώσουμε το κόστος σε τόσο μεγάλο βαθμό που να μπορούμε να πουλάμε φθηνότερα από διάφορα εισαγόμενα συμπυκνώματα και σκόνες".

"Σε αντίστοιχα θετική πορεία θα μπει και η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, στον βαθμό που έχουν ξεκινήσει σημαντικά βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής" ανέφερε.

Ο κ. Τσιρώνης τόνισε οι στόχοι πρέπει να είναι η ποιότητα των προϊόντων και η εγγύηση της ελληνικότητας υπογραμμίζοντας ότι Θα πρέπει όλοι οι παράγοντες της αγοράς να συνειδητοποιήσουν ότι τα κέρδη από την παραγωγή ελληνικών προϊόντων από ευτελείς πρώτες ύλες, θα είναι πρόσκαιρα.

"Ο πρώτος στόχος είναι να παράγουμε πραγματικά «Φεράρι». Πρέπει ο καταναλωτής αλλά και ο γαλακτοβιομήχανος να αντιλαμβάνεται την διαφορά: Εάν ένα ελληνικό γιαούρτι, ή παγωτό δε διαφέρει από ένα αντίστοιχο προϊόν φτιαγμένο από συμπυκνώματα ή σκόνες, είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσουν αυτά τα ευτελή προϊόντα.

Ο δεύτερος στόχος είναι η εγγύηση ελληνικότητας. Με απλά λόγια: Όταν κατακτήσουμε τον καταναλωτή και τον πείσουμε να πληρώσει κάτι παραπάνω για εάν προϊόν από γνήσιο ελληνικό γάλα, πρέπει να του εγγυηθούμε ότι το προϊόν πίσω από την ελληνική ετικέτα είναι πράγματι ελληνικό!" υπογράμμισε ο κ. Τσιρώνης προσθέτοντας ότι κυβέρνηση έδωσε μία σκληρή μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέτυχε να αναγράφεται στην συσκευασία η χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η διαρκής γενετική βελτίωση των ελληνικών ζώων, η έρευνα που μπορεί να γίνει στον τομέα της διατροφής και κυρίως της διατροφής με τροφές ελληνικής προέλευσης που θα δώσουν στο γάλα κάποια πλεονεκτήματα και η διασφάλισης της ταυτότητας.

"Εάν θέλουμε να πουλάμε φεράρι δεν είναι δυνατόν να παράγουμε φίατ με ένα αλογάκι στην μούρη. Τα καμπανάκια έχουν ήδη χτυπήσει για την φέτα μας που έφτασε να πουλιέται 4,25€ το κιλό! Το ελληνικό γιαούρτι δεν αρκεί να γράφει ελληνικό για να ανταγωνίζεται το τσέχικο. Πρέπει να είναι καλύτερο από το τσέχικο! Το ελληνικό παγωτό κυριαρχεί στην εγχώρια τουριστική αγορά, αλλά κάποιοι θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως εάν στο μέλλον δουν εισαγόμενα προϊόντα να εισβάλουν στην αγορά! Χρειαζόμαστε ποιότητα λοιπόν και εγγύηση της ελληνικότητας" τόνισε ο κ. Τσιρώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα