Βρούτσης: Πρόστιμο 1.200 σε εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με αναστολή συμβάσεων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι την Τετάρτη θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες αν απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων.

Πρόστιμο, ύψους 1.200 ευρώ, σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Εξειδικεύοντας, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπέγραψε υπουργική απόφαση,

η οποία θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, μέσα στην οποία ενσωματώνονται κυρώσεις για τους ασυνεπείς εργοδότες και γι' αυτούς που παρουσιάζουν καταχρηστική συμπεριφορά και, συγκεκριμένα, για τις περιπτώσεις εκείνες «που καλούν και πάλι τους εργαζόμενους να δουλέψουν, ενώ έχουν κάνει αναστολή της σύμβασης εργασίας τους». «Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο είναι 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτείνεται έως τις 24 Απριλίου.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι στην ΕΡΓΑΝΗ γίνονται αλλαγές, ενώ ξεκαθάρισε ότι αναμένεται να βγει η ερμηνευτική εγκύκλιος για την άδεια ειδικού σκοπού.

Δώρο Πάσχα: Μέσω του ΕΡΓΑΝΗ θα καταβάλλει το κράτος το μέρος του δώρου στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή

Ουσιαστικά σε δύο δόσεις θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους καθώς το ποσοστό που αναλογεί στο διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας θα καταβληθεί από το κράτος και το διάστημα που εργάζονταν από τον εργοδότη μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα περίπου 800.000 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας τους με κρατική εντολή ή προχωρούν σταδιακά σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, καθώς συμπεριλαμβάνονται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι εργοδότες- επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο Πάσχα έως τις 30 Ιουνίου με το κράτος να καταβάλει το μέρος του δώρου για το διάστημα που οι συμβάσεις των εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή.

Αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες θα καταβάλλουν το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής – είτε με κρατική εντολή είτε με απόφαση του εργοδότη – ενώ το κράτος θα συμπληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η αναστολή για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ, αλλά μένουν ανοιχτές διαρκεί για 45 ημέρες.

Για παράδειγμα μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή στις 18 Μαρτίου ο εργοδότης θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου ενώ το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα που αντιστοιχεί από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Η καταβολή του δώρου Πάσχα θα γίνει μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου έχουν αναρτηθεί οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή, να υπολογίσει το κράτος το ποσό του δώρου που υπολείπεται και να το καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Στη καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησης τους με κρατική εντολή και θα το δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 10 Απριλίου και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και ανέστειλαν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και το δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ έως τις 20 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ της λίστας του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο έως τις 15 Απριλίου, διαφορετικά ενεργοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Το δώρο Πάσχα θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης. Η πάγια διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο προβλέπει πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Για φέτος η εν λόγω ημέρα είναι η Παρασκευή 3 Απριλίου.

Δεδομένου όμως ότι οι συμβάσεις της πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας είναι ή θα είναι σε αναστολή , στην νέα ΠΝΠ προβλέπεται ότι λαμβάνεται υπόψη ο μισθός την προηγούμενη της αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Τακτικές αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα