Βαρύς και φέτος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό και στον χρόνο καταβολής

Δυσβάσταχτος θα είναι και φέτος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ελήφθησαν υπόψη για τον ΕΝΦΙΑ του 2018, ενώ τα εκκαθαριστικά αναμένεται να έρθουν νωρίτερα, στο τέλος Ιουλίου.

Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο αντί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, με τους

φορολογουμένους να έχουν ήδη πάρει την κρυάδα των εκκαθαριστικών της φορολογικής δήλωσης.

Η μείωση 10% μεσοσταθμικά που θα ισχύσει στον φετινό φόρο ακινήτων δεν θα αγγίξει καθόλου όσους έχουν στην κατοχή τους μεσαία περιουσία.

Ειδικά οι περίπου 450.000 φορολογούμενοι με ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ για άλλη μια χρονιά θα πληρώσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους ή το 40% του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται.

Όμως, ακόμα και για τους περισσότερους μικροϊδιοκτήτες η έκπτωση που θα δουν στο ραβασάκι θα είναι της τάξης των 20, 30 και 50 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, για να ξεπεράσει τον σκόπελο των ανατροπών που θα προκαλούσε στον φετινό ΕΝΦΙΑ η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, φαίνεται να έχει αποφασίσει ο φόρος ακινήτων να υπολογιστεί φέτος με βάση τις τιμές ζώνης που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η λύση αυτή εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία, οδεύοντας προς τις κάλπες, από τη μια δεν θέλει τα νοικοκυριά να λάβουν στα χέρια τους το καλοκαίρι ακόμη πιο φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ λόγω των νέων τιμών ζώνης και από την άλλη θέλει να πουλήσει το αφήγημα της μείωσης κατά 10% μεσοσταθμικά του φετινού φόρου ακινήτων.

Μια μείωση η οποία αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχει πνίξει τα νοικοκυριά. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ Με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία πολύ πιθανόν να έρθουν στα τέλη Ιουλίου:

Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία η συνολική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ θα δουν τον φόρο να είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το ποσό του πλήρωσαν το 2018.

Το ετήσιο όφελος θα είναι μόλις 55 ευρώ κατά μέσο όρο ή σχεδόν 5 ευρώ τον μήνα.

Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται περίπου 3,5 εκατ. άτομα από το σύνολο των 5,88 εκατ. που πληρώνουν όμως το 23,5% του συνολικού φόρου που βεβαιώνεται.

Για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, από 60.001 έως και 100.000 ευρώ, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν ελάφρυνση ανέρχεται σε 80 ευρώ. Δηλαδή, καθένας από τους φορολογουμένους αυτούς θα έχει κατά μέσο όρο ελάφρυνση περίπου 7 ευρώ τον μήνα.

Οι 588.000 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας από 100.000 έως 150.000 ευρώ θα δουν μια μέση φοροελάφρυνση 57 ευρώ τον χρόνο ή σχεδόν 5 ευρώ τον μήνα.

Για 280.000 φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα αξίας από 150.000 έως 200.000 ευρώ η μέση φοροελάφρυνση θα ανέλθει μόλις σε 21,40 ευρώ τον χρόνο ή 1,78 ευρώ τον μήνα.

Τον ίδιο λογαριασμό για την ακίνητη περιουσία τους θα λάβουν οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Ειδικά, για τους περίπου 450.000 ιδιοκτήτες που πληρώνουν και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή για αυτούς που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία απολύτως ελάφρυνση, αλλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν διπλό φόρο για τα ακίνητά τους (ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο) που συνολικά υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα