Υγειονομικoί που αρνούνται να εμβολιαστούν - Η ανησυχία και η εκστρατεία για να «πειστούν»

Προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων στις υγειονομικές υπηρεσίες - Προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος δισταγμού

Τα κρούσματα στη χώρα μας ολοένα και αυξάνουν καθημερινά και όλα δείχνουν πως η πανδημία, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή εμφανίζει σημάδια έξαρσης, με πολλούς να μιλάνε ήδη για τρίτο κύμα.

Και ενώ λοιπόν οι περιοχές που κοκκινίζουν αυξάνονται, με την πρωτεύουσα που πληθυσμιακά είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας να συγκαταλέγεται πλέον μέσα σε αυτές, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για την άρνηση πολλών ιατρών και υγειονομικών να εμβολιαστικών και

γενικά ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο που σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο ΚΑΤ επαίνεσε τους υγειονομικούς λέγοντας τους ότι αποτελούν το παράδειγμα του εμβολιασμού: «Θέλω να επαναλάβω πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι τα εμβόλια που εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς και ως προς την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος που έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενώ πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτεία δεν μπορεί να δράσει κατασταλτικά στην περίπτωση των εμβολιασμών γι αυτό ζήτησε από τους υγειονομικούς να δράσουν με κοινή λογική για να προστατεύσουν το πιο πολύτιμο αγαθό, αυτό της ζωής.

«Είναι πολύ σημαντικό εσείς, πάνω από όλα, να δίνετε το σωστό παράδειγμα. Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτή την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά και ούτε θα ήταν σωστό. Θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ταγμένοι στην υπηρεσία να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό, την ανθρώπινη υγεία. Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα, παρακαλώ αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν σοβαρά. Και ζητώ από εσάς που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί, να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση».

Ανακοίνωση όμως εξέδωσε και το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας πως «ο εμβολιασμός του προσωπικού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Ε.Σ.Υ., παραμένει πρώτη προτεραιότητα».

Προσθέτει δε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μπορούν καθημερινά να χρησιμοποιήσουν τις αδιάθετες δόσεις όλων των εμβολιαστικών κέντρων της χώρας και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχουν υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν, ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ταυτόχρονα, παραμένουν στις ομάδες προτεραιοποίησης και μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr».

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα μας, επισημάνθηκαν δυο στοιχεία τα οποία προκάλεσαν έκπληξη.

Το πρώτο στοιχείο είχε να κάνει με το ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει DNA, που αποτελεί και το βασικό επιχείρημα των αρνητών των εμβολίων, με τους ειδικούς να επισημαίνουν οτι:

1. «Δεν επηρεάζει το DNA»

«Θα πρέπει με την ευκαιρία αυτής της αδρής αναφοράς της μεθόδου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου να πω ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός, που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας, να μεταδίδεται στο περιβάλλον», ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωρίδου.

2. «Όσοι πήραν την πρώτη δόση είχαν ηπιότερη νόσηση»

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε γιατί ορισμένοι στην χώρα μας, στους οποίους έχει χορηγηθεί ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου δεν απέφυγαν να κολλήσουν κορονοϊό. «Ο χρόνος που απαιτείται με τη χορήγηση της πρώτης δόσης για να κάνει αντισώματα το εμβολιαζόμενο άτομο είναι γύρω στις 15 μέρες. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις η μόλυνση με τον ιό έγινε στο χρόνο αυτό προ της δημιουργίας των αντισωμάτων. Όμως επειδή είχαμε και πληροφορίες από δομές στις οποίες συνέβη κάτι ανάλογο, η πορεία της λοίμωξης σε αυτά τα άτομα τα οποία και λόγω ηλικίας είναι ευάλωτοι, ήταν πάρα πολύ ήπια. Δηλαδή μπορεί και τα όποια αντισώματα είχαν από το εμβόλιο να έδρασαν προστατευτικά, να δημιούργησαν μια ηπιότερη κλινική έκφραση».

Χρήστος Ταραντίλης

Μετά τον υπουργό Υγείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να εμβολιαστούν. "Τους καλούμε να εμβολιαστούν. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Είναι επικίνδυνο καθώς έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς" τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Στην κυβέρνηση ο προβληματισμός είναι έντονος καθώς για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός απαιτείται η αλλαγή του Συντάγματος κάτι που δεν μπορεί να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. "Για εμάς το θέμα του εμβολισμού είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης" είπε ο Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σημειώνοντας πως όσοι από τους υγειονομικούς ζητήσουν να εμβολιστούν αυτό μπορεί να γίνει άμεσα.

Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, το πρόσωπο εκείνο που έχει συνδυαστεί όσο κανένα με τη μάχη κατά του κορονοϊού, υποστήριξε πως θα είχαν αποφευχθεί αρκετά περιστατικά στην περίπτωση που είχε εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό. "Υπάρχει αυτή αμφιβολία ένα σπέρμα δυσπιστίας που γεννούν καμιά φορά οι ψευδείς ειδήσεις ή υπερβολική επιστημονική ανησυχία Δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι και μεταδίδεται ο υιός".

Στο χορό της εκστρατείας για τον εμβολιασμό μπήκε σήμερα και ο καθηγητής Συνταγματικού Δίκαιου Νίκος Αλιβιζάτος, για να μιλήσει για το θέμα από νομική σκοπιά, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί εάν αρνείται για σοβαρούς λογούς συνείδησης.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το κράτος έχει άλλη υποχρέωση: «Οφείλει να απαγορεύσει στο συγκεκριμένο γιατρό - που δεν έχει εμβολιαστεί - να βλέπει ασθενείς και να τον εντάξει σε άλλη υπηρεσία χωρίς επαφή με ασθενείς».

Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τους αρνητές του εμβολίου ο κ. Τούντας λέει με νόημα: «Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα νοσοκομεία εν μέσω θανατηφόρας επιδημίας δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση. Στα νοσοκομεία, τα οποία είναι ταγμένα στην αποκατάσταση της υγείας, περιθάλπονται ασθενείς με ευάλωτη υγεία, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εάν μολυνθούν. Είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους από παράγοντες που μπορούν να ελεγχθούν, όπως είναι οι μολυσμένοι εργαζόμενοι σ’ αυτά».

Για την αποφυγή ενός τέτοιου κινδύνου, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών που ισχύουν στα νοσοκομεία, τακτικά διαγνωστικά τεστ του νοσοκομειακού προσωπικού, καθώς και υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των ιατρών και νοσηλευτών/τριών που ασκούν κλινικό έργο ερχόμενοι/ες σε επαφή με ασθενείς.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός όπως στα παιδιά
«Κάτι ανάλογο ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προκειμένου να εγγραφούν σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, ενώ και για ταξίδια σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Αφρικής επιβάλλεται να γίνονται συγκεκριμένα εμβόλια».

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή των υγειονομικών να μην εμβολιαστούν, όπως επισημαίνουν αρκετοί, προκαλεί πολλά ερωτηματικά και παράλληλα δημιουργεί μια σειρά από κινδύνους για τους ίδιους αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας.

Όταν οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που λόγω της ιδιότητας τους βλέπουν και γνωρίζουν πολλά για την πανδημία, αρνούνται να εμβολιαστούν, είναι λογικό και ο μέσος πολίτης να διστάζει.

Παράλληλα, η άρνηση τους αυτή δεν αφορά μόνο τους ίδιους, καθότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και καθημερινά έρχονται σε επαφή με ασθενείς και πολίτες που καταφθάνουν για οποιοδήποτε λόγο στα νοσοκομεία, έτσι έρχονται σε επαφή πολύ συχνά με κρούσματα τα οποία μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό στο γενικότερο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Υπό αυτό το πρίσμα αυτό λοιπόν, δεν προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια που γίνεται τελευταία από τα πλέον επίσημα χείλη, δηλαδή από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, Καθηγητές, λοιμωξιολόγους, να πείσουν τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή να εμβολιαστούν προκειμένου να θωρακιστεί ο τομέας της υγείας 100%

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υγειονομικoί,ygeionomikoi